Gigászi olajipari komplexum épül Indiában

2018. április 12. 10:58    
nyomtatás
 
A szaúdi nemzeti olajvállalat 44 milliárd dollárból épít olajfinomító- és feldolgozó komplexumot Indiában.


A Saudi Aramco három indiai állami tulajdonú olajtársasággal karöltve valósítja meg a mega-finomítót India nyugati partvidékén. Emellett egy stratégiai partner bevonása is elképzelhető az Aramco szerint. A megvalósításra alapítandó konzorciumban az Aramco, illetve az indiai cégek 50-50 százalékban fognak részesedni.

A Mumbaitól több mint 300 kilométerre délre létrehozandó finomító tervezett napi feldolgozó kapacitása 1,2 millió hordó, míg a petrolkémiai üzemek éves összkapacitása 18 millió tonna lesz. A tervezett komplexum a világ legnagyobb finomító és petrolkémiai üzemei közé fog tartozni, amelynek nyersanyaggal történő ellátását legalább 50 százalékban az Aramco fogja végezni.

A bejelentés nem sokkal azt követően látott napvilágot, hogy az Aramco közölte, együttműködési megállpodást kötött a francia Total olajvállalattal egy mintegy 5 milliárd dolláros petrolkémiai beruházás megvalósításáról Szaúd-Arábiában, amely mintegy 8000 új munkahelyet teremt majd az országban.

Az Aramco a világ legnagyobb olajtermelő vállalata, amely az utóbbi időben egymás után köti az új finomítás-kereskedelmi beruházásokról szóló szerződéseket világszerte; csak az elmúlt napokban összességében mintegy 20 milliárd dollárnyi finomítói és petrolkémiai fejlesztésről állapodott meg Franciaországban és az Egyesült Államokban. Emellett a nagy piacok között Kínában is finomítói tevékenysége fokozására törekszik, és ennek érdekében egyebek mellett a Sinopeccel és az Exxon Mobillal is közös vállalkozásokat indított.

(Reuters)

Címlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Portfólió menedzser
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium