Érik a következő magyar tech-sikersztori

2016. november 7. 11:24    
nyomtatás
 
Sokak szerint a Tresorit lehet az új Prezi, LogMeIn vagy Ustream, vagyis a következő világraszóló magyar tech-sikersztori. A cég olyan IT-s szolgáltatási területen dolgozik, amely nincs helyhez kötve: ők a cloud-titkosításban utaznak. Egyszerűbben fogalmazva egy titkosított, biztonságos Dropboxot üzemeltetnek. A Portfolio-nak azt is elmondták, hogy mostanság a Szilícium-völgyben keresnek új üzleteket, illetve a már működő szolgáltatásukat fejlesztik - részben a Microsoft felhőrendszereire alapozva."Titkosított Dropbox"


A Tresorit úgy definiálja magát, hogy ők egy "cloud-titkosító" cég, vagyis azzal foglalkoznak, hogy a felhasználóik titkosítva tudjanak felhőben tárolni és ott megosztani fájlokat.

A Tresorit tulajdonképpen egy "titkosított Dropbox": ugyanúgy a "sync and share", fájlmegosztó szolgáltatásban utaznak azzal a különbséggel, hogy a Tresorit nem látja a felhasználók által megosztott fájlokat.


Az is egy fontos különbség, hogy nem a magánszemélyek, hanem inkább a 100-200 fős cégek a fő ügyfeleik, több mint 10 ezer üzleti ügyféllel rendelkeznek. A szolgáltatás egyik legfontosabb technikai eleme, hogy a felhőbe feltöltött fájlokat már a felhasználó eszközén titkosítják, ezt hívják kliens oldali, vagy végpontok közötti tikosításnak, ami mindeddig feltörhetetlennek bizonyult.

Három éve indítottunk egy hacker-versenyt, kinyitottuk a szervereket, és azt mondtuk, hogy 50 ezer dollárt adunk azoknak, akiknek sikerül ellopni a felhasználói adatokat. Ugyanezt a Dropbox nem tudja megtenni. Ha egy hasonló akciót indítana, akkor másnapra kikerülnének az internetre az adatok

- mondta el a Portfolio-nak Lám István, a Tresorit alapítóinak egyike, a cég vezetője.

Egyelőre nem lesz exit


A startup 4 millió eurónyi kockázati tőkét vont be az alapítás óta, az egyik fő tulajdonosuk, a Euroventures magánbefektetőkkel együtt szállt be a cégbe. Úgy néz ki, idén érkeztek el az úgynevezett "break-evenhöz" (fedezeti pont), vagyis innentől kezdve a cég már nem viszi, hanem termeli a pénzt.

Mint Lám István elmondta, egyelőre a tulajdonosok nem tervezik az exitet, a befektetők hajlandóak kivárni, de persze minden cégnek megvan az ára. A BÉT új stratégiája ellenére - amely központjában a magyar cégek tőzsdére csábítása áll - a Tresorit nem gondolkozik a hazai tőzsdére lépésen, ugyanis klasszikus technológiai cégekből nagyon kevés van a tőzsdén Magyarországon.

Egyelőre még semmilyen tőzsde felé nem kacsingatunk, a magyar felé sem. De ha mégis erre kerülne sor, akkor az a félelmem, hogy a magyar befektetők valószínűleg kevésbé vannak felkészülve arra, hogy egy technológiai cég papírjaival kereskedjenek.


A felhőt ők is csak bérlik


Az üzleti modell különben úgy néz ki, hogy a Tresorit fejleszti a fájlmegosztó-titkosító szoftvert, ezt szolgáltatásként adja el a felhasználóinak, viszont az adatok fizikailag a Microsoft felhő-infrastruktúrájába, az Azure-ba kerülnek. A Tresorit összességében petabájtos (egy petabájt kb. 1000 terabájt) nagyságrendben tárol adatokat úgy, hogy gyakorlatilag nincs saját felhő infrastruktúrája.

A mi ügyfélkörünk olyan emberekből és cégekből áll, akik nagyon szenzitíven bánnak az adatokkal, leginkább nem is szeretnének adatokat tárolni a felhőben. De közben azt már felmérték, hogy nagyon sok előnye van a felhőnek, ugyanakkor a kockázatokat is látják ebben, ezért választanak minket.


A cég a fő profilján túl egy új termékkel (Zero Kit) próbálkozik a Szilícium-völgyben, amellyel más alkalmazásfejlesztők tudnak a Tresoritéhoz hasonló biztonságú alkalmazásokat fejleszteni. Például egy CRM alkalmazásnál a személyes adatokat már a böngészőn belül titkosítani lehet, vagy egy egészségügyi alkalmazásban is használható lehet a felhő, amire enélkül nem lenne lehetőség.

Érik a következő magyar tech-sikersztori


Lám István, Tresorit


A cikk megjelenésének támogatója a Microsoft.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium