Kiszakadnak Európából az ipari forradalmárok, készüljünk a káoszra?

2018. augusztus 13. 05:30    
nyomtatás
 
Miközben a bankok attól rettegnek, hogy elveszik a fintechcégek a kenyerüket, a legnagyobb pénzügyi startuppiac épp kiszakadni készül az Európai Unióból, magával ragadva a befektetők kedvenc alternatív bankjait is. Nagy-Britannia fintechszektora ugyanis nagyobb, mint az EU maradék 27 tagországáé, kíválása után pedig egyáltalán nem biztos, hogy Németország vagy Franciaország lesz a régió domináns fintechközpontja, Spanyolország is hatalmas szeletet hasíthat ki a tortából. Közben az inkumbens pénzügyi intézmények közül főleg a fizetési rendszerekkel és a hagyományos bankolással foglalkozó szereplők aggódnak a felforgatók miatt- az Európai Parlament és az Európai Bankhatóság erről szóló tanulmányaiból szemezgettünk érdekességeket.

Hasonló témákról szó lesz a Portfolio Banking Technology 2018 konferenciáján is. Regisztráljon Ön is!
1. Főleg a lakossági bankok rettegnek


Az Európai Bankhatóság (EBA) egy friss tanulmányt adott ki arról, hogy hatnak majd a fintechcégek az inkumbens bankok egyes üzletágaira. Az EU-s pénzintézetek körében elvégzett kutatásból kiderül, hogy főleg a fizetési rendszerek üzemeltetői érzik magukat veszélyeztetve a fintechcégek által: 61%-uk vár a diszruptorok térnyerésétől bevételcsökkentést. Nem csoda, hiszen a fizetési rendszerek piacán dolgozik jelenleg a legtöbb fintechcég, sokan közülük, mint a Transferwise vagy a Revolut, gyakorlatilag nyílt háborút indítottak a bankok rejtett költségei és magasabb díjszabása ellen; ügyfelek millióit szívták fel a piacról.

A legjobban a kereskedelmi bankok várják a fintechek térnyerését: ennek oka vélhetően az, hogy egyrészt leginkább ők hajlanak a techcégekkel való együttműködésre, másrészt pedig ezek a pénzintézetek fejlesztenek a legaktívabban saját megoldásokat, melyekkel a fintechekkel konkurálhatnak.

A legnyugodtabbak a fintechek térnyerése miatt a személyes tanácsadással foglalkozó ügynökségek, ők úgy gondolják, hogy a személyes kontaktra akkor is szükség lesz, ha már minden banki ügyet lehetőség lesz online intézni.

Kiszakadnak Európából az ipari forradalmárok, készüljünk a káoszra?


Szintén érdekes része a tanulmánynak, hogy miközben jelenleg az inkumbensek alig 5%-a rendelkezik valamilyen fintechpartnerséggel, a 89%-uk nyitott arra, hogy a jövőben ilyen jellegű együttműködést nyisson, 76%-uk befektetne más fintechekbe, míg 34%-uk arra is nyitott, hogy akár komplett vállalatokat vegyen meg azért, hogy technológiájukat megszerezze.

2. A Brexittel pofára esik az EU-s fintechszektor


Az Európai Parlament gazdasági bizottsága is készített egy tanulmányt, ami a fintechszektorban tapasztalható versenyhelyzetet méri fel. A legérdekesebb részei a tanulmánynak az európai fintechszektor méreteit taglalják, különösen az ijesztő, hogy Nagy-Britannia piaca gyakorlatilag sokkal nagyobb, mint az EU maradék 27 tagállamáé, így a szigetország kiválása az egységes piacból gyökeresen megváltoztatja majd az unió fintechklímáját.

A tanulmány hétféle kategóriába osztja a fintechcégeket:
 • alternatív bankok, melyek betétgyűjtéssel és hitelezéssel foglalkoznak,
 • fizetéssel és nemzetközi átutalással foglalkozó cégek,
 • virtuális valutákkal foglalkozó cégek,
 • vagyonkezelők,
 • személyes pénzügyekkel foglalkozó cégek,
 • biztosítók / insurtechcégek,
 • infrastruktúra üzemeltetők (pl. megosztott főkönyvi technológiával, kiberbiztonsággal foglalkozó cégek).


Az elemzésből kiderül, hogy a cégek számát tekintve még mindig az Egyesült Államok a világ fintechközpontja, miközben az EU második a listán, viszont az EU-n belül az Egyesült Királyságban több techcég működik, mint az unió maradék részében. Érdekes, hogy Kína mindössze nyolcadik a listán: ennek oka, hogy bár a kínai fintechszektor hatalmas, 1-2 óriáscég tartja a kezében a piac nagy részét.

Kiszakadnak Európából az ipari forradalmárok, készüljünk a káoszra?


Markáns az Egyesült Államok dominanciája akkor is, ha a befektetői pénzáramlás nézzük: 2018-ban eddig közel 30 milliárd dollár áramlott az amerikai fintechszektorba, ami a második helyen szereplő Kína volumenének közel hatszorosa. Harmadik a listán az Egyesült Királyság (megelőzve Indiát), míg az EU maradék része csak ötödik.

Kiszakadnak Európából az ipari forradalmárok, készüljünk a káoszra?


Ha Nagy-Britanniát nem számítjuk, a cégek számát tekintve egyébként Spanyolországban található a legnagyobb fintechpiac az EU-ban (ahol a digitalizációt nem feltétlen startupok sokasága, hanem tőkeerős bankok, mint a BBVA vezetik), utána következik csak Németország és Franciaország. Magyarország hátulról az ötödik a listán, a tanulmány szerint mindössze három fintechcég működik Magyarországon, azt viszont nem taglalják, hogy melyek ezek.

Kiszakadnak Európából az ipari forradalmárok, készüljünk a káoszra?


A tanulmány megpróbálja felbecsülni külön a közép-európai fintechpiac méreteit is, a techcégek által elvégzett teljes pénzügyi tranzakciós volument elemezve. Míg a térségünkben a legerősebb szereplő Lengyelország, megelőzve Ausztriát és Csehországot is a maga 856 millió eurós tranzakciós volumenével, Magyarország a lista alsó harmadában kullog 83 millió euróval. Összehasonlításképpen Németország teljes fintechpiaca 2,2 milliárd dollárt tesz ki.

Kiszakadnak Európából az ipari forradalmárok, készüljünk a káoszra?


Visszatérve az EU egészére: érdemes egy külön pillantást vetni az alternatív finanszírozással foglalkozó (vagyis személyek közti, P2P hitelezés, közösségi finanszírozás, stb.) fintechcégekre is, hiszen ez a szektor nemcsak az egyik legnagyobb, hanem a legtőkeerősebb is a teljes fintechpiacon.

Míg a britek nélküli "EU27" alig 2 milliárd eurónyi finanszírozást hajtottak végre ezek a cégek, a brit piacon ez a szám 5,6 milliárd eurónyi összegnek felel meg.

Kiszakadnak Európából az ipari forradalmárok, készüljünk a káoszra?


Az Egyesült Királyság fintechcégei 11-szer annyi alternatív forrást biztosít, mint Franciaország, a lista második helyezettje.

Kiszakadnak Európából az ipari forradalmárok, készüljünk a káoszra?


A britek távozása után vélhetően a most második, harmadik legnagyobb finanszírozási volumennel rendelkező piacok; Franciaország, Németország és Hollandia veszik majd át a britek szerepét. Ezek az országok alternatív finanszírozási volumene most még viszont messze alulmarad a britekéhez képest.

A legnagyobb volument ezen a piacon egyébként a személyek közti hitelezés (697 millió euró) teszi ki, ezt követi az üzleti P2P hitelezés, a számlakereskedés, majd a közösségi finanszírozás.

Az alternatív finanszírozás egyébként az EU27-ben a legnagyobb szeletet jelenti az infrastruktúraüzemeltetéssel foglalkozó cégek után, míg az Egyesült Királyságban a fizetési rendszerek jelentik a legnagyobb piacot a fintechszektorban.

Kiszakadnak Európából az ipari forradalmárok, készüljünk a káoszra?


Az alternatív bankolás a befektetők kedvenc célpontja is, ahova több mint 20 milliárd dollárnyi tőke áramlott eddig idén.3. A technológiai veszélyei


Egy harmadik tanulmányban az EBA a fintechcégekben rejlő lehetőségekről és kockázatokról ír, többek közt olyan tényezőket említettek, mint
 • a felhőalapú szolgáltatások, melyeket a pénzintézetek többnyire inkább kiszerveznek. Bár az EBA szerint ezzel a megoldással csökkenthetik a bankok a költségeiket és rugalmasabban tudják kezelni a szolgáltatásaikat, ha a külsős cégnél valamilyen probléma adódik vagy netán a vállalatok közti kommunikációban merül fel zavar, könnyen zátonyra futhat a felhőtechnológia is, benne érzékeny adatok sokaságával.
 • A robottanácsadók használata befektetési döntések meghozatalához, ami újfajta kockázatokat jelenthet, mivel a döntéseket egy ember helyett egy gép hozza meg és itt a felelősség kérdése is felmerül, viszont olcsóbb és gyorsabb befektetési termékeket hozhat a piacra.
 • A megosztott főkönyvi technológia (DLT / blockchain) használata azzal az ígérettel kecsegtet, hogy okosszerződéseivel meggyorsítja és hatékonyabbá teszi a kereskedésfinanszírozást, melynek vonzata lehet a költségek csökkentése, az átláthatóság növekedése és a manipuláció kiszűrése is. Prudenciális kockázatot jelent viszont az EBA szerint a technológia fiatal mivolta, illetve a szabályozás és a jogi környezet hiányosságai.
 • A blockchain használata ügyfélazonosítási folyamatokhoz decentralizálhatja az ügyféladatokat, megnehezítve ezzel illetéktelenek hozzáférését és csökkentve az adatvesztés valószínűségét, viszont akárcsak a kereskedésfinanszírozás esetén, a technológia fiatalságából adódó problémák itt is közre játszhatnak.
 • A big data elemzése az adósminősítésben akkor lehet kockázatos, ha az elemzéshez használt szoftver nem veszi megfelelően figyelembe az összes változót és emiatt lakossági és vállalati ügyfelek tömkelege eshet el a finanszírozástól. Ha minden az elvárások szerint működik, akkor viszont olyan összefüggések sokaságára lelhet az ember, ami hagyományos adatelemzéssel lehetetlen lenne.
 • A biometrikus azonosítás - itt főleg az lehet a gond, hogy ha egyszer megszerzik az ügyfél egyedi "azonosítóját," vagyis például az ujjlenyomatát, utána ezt nem lehet cserélni. Lehetőséget nyújt viszont az, hogy a biometrikus azonosítás meggyorsítja az autentikációt és így az ügyintézést is.
 • Az NFC-mobiltárcák főleg a külsős szolgáltatók miatt lehetnek kockázatosak, információbiztonsági és működési kockázatok is felléphetnek, ha nincs kialakítva egy megfelelő infrastruktúra vagy egy egységes rendszer, ideális esetben piaci sztenderd. Ha viszont jól működik a rendszer, az ügyfelek sokkal hatékonyabban kézben tudják tartani személyes pénzügyeiket, mint jelenleg..

Az EBA 37 EU-s pénzintézet körében végzett egy felmérést arról, hogy az említett technológiák egyes bankoknál mennyire lesznek elterjedtek. A leglelkesebbnek a bankok a mobiltárcákkal kapcsolatosan bizonyultak, melyeken gyakorlatilag kivétel nélkül dolgoznak vagy legalábbis tervezik ezek adaptációját. Érdekes, hogy a blockchainalapú megoldások sokkal kevésbé érdeklik a pénzintézeteket, mint bármi más, ez különösen az identitásellenőrző applikációk esetén ütközik ki, melyeknek bevezetésén a bankok 26%-a még csak nem is gondolkozik.

Kiszakadnak Európából az ipari forradalmárok, készüljünk a káoszra?


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium