Kifakadt a bankvezér: a technológiai cégeknek lejt a pálya

2018. április 17. 09:06    
nyomtatás
 
Az euróövezet legnagyobb lakossági bankjának, a Santandernek az elnöke szerint a PSD2 szabályozást meg kellene reformálni, hogy a szabályozás ne a nagy technológiai cégeknek kedvezzen a bankokkal szemben - nyilatkozta a Financial Times-nak Ana Botin, a bank vezetője. A PSD2 szabályozásról és a felforgatókról is szó lesz május 15-ei Financial IT and disruptive Technologies konferenciánkon.
Kereskedés Santander-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

A második pénzforgalmi irányelvet újra kellene értelmezni a digitális korban, az elmélet helyes, de a gyakorlatban is fair-nek kellene lennie - és most nem szimmetrikus a szabályozás

- mondta a lapnak Ana Botin, a santander elnöke.

A PSD2 szabályozás értelmében az ügyfelek engedélyt adhatnak külső szolgáltatóknak a számlaadataik lekérdezéséhez és fizetési tranzakció kezdeményezéséhez. Így például az online vásárlók ellenőrizhetik, mennyi pénz van a számlájukon, és egyszerűen vásárolhatnak majd a bankszámlájuk terhére. Ugyanakkor a bankok nem kapnak hasonló jogot ahhoz, hogy - az ügyfelek engedélyével - megtekintsék más cégeknél tárolt adataikat. "Szeretjük a versenyt, de amit igazán szeretünk, az a fair verseny" - teszi hozzá Botin.

Szerinte egy bizonyos ügyfélszám, mondjuk 50 ezer felhasználó felett ugyanazokat a szabályokat kellene alkalmazni a nem banki szereplőkre, mint amit a PSD2 most a bankoknál engedélyez. A szabályozás célja részben az, hogy a kisebb fintech cégek könnyebben építsenek új szolgáltatásokat a banki adatvagyonra, és eddig főleg ők csatlakoztak be bankokhoz, ugyanakkor Botin szerint nem kell sokat várni arra, hogy a nagy technológiai vállalatok is megérkezzenek.

A bankok félelme nem alaptalan, az Amazon például már most ad kisebb hiteleket a kkv-knak, és múlt hónapban már a JP Morgannel tárgyalt egy számlaszolgáltatáshoz hasonló termék elindításáról.

A PSD2 szabályozással kiemelten foglakozunk május 15-ei Financial IT and Disruptive Technologies konferenciánkon.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Portfólió menedzser
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium