Gigabírsággal sújthatják a Facebookot a Cambridge Analytica-botrány miatt

2019. július 13. 08:46    
nyomtatás
 
5 milliárd dolláros bírsággal zárulhat az a vizsgálat, ami tavaly indult a Facebook ellen a Cambridge Analytica-botrány miatt - tudta meg a The Wall Street Journal, amit később több lap forrásai is megerősítettek. Ez az amerikai kereskedelmi bizottság (FTC) által kiszabott valaha volt legnagyobb bírság lehet, ha igazak az értesülések. A befektetőket látszólag nem hatotta meg a hír, a közösségi média óriás részvényeinek árfolyama még emelkedett is a zárás utáni kereskedésben. Pedig az összeg nem kicsi, a Facebook idei évre várt profitjának negyedét teszi ki.

Kereskedés Facebook-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Megállapodott a Facebook az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottsággal (FTC) a Cambridge Analytica-botránnyal kapcsolatos vizsgálat kapcsán, aminek eredményeként minden idők legnagyobb FTC-bírságát fizetheti ki a Facebook: az ügyhöz közel álló források szerint 5 milliárd dolláros büntetést kaphat a közösségi média óriás. Eddig a legmagasabb összegű büntetés, amit az FTC kiszabott, 22,5 millió dollár volt, ezt a Google kapta, szintén az adatbiztonság megsértése miatt.

A Cambridge Analytica-botrány

Tavaly márciusban robbant a hír, hogy a Cambridge Analytica nevű brit politikai elemzőcég Facebook-felhasználók millióinak profiljához fért hozzá kétes, feltehetően illegális módon. Még 2013-ban egy brit akadémikus fejlesztett egy alkalmazást, amin keresztül 270 ezren töltöttek ki egy felmérését. De az alkalmazás nem csak a saját felhasználói adatait kapta meg, hanem hozzáfért az ismerőseik profiljához is, így Facebook-felhasználó adata szivárgott ki. Ami végül a Cambridge Analyticához került. Akikről pedig azt feltételezik, hogy akár befolyásolhatták az amerikai elnökválasztást is a hozzájuk került adatoknak köszönhetően, a választók manipulálásával.


Az 5 milliárdos bírság jelentős lehet a Facebook életében, a tavalyi bevétel 9 százalékára rúg és az idei évre várt profit mintegy negyedét teszi ki. A befektetők mégsem reagáltak különösebben a hírre, az árfolyam még emelkedett is a zárás utáni kereskedésben azt követően, hogy napvilágot láttak a hírek. A botrány kirobbanásakor nagyot zuhant a Facebook részvényeinek árfolyama, a 190 dollár körüli szintekről 150 dollár közelébe esett. Mostanra azonban már az ügy kirobbanását megelőző szint fölött jár az árfolyam, 205 dolláron forognak a részvények, ami közel 1 éves csúcs.

Gigabírsággal sújthatják a Facebookot a Cambridge Analytica-botrány miatt


A Facebook már készült a büntetésre, az első negyedévben elkönyvelt egy 3 milliárd dolláros céltartalékot az esetleges bírságra. A befektetők negatív reakciójának elmaradására az egyik lehetséges magyarázat, hogy a büntetéssel kapcsolatos bizonytalanság elmúlik ezzel, amit a tavaly március óta húzódó vizsgálat okozott. Ha igaznak bizonyulnak a média értesülései. Ezt ugyanis egyelőre sem az FTC, sem a Facebook nem erősítette meg.

De még nem biztos, hogy itt vége a történetnek az amerikai politikusok nyilatkozatai alapján.
Látva, hogy a Facebook sorozatosan megsérti az adatbiztonságot, világos, hogy strukturális reformok kellenek
- nyilatkozta a demokrata szenátor, Mark Warner. Hozzátette, hogy ha az FTC nem képes rá, vagy nem akar megfelelő védőkorlátokat felállítani, amelyekkel megóvhatja a felhasználók adatait, akkor a Kongresszusnak kell lépnie.

Gigabírsággal sújthatják a Facebookot a Cambridge Analytica-botrány miatt

Mark Zuckerberg a kongresszusi meghallgatáson, forrás: Chip Somodevilla/Getty Images

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Sales representative
Befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium