Mi történhetett Trumppal? Visszavinné Amerikát a Párizsi Klímaegyezménybe?

2018. január 11. 15:56    
nyomtatás
 
Visszaléphet a Párizsi Klímaegyezménybe az Egyesült Államok - legalább is erre utalnak Donald Trump elnöknek a norvég kormányfővel folytatott tárgyalásait követően ejtett, az elnök eddigi munkásságát ismerve óvatosan veendő szavai. Trump alig több mint fél évvel ezelőtt deklarálta kilépési szándékát a világ legnagyobb összehangolt klímavédelmi összefogásából, amely az Egyesült Államokon kívül a világ összes országának támogatását bírja.

Kereskedés Tesla-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke egyebek mellett jól ismert azon tulajdonságáról is, hogy álláspontját egy pillanat alatt képes megváltoztatni, nem ritkán éppen egy-egy fontos megbeszélés közben is. Valami hasonló történt szerdán is, amikor Trump a norvég kormányfővel folytatott megbeszélést. A jelek szerint Erna Solberg, a skandináv ország miniszterelnöke kiváló meggyőző képességgel rendelkezik. A rövid megbeszélést követő rövid közös sajtótájékoztatón ugyanis
az USA elnöke azt mondta, az Egyesült Államok elképzelhetőnek tartja a Párizsi Klímaegyezménybe való visszatérést

Ezen túl a tudósítások szerint rendkívül hízelgő szavakat ejtett Norvégia jelentős vízenergia kapacitásáról is.

Emlékezetes, Trump tavaly nyáron jelentette be, hogy országa kilép a Párizsi Klímaegyezményből, és azóta is rendszeresen hangoztatja a klímaváltozással, illetve az abban az emberiség által betöltött szereppel kapcsolatos szkeptikus véleményét. Korábbi megnyilatkozásai rendre a fosszilis energiahordozók melletti elkötelezettségét, és a megújulókkal szembeni ellenérzéseit tükrözték, hasonlóan az energia- és klímapolitika általa kijelölt kormányzati felelőseihez.

A környezet- és klímavédelem ügyének marginalizálódása Trump döntéseiben is tükröződik, például a legutóbb bejelentett, minden korábbinál szélesebb körű offshore olaj- és gázkitermelési engedélyeztetési tervében.

Bár az USA technikailag csak a következő elnökválasztást követően léphet ki az egyezmény hatálya alól, azonban az elnök tavaly júniusi deklarációja a kilépésről - amely nemzetközi összevetésben példátlan - az ország bizonyos mértékű elszigetelődését okozta.

A norvég kormányfővel közösen tartott sajtóeseményen Solberg megjegyezte, hogy országában az Egyesült Államokban gyártott Tesla elektromos autók nagyon népszerűek, amire Trump sajátos stílusában úgy reagált:
Ó, jó. Nos, ez jó.


A Quartz beszámolója szerint mindazonáltal Trump nem teljesen tette magáévá a skandináv zöld gondolkodást, ugyanis a sajtókonferencián ismét kritikával illette az elnökválasztási kapmpányban legnagyobb riválisát, Hillary Clintont és szélenergia támogató politikáját.

Bíróság elé vinné az olajóriásokat New York

New York város ökormányzata keresetet nyújtott be a Shell, az ExxonMobil, a BP, a Chevron, valamint a Conoco-Phillips - vagyis a világ öt legnagyobb tőzsdén kereskedett olajvállalata ellen, miután azok szerinte felelősek a várost a klímaváltozásból eredően érő jelenlegi és jövőbeni pusztításért. A The Washington Post beszámolója szerint a város azt állítja, a szóban forgó társaságok együttesen a teljes üvegházgáz-kibocsátás 11 százalékát produkálták az általuk az évek alatt értékesített olaj- és gáztermékek révén. A kereset célja, hogy a város a klímaváltozás hatásai elleni védekezés költségeit áthárítsa a társaságokra, amelyek "csaknem minden tőlük telhetőt megtettek ennek az egzisztenciális fenyegetésnek az előidézéséért" - fogalmaz a dokumentum.

Korábban egyebek mellett San Francisco és Oakland is hasonló okból és céllal kezdeményezett peres eljárást az olajvállalatok ellen.


Címlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium