A magyar bankok felkészültek a brutális növekedésre

2018. május 15. 14:55    
nyomtatás
 
Hitelboom, nagyobb tranzakciószám, PSD2, azonnali átutalás, MiFID2, GDPR - ezekre mind fel kell készülniük a bankoknak, ami hatalmas feladat, a rengeteg szabályozási megfelelési projekt mellett pedig még az üzleti lehetőségekre is fel kell készülniük. Banki IT-vezetők és a szektor nagy beszállítói beszéltek erről a Financial IT and Disruptive Technologies 2018 konferenciánk második paneljén.


Az MNB által előrejelzett hitelboom, a tranzakciók várható növekedésére felkészültek a bankok - vélekedett Bőle Ferenc (OTP). Az OTP méreténél fogva szerencsés helyzetben van, sokat tudnak fejlesztésre fordítani, de még így is rengeteg olyan projekten dolgoznak, ami szabályozási megfeleléssel kezdődik (MiFID2, PSD2, GDPR, azonnali fizetés). Az OTP eBiz terméke (kkv-knak készült adminisztrációs, számlázási szoftver) aktívan használja majd a PSD2 adta lehetőségeket, illetve a PSD2 emellett az OTP-nél a belső architektúra tervezésénél abban segített, hogy a banki vezetés nagyobb teret adjon a fejlesztési oldalnak. Ugyanakkor Bőle szerint a szabályozóknak határozottabb sztenderdeket kellene kialakítani.

A CIB-nél upgredelték a core rendszert, a felette lévő rétegek pedig skálázhatók, bírják majd a kihívásokat - folytatta a panelbeszélgetésen Galló Csaba (CIB). A PSD2 tapasztalatai azonban elsőre picit csalódásra adnak okot, Szlovákiában például RTS-ek nélkül, de zöld utat kaptak a PSD2-es szolgáltatók a szabályozóktól, de május 15-én az érdeklődés nulla. Senki nem jelentkezett be, ami beruházás szempontjából egy szomorú történet. Az első nekifutásra tehát nem váltotta be a várakozásokat, Magyarországon ebben a nulla ponton vagyunk.

Az azonnali fizetési projekt belső hatékonysági projekt is, ami belső működési változásokat is hozhat. Az igazi változásokat nem a volumen, hanem a tranzakciók típusának a változása hozhatja el - folytatta Kozma Zoltán (Takarékinfo). A szabályozási projektek mellett további kihívások is lesznek, például hogy a banki rendszerek hétvégén is működjenek, a banki folyamatokat kell átgondolni. A PSD2-es vagy az azonnali átutalási projektet meg lehet csinálni megfelelésként is, és az üzleti lehetőséget is meg lehet látni benne, a Budapest Bank például workshopokat tart PSD2 és azonnali átutalás nem csak lakossági, hanem vállalati felhasználásáról is - tette hozzá Kelemen Bálint (Budapest Bank).

Strén Gábor (Microsoft) szerint a bankok lemaradtak a belső transzformáció kérdéseiben, a kifelé vetített képre fókuszálnak a bankok, de hosszabb távon érdemes az egyensúlyra törekedni. A Microsoftnál a bankok technológiai felkészülésében azt a képességet fejlesztik, ami felkészíti őket a nyitásra, nem termékeket definiálnak, hanem eszköztárat adnak a bankoknak. Tessényi András (Supercharge) elomondta, hogy az angol piacon a szabályozók lefektették a sztenderdeket, ott ennek megfelelően több olyan értékajánlattal lehet találkozni, ami PSD2-re épül, itthon azonban egyelőre a megfelelés kipipálásánál tartunk. A fintechek elé nagy akadályokat gördít, hogy nincsenek világos szabályok.

A magyar bankok felkészültek a brutális növekedésre

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium