szerző

Hiába csökkentették a tranzakciós illetéket, több bank is lenyeli a pénzed

2019. január 13. 05:46    
nyomtatás
 
Január 1-jével a 20 ezer forint alatti tranzakciókra nem szed tranzakciós illetéket az állam. Megnéztük, átadták-e a bankok ezt a kedvező adóváltozást az ügyfeleiknek, és meglepő eredményre jutottunk.


2019. január 1-jétől változik a pénzügyi tranzakciós illeték szabályozása: 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül az eddigi 0,3%-os pénzügyi tranzakciós illeték alól. Az állam komoly bevételt szerez ebből az adóból: az előirányzat 2018-ban 204 milliárd volt a költségvetési törvényben, míg 2019-ben 228 milliárd forintot várnak úgy is, hogy a 20 ezer alatti tranzakcióknál elengedik az illetéket.

Az elektronikus pénzforgalom a bankoknak jó biznisznek számít, a szeptember végéig tartó 12 hónapos időszakban összesen 523 milliárd forint bevételre tettek szert (igaz, ennek kb. két-ötöd részével tranzakciós illeték formájában a költségvetést duzzasztották).

Hiába csökkentették a tranzakciós illetéket, több bank is lenyeli a pénzed


Bár a tranzakciós illetéket közvetlenül a bankoktól szedi be az állam, a tranzakciós illeték terhét a gyakorlatban az ügyfelekre terhelik a pénzintézetek.

Most a bankok részéről logikus lépés lenne, hogy a tranzakciók értékével arányos 0,3 százalékos átutalási díjat - amely jórészt egyébként is a tranzakciós illetékkel egyezik meg - eltöröljék januártól (legalább a 20 ezer forint alatti tranzakciókra). Persze megtehetik, hogy nem törlik el, de a változtatás akkor éri el igazi célját (amely végső soron a készpénzforgalom elektronizálása), ha a mostani csökkentést teljes mértékben átadják az ügyfeleknek.


Mivel nem ismerjük a részletes átutalási adatokat és ügyfélszokásokat, nehéz lenne megbecsülni, a lépés miatt mennyivel lehetnének olcsóbbak az átutalások, ugyanakkor 10 bank esetében megnéztük, a hirdetményekben láthatunk-e emiatt változásokat. A hirdetmények alapján a tranzakciós illeték továbbra is változatlan formában terhelésre kerül a következő bankoknál:
  • Erste Bank,
  • Sberbank,
  • UniCredit Bank


Nem egyértelmű a helyzet három banknál:
  • Csökkent az átutalások díja az OTP Banknál, de nem egyértelműen a jogszabály hatására.
  • A CIB Bank hirdetményében akcióként szerepel a könnyítés az idei év végéig.
  • A Gránit Bank a tranzakciós illetéknek megfelelő összeget bizonyos számlacsomagok esetén sohasem számolta föl az ügyfelek részére, így azt elengedni ("benyelni") sem tudja.


Az alábbi bankok pedig egyértelműen elengedik az illetéket a mostani könnyítésnek megfelelően:
  • Budapest Bank
  • Raiffeisen Bank
  • MKB Bank
  • K&H Bank

Hiába csökkentették a tranzakciós illetéket, több bank is lenyeli a pénzed


Forrás: MNB


A kormány a tranzakciós illetéket kétséget kizáróan a jövőre induló azonnali átutalási rendszerre épülő új szolgáltatások támogatása céljából engedi el a 20 ezer alatti átutalásoknál, hogy ezzel is ösztönözzék az új típusú elektronikus tranzakciókat. Ráadásul a központi tranzakciós infrastruktúra bankok által fizetendő költségét január 1-jétől a GIRO átalakítja csomagárazásra. A bankok előző egy éves időszakban forgalmazott tranzakció-darabszámuk alapján éves fix rendszerhasználati díjat fizetnek a GIRO-nak havi részletekben.

Már több elemzésünkben is írtunk arról, hogy mindezek miatt a banki átutalások árazása nagyban változhat idén, szerintünk az lenne logikus lépés, ha a csomagárazás felé mozdulnának el a bankok, és összességében olcsóbban adnák az átutalásokat. Az átutalási díj szinten tartásával ugyanis nem érvényesül a kormány célja, hogy erősítse az elektronikus pénzhasználatot a készpénzzel szemben.

Új bankszámlát nyitnál? Használd ezt a kalkulátort?

2019.01.03 12:19 Már tesztelik a bankoknál az azonnali fizetési rendszert
2018.11.29 09:21 Jön az új fizetési rendszer Magyarországon - Íme a menetrend

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium