Ezeken a hazai településeken veszélyes lehet levegőt venni

Portfolio/MTI
2019. január 14. 11:59    
nyomtatás
 
Négy északkelet-magyarországi településen továbbra sem elfogadható a levegő minősége az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) közegészségügyi igazgatóságának adatai szerint.


A legrosszabb, 'veszélyes' besorolást Putnok kapta az OKI-tól, ahol napok óta rendkívül magas a légszennyezettség. A fő szennyező anyag a kisméretű részecske (PM10), amely olyan koncentrációban van jelen, hogy a levegőhigiénés index legsúlyosabb, negyedik fokozata van érvényben a településen. Ez már olyan súlyos légszennyezettséget jelez, amely már az egészséges embereknél is légzőszervi panaszokat idézhet elő. A gyermekeknek, időseknek, asztmában és egyéb légzőszervi, illetve keringési betegségben szenvedőknek tanácsos kerülni a szabad levegőn történő tartózkodást, aktív testmozgást, de az egészséges embereknek is ajánlott minél kevesebbet a szabadban tartózkodniuk.

Miskolcon és Sajószentpéteren 'egészségtelennek' minősül a levegő, nagyrészt szintén a PM10 miatt. A levegőhigiénés index 3. fokozata azt jelenti, hogy az erre érzékeny személyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek, a betegek panaszai súlyosbodhatnak, az asztmásoknak pedig szükséges lehet az egyéni védekezésre (pl. inhalátorra). A gyermekeknek, időseknek, asztmában és egyéb légzőszervi, illetve keringési betegségben szenvedőknek kerülniük célszerű a szabadban történő tartózkodást, aktív testmozgást.

A légszennyezettségi helyzet Kazincbarcikán sem elfogadható, itt a 'kifogásolt' besorolás van érvényben. Ennek hatására a légzőszervi betegségben szenvedők panaszai kis mértékben erősödhetnek (köhögés, enyhe légzési tünetek). Az érzékeny és beteg embereknek ajánlott lehetőleg kevesebbet tartózkodniuk a szabadban, valamint ajánlott kerülniük a megerőltető testmozgást.

A problémát jelentős részben a szilárd, fával és például hulladékkal történő lakossági fűtés okozza. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által rendszeren végzett felmérések alapján a krónikus légúti hurutban szenvedő kisiskolások aránya magasabb azokban a térségekben, ahol a helytelen lakossági fűtési módok alkalmazása jelentősebb - írták, kiemelve: a gyermekek egészségének megóvása érdekében kerüljék a helytelen fűtési módok alkalmazását.


A többi, adatbázisban szereplő településen a levegő minősége elfogadható.

Címlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...



Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír



hirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium