Hegedüs Éva: nem a bankfiókokról szól a jövő

2018. május 15. 10:40    
nyomtatás
 
A fintech cégek nagy része előbb-utóbb bankokkal akar együttműködni, vagy banki licenszért folyamodik - mondta előadásában a Gránit Bank első embere a Portfolio mai Financial IT and Disruptive Technologies 2018 konferenciáján. A banknak 15 percre sikerült leszorítania a számlanyitás és a hozzá kapcsolódó szerződéskötés teljes folyamatának időigényét, minden harmadik számlanyitást a videóbankjukon keresztül bonyolítanak.


Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója többek között az alábbiakról beszélt előadásában:
 • Miközben nagyon sok fintech cég jön létre, szakértői becslések szerint ezek 85%-a nem tudja elérni a profitábilis működés időszakát.
 • A bankok úgy ítélik meg, hogy az ügyfelek bizalmát egyelőre ők bírják. Valóban, a felmérések szerint kétszámjegyű a különbség a bankokban és a fintech cégekben bízók aránya között előbbiek javára, de a fiataloknál egyre nagyobb a fintech cégek előnye.
 • Az elmúlt 5 évben az európai challenger bankokba és fintech cégekbe 50 milliárd dollárnyi tőkebefektetés történt, ami töredéke a bankokba öntött tőkének.
 • A fintech cégek előnye a korszerű gondolkodás, az innovációs fogékonyság, nem fogjaik a meglévő rendszereknek. A bankok viszont nagy operációs tehetetlenséggel rendelkeznek, ehhez akarják kapcsolni az új megoldásokat.
 • A challenger bankok tevékenységének alapja, hogy a pénzügyi szolgáltatások már nem csupán fiókokon keresztül érhetők el, a mobilnak egyre nagyobb a jelentősége, emiatt a biztonságra is egyre nagyobb hangsúly helyeződik.
 • A fintech cégek nagy része előbb-utóbb bankokkal akar együttműködni, vagy banki licenszért folyamodnak, mint a Revolut.
 • A külső kihívók elsősorban a lakossági szektorban és a pénzforgalmi szolgáltatások területén képesek értékajánlatokkal piacot elvenni a bankoktól a McKinsey kutatása szerint.
 • A banki folyamatoknak gyorsulniuk kell a versenyképesség megtartása érdekében. 20 éve mintegy 2 óra volt számlát nyitni, ma ez a Gránit Bank videóbankja révén 15 perc: ennyi idő alatt a szerződés is az ügyfél kezébe kerül.
 • A tömegtermékeknél a nagyon gyors kiszolgálás lesz domináns, hiszen ezekkel az ügyfelek nem szeretnének nagyon sok időt tölteni.
 • Ahogy a kőkorszak sem azért ért véget, mert elfogyott a kő, a bankrendszer működését is elsősorban a gondolkodás megváltoztatása fogja megváltoztatni.
 • A Gránit Bank ötvözi az innovációt a konzervativizmussal: online csatornák, az ebből fakadó költségmegtakarítás, a folyamatos innováció, a konzervatív hitelezés és az erős partneri kapcsolat (fintech startupokkal) határozza meg a működését.

Hegedüs Éva: nem a bankfiókokról szól a jövő

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium