Ijesztő ugrás a kártyacsalásoknál, letaszították Magyarországot Európa trónjáról

2018.10.14 07:15

Azért nem vagyunk rosszak így sem.

Az európai országok közül Magyarország 5 évvel ezelőtt a legbiztonságosabb bankkártyás rendszerrel rendelkezett, ma azonban már csak az ötödik helyen szerepelünk. Ugyanis a kártyás tranzakciók értékére jutó csalások aránya ijesztő ütemben, durván 70 százalékkal emelkedett. Azért halálra rémülni nem kell, mert nagyon alacsony bázisról indulunk, és még így is nagyon jó pozícióban vagyunk - derül ki az EKB friss kártyabiztonsági tanulmányából.

Brutális összeget nyúlnak leAz egységes euróövezetben (SEPA) kibocsátott bankkártyákkal történt csaló tranzakciók értéke 2016-ban 1,8 milliárd eurót tett ki, vagyis 2015-höz képest 0,4 százalékkal csökkent. Az összes tranzakció értékének arányában ez azt jelenti, hogy a fizetések 41 ezreléke volt csaló tranzakció 2016-ban. A csalások mintegy 73 százaléka a "card not present" (CNP) típusba tartozott érték szerint, amikor a csaláshoz a fizikai kártyát nem használták fel, csak a bankkártya adatait. A csaló tranzakciók 19 százaléka (szintén érték szerint) POS-terminálos vásárlás volt, míg 8 százalékuk ATM-en keresztül zajlott.


A kártya jelenléte nélküli (CNP) csalások tehát 1,32 milliárd eurót tettek ki 2016-ban, ez volt az egyetlen olyan kategória, ahol a visszaélések értéke nőtt (2,1%-kal). Kártyapiaci szakértők egyöntetű véleménye szerint a csalók egyértelműen a kártya jelenléte nélküli csalások felé mozdultak el az utóbbi években.

Magyarországot letaszították a trónrólA bankkártyás csalások mértékét legjobban leíró arányszám a tranzakciók értékére vetített csalások aránya, amelyben 5 évvel ezelőtt, az EKB előző tanulmányának kiadásakor még Magyarország vezetett egész Európában. Most azonban már az ötödik, még mindig előkelő helyen szerepelünk, Románia, Görögország, Litvánia és Lengyelország előzött meg minket.
https://www.portfolio.hu/finanszirozas/it/vegre-v alami-amiben-magyarorszag-uralja-egesz-europat.217 087.html


A bankkártyás csalások a mi kiváló relatív pozíciónkhoz képest nagyot romlott, ugyanis 5 évvel ezelőtthöz képest durván 70 százalékkal nőtt a csalások aránya, ami a negyedik legnagyobb arányú növekedés egész Európában.


Magyarországon a kártyás csalások 74 százaléka a plasztik jelenléte nélkül zajlik, 22 százalék volt a POS-terminálos visszaélések aránya, 4 százalék az ATM-eké. Érdekesség, hogy egyetlen olyan ország volt - Portugália - ahol a visszaélések legnagyobb része (érték szerint) POS-terminálon történt.


Nem véletlen egyébként, hogy Magyarországon még mindig ilyen alacsony a kártyás csalások aránya, ugyanis a kisebb kártyás forgalmú országok eleve kevésbé nyereséges és csábító célpontok a csalók számára, ugyanakkor azért nőhetett a csalások aránya, mert a forgalom is gyors ütemben bővül az utóbbi években, így egyre vonzóbb lesz magyar kártyákkal visszaélni.

További ajánlataink

Meglepő tervvel forradalmasítaná a hajózást Japán

Elektromos olajszállító tankert építenek.

Felpattant a Richter

A nagy csütörtöki esése után.

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF