Ijesztő ugrás a kártyacsalásoknál, letaszították Magyarországot Európa trónjáról

2018. október 14. 07:15    
nyomtatás
 
Az európai országok közül Magyarország 5 évvel ezelőtt a legbiztonságosabb bankkártyás rendszerrel rendelkezett, ma azonban már csak az ötödik helyen szerepelünk. Ugyanis a kártyás tranzakciók értékére jutó csalások aránya ijesztő ütemben, durván 70 százalékkal emelkedett. Azért halálra rémülni nem kell, mert nagyon alacsony bázisról indulunk, és még így is nagyon jó pozícióban vagyunk - derül ki az EKB friss kártyabiztonsági tanulmányából.


Brutális összeget nyúlnak le


Az egységes euróövezetben (SEPA) kibocsátott bankkártyákkal történt csaló tranzakciók értéke 2016-ban 1,8 milliárd eurót tett ki, vagyis 2015-höz képest 0,4 százalékkal csökkent. Az összes tranzakció értékének arányában ez azt jelenti, hogy a fizetések 41 ezreléke volt csaló tranzakció 2016-ban. A csalások mintegy 73 százaléka a "card not present" (CNP) típusba tartozott érték szerint, amikor a csaláshoz a fizikai kártyát nem használták fel, csak a bankkártya adatait. A csaló tranzakciók 19 százaléka (szintén érték szerint) POS-terminálos vásárlás volt, míg 8 százalékuk ATM-en keresztül zajlott.

Ijesztő ugrás a kártyacsalásoknál, letaszították Magyarországot Európa trónjáról


A kártya jelenléte nélküli (CNP) csalások tehát 1,32 milliárd eurót tettek ki 2016-ban, ez volt az egyetlen olyan kategória, ahol a visszaélések értéke nőtt (2,1%-kal). Kártyapiaci szakértők egyöntetű véleménye szerint a csalók egyértelműen a kártya jelenléte nélküli csalások felé mozdultak el az utóbbi években.

Magyarországot letaszították a trónról


A bankkártyás csalások mértékét legjobban leíró arányszám a tranzakciók értékére vetített csalások aránya, amelyben 5 évvel ezelőtt, az EKB előző tanulmányának kiadásakor még Magyarország vezetett egész Európában. Most azonban már az ötödik, még mindig előkelő helyen szerepelünk, Románia, Görögország, Litvánia és Lengyelország előzött meg minket.
https://www.portfolio.hu/finanszirozas/it/vegre-v alami-amiben-magyarorszag-uralja-egesz-europat.217 087.html

Ijesztő ugrás a kártyacsalásoknál, letaszították Magyarországot Európa trónjáról


A bankkártyás csalások a mi kiváló relatív pozíciónkhoz képest nagyot romlott, ugyanis 5 évvel ezelőtthöz képest durván 70 százalékkal nőtt a csalások aránya, ami a negyedik legnagyobb arányú növekedés egész Európában.

Ijesztő ugrás a kártyacsalásoknál, letaszították Magyarországot Európa trónjáról


Magyarországon a kártyás csalások 74 százaléka a plasztik jelenléte nélkül zajlik, 22 százalék volt a POS-terminálos visszaélések aránya, 4 százalék az ATM-eké. Érdekesség, hogy egyetlen olyan ország volt - Portugália - ahol a visszaélések legnagyobb része (érték szerint) POS-terminálon történt.

Ijesztő ugrás a kártyacsalásoknál, letaszították Magyarországot Európa trónjáról


Nem véletlen egyébként, hogy Magyarországon még mindig ilyen alacsony a kártyás csalások aránya, ugyanis a kisebb kártyás forgalmú országok eleve kevésbé nyereséges és csábító célpontok a csalók számára, ugyanakkor azért nőhetett a csalások aránya, mert a forgalom is gyors ütemben bővül az utóbbi években, így egyre vonzóbb lesz magyar kártyákkal visszaélni.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Tematikus cikk

Egy év alatt több mint 200 új munkatárs a pécsi Hauniban (x)

Története legnagyobb létszámbővítését hajtotta végre a gépgyár. 

Hatvan milliárdból fejleszthetnek a hazai kkv-k (x)

Ingyen hitel a kisvállalkozások versenyképességének fejlesztésére. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium