Lassan digitalizálnak a vállalati jogászok

2019. február 8. 14:08    
nyomtatás
 
A vállalatok jogi osztályainak közel fele egyáltalán nem fektet be új technológiai megoldásokba, annak ellenére, hogy ismerik a digitalizációban rejlő lehetőségeket - derül ki a Deloitte Legal és az Oxford Economics közös kutatásából, amelyet 300 vállalati jogi vezető bevonásával végeztek.


A vállalati jogászok többsége úgy véli, hogy a technológia nagyon hasznos lehet a jogi osztályok munkájában. A válaszadók 60 százaléka szerint a jogi osztályok készen állnak, hogy a rutinfeladataikat valamilyen technológiai megoldással váltsák ki, 73 százalékuk úgy véli, hogy a konzervativizmus nem áll a digitális megoldások alkalmazásának útjába és készen állnak azok alkalmazására, míg 85 százalékuk tisztában vannak a jogi piacon elérhető technológiai megoldásokkal.

Ennek ellenére mindössze a válaszadók fele jelezte, hogy a vállalatnál, ahol dolgoznak, befektetnek a kockázatkezeléssel és a jogszabályi megfeleléssel (compliance) kapcsolatos feladatokat támogató technológiai megoldásokba. A felmérés során megkérdezettek 81 százaléka vélte úgy, hogy a vállalatnál dolgozó jogászok rendelkeznek a szükséges tudással és tapasztalattal ahhoz, hogy még több értéket teremtsenek a cégüknek a hatékonyabb munkavégzéssel, azonban a klasszikus jogi feladatok ellátása okozta korlátok megakadályozzák őket ebben.

A klasszikus működési modell szerint a jogi osztályok kiszolgáló, jogi kockázatkezelési és compliance feladatokat látnak el, amelyek jellemzően ismétlődő és időigényes feladatokat foglalnak magukban és a vállalat működése szempontjából kevés hozzáadott értéket teremtenek. A rohamosan fejlődő technológiák hatására a vállalatvezetés részéről fokozódó elvárás a jogi osztályok aktív részvétele az innovációban, stratégiaalkotásban és az értékteremtésben. Ezt támasztja alá az a tendencia is, hogy egyre jellemzőbb a jogi vezetők bevonása a vállalatvezetésbe, illetve a jogi osztályok stratégiai üzleti partnerként vesznek részt a stratégiai döntésekben - vélik a Deloitte Legalnél.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium