Semmit sem tehetünk a klímakatasztrófa ellen? - Így látják a magyarok

2018. október 7. 16:18    
nyomtatás
 
Az európaiak nagy többsége egyértelműen úgy gondolja, hogy a klímaváltozás létező jelenség, amelyet legalább részben az emberi tevékenység idéz elő. Szintén jelentős többségük szerint a klímaváltozás hatásai rosszak lesznek, ugyanakkor csak kisebb részük aggódik emiatt igazán - derül ki a European Social Survey új nemzetközi tanulmányából (European Attitudes to Climate Change and Energy). A magyarok számos tekintetben hasonlóan ítélik meg a klímaváltozást, valamint várható következményeit, mint a nyugat-európaiak, azonban a legpesszimistább országok között vagyunk abban a kérdésben, mennyit tudunk tenni egyénileg a klímaváltozás korlátozásáért.


A kutatás eredményei szerint a klímaváltozásért érzett személyes felelősség, illetve az egyéni cselekvés hatékonyságába vetett hit az európai válaszadók bevallása alapján egy tízes skálán átlagosan hatos osztályzatot kapott, ahogyan azonban a többi vizsgált kérdések esetében, itt is jelentős szórás figyelhető meg az országok között. Az egyes energiaforrások népszerűségi listáját nem meglepő módon a nap- és szélenergia vezeti a vízenergia előtt, majd a sorban a biomassza, a földgáz és a nukleáris energia következik, utolsó helyre szorítva a szenet.
A megújuló és hagyományos energiaforrások jövőbeli magyar energiaellátáson belüli várható arányáról a Portfolio Energy Investment Forum 2018 november 6-i konferenciáján bővebben is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!

A válaszadók kis többsége ugyanakkor elutasítaná a fosszilis energiahordozók adójának növelését, vélhetően nem független az árak ennek hatására várható alakulásával összefüggésben. Bár a végfogyasztói energiaköltségekre ehhez hasonlóan hathat, az európaiak nagy többsége mégis a megújuló energiaforrások támogatása mellett foglalt állást, ahogyan a kevésbé energiahatékony készülékeket is közel kétharmaduk tiltaná be.

Semmit sem tehetünk a klímakatasztrófa ellen? - Így látják a magyarok


Az egyes nemzetek klímaváltozással kapcsolatos attitűdjei azonban kisebb-nagyobb mértékben eltérhetnek egymástól. Viszonylag kis különbség mutatkozik abban a kérdésben, hogy mennyire tartják valósnak a klímaváltozást; a megkérdezettek 82,2 (Oroszország) - 97,7 (Izland) százaléka tartotta helytállónak azt az állítást, mely szerint a klíma valószínűleg vagy egyértelműen változik. Magyarország e kérdésben a középmezőnyben áll 91,4 százalékkal.

A magyarok 92,7 százaléka szerint a klímaváltozást legalább részben az emberi tevékenység idézi elő, amivel inkább a Litvániától (82,7%) Spanyolországig (95,7%) terjedő lista első felében helyezkedünk el. A táblázatból az is kiderül, hogy a magyarok 77 százaléka összességében egyértelműen negatív hatásokra számít, amikor klímaváltozásról van szó - ezzel szintén inkább a lista első felében vagyunk. E szempontból az egyes országok meglehetős szórást mutatnak, hiszen míg az izraelieknek csak 58,1 százaléka osztja ugyanezt, addig a svédeknek a 87,9 százaléka gondolja azt, hogy a jelenség feltétlenül kedvezőtlen kifutású lesz.

Semmit sem tehetünk a klímakatasztrófa ellen? - Így látják a magyarok


Arra a kérdésre, hogy mennyire aggódik a klímaváltozás miatt, a magyarok tízes skálán átlagosan 2,6 pontot adtak, amivel a középmezőny első felében állunk Ausztria és az Egyesült Királyság között. Az energia megfizethetőségéért hasonló mértékben aggódunk, míg az energiaellátás biztonságáért a vizsgált országok között az egyik legkisebb mértékben fáj a fejünk a vizsgált országok között.

Semmit sem tehetünk a klímakatasztrófa ellen? - Így látják a magyarok


Nem állunk ilyen jól, amikor a személyes felelősségről, illetve arról van szó, hogy mennyire tartjuk egyéni döntéseinket, cselekvésünket hatékony eszköznek a klímaváltozás elleni harcban; magyarul, hogy mennyit tudunk tenni egyénileg a klímaváltozás korlátozásáért. E téren a lista többnyire kelet-európai országokat tömörítő hátsó felében található Magyarország, akár az egyéni felelősséget tekintjük, akár azt a kérdést vizsgáljuk, hogy vajon képesek lennénk-e csökkenteni energiafogyasztásunkat, akár azt, hogy mennyire gondoljuk ezt hatékonynak a klímaváltozás korlátozásában. Ezen a listán a három utolsó ország között állunk, csak Cseh- és Oroszországot megelőzve.

Semmit sem tehetünk a klímakatasztrófa ellen? - Így látják a magyarok


Míg a nukleáris energia Magyarországon viszonylag népszerű, ugyanakkor a megújuló energiaforrások támogatottsága is a legmagasabbak között van, ami azonban a megújulók hazai elterjedtségén, valamint a szabályozói környezeten jelenleg nem igazán tükröződik.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Egy év alatt több mint 200 új munkatárs a pécsi Hauniban (x)

Története legnagyobb létszámbővítését hajtotta végre a gépgyár. 

Hatvan milliárdból fejleszthetnek a hazai kkv-k (x)

Ingyen hitel a kisvállalkozások versenyképességének fejlesztésére. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium