A britek megszüntethetnek három készpénzt

2018. március 14. 10:20    
nyomtatás
 
Nagy-Britanniában egyre többen és egyre többet fizetnek elektronikusan, ezért a brit kormány fontolóra vette az 1 és 2 pennys érme illetve az 50 fontos bankjegy megszüntetését.

Az elektronikus fizetésekről kiemelt helyen lesz szó idén hatodik alkalommal megrendezendő Financial IT and Disruptive Technologies konferenciánkon, május 15-én. A jelentkezést megnyitottuk!Még nem születet döntés, és nincsenek tervek arra, hogy azonnal lépnének az ügyben, de a pénzügyminisztérium belengette, hogy érdemes lehet megszüntetni a két legkisebb értékű (1 és 2 pennys) érmét és a legnagyobb címletű, 50 fontos bankjegyet. A témában visszajelzéseket gyűjtenek, az ötlet fogadtatására kíváncsiak.

2006-ban az összes fizetésen belül érték szerint 62 százalékban fizettek készpénzzel a britek, míg 2016-ban már csak 40 százalék volt ez az arány, 2026-ra pedig az előrejelzések szerint 21 százalékra csökkenhet a készpénzes fizetések aránya.

Kutatások szerint 2,7 millió brit állampolgár többnyire csak készpénzhez fér hozzá, ezért sokaknak egyelőre nincsen más alternatívája a készpénzre. Tízből hat 1 és 2 pennys érmét csupán egyszer használnak, mielőtt egy perselyben vagy egyszerűen a szemetesben végzik.

A skála másik végén a nagy értékű címletek szerepelnek, a brit kormány itt szintén felvetette az 50 fontos megszüntetését. Ezzel az a gond, hogy adóelkerülésre és pénzmosásra, illetve felhalmozásra használják, ezért nem támogatják a hatékony készpénzgazdálkodást.

Magyarországon éppen egy évtizede, 2008-ban vonta be a jegybank az egy és kétforintos érmét. Az akkori indoklás szerint nem azért vonták ki ezeket az érméket a forgalomból, mert előállításuk veszteséges volt, hanem mert egyre kevésbé használták a fizetéseknél, tulajdonképpen nagy részük elveszett. Rajtunk kívül Ausztráliában, Kanadában, Svédországban is bevonták a legkisebb értékű érméket korábban.

(Finextra)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium