Május 31-én eldől az azonnali fizetés sorsa Magyarországon

2019. május 14. 09:01    
nyomtatás
 
Május 31-én a bankvezérek és az MNB képviselői az azonnali átutalási rendszer indulásáról, az esetleges részleges indulásról, egy pilot-időszakról egyeztetnek majd - tudtuk meg piaci forrásból.

A témáról kiemelten lesz szó május 28-ai Financial IT and Disruptive Technologies konferenciánkon. Érdemes eljönni!
Május 31-én a nagybankok vezérigazgatói és az MNB képviselői összeülnek, hogy az azonnali átutalási rendszer július elsejére tervezett indulásának körülményeiről tárgyaljanak.


Az azonnali átutalási rendszer elindításának időpontját rendelet rögzíti, mely szerint a július elsejei indulásra minden banknak el kell készülnie a fejlesztéssel, ekkor élesedik a rendszer jelen állás szerint.

Azonban mint korábban is írtunk róla,, az OTP és más, a javaslatot nyíltan fel nem vállaló bankok azt javasolják a Bankszövetségen keresztül az MNB-nek, hogy első körben csak kis értékű tranzakciókkal teszteljék a rendszert, és majd akkor induljanak el teljes terhelés mellett, ha már biztosan és hibamentesen működik az azonnali átutalás.

A javaslat szerint az azonnali fizetési rendszer a kitűzött július elsejei induláskor csak pilot-üzemmódban induljon el, és maradjon is így mindaddig, míg "minden egyes rendszertag megbizonyosodik a saját rendszere biztonságos működését illetően".

A javaslat mögött álló bankok közül eddig egyedül az OTP vállalta fel nyíltan, hogy egy ilyen indulást látnának szívesen, ugyanakkor leszögezik: ennek oka nem az, hogy nem készülnének el, ők a startra készen fognak állni. Több más bank viszont, úgy tudjuk, nem örülne egy részleges indulásnak vagy halasztásnak.

Egy forrásunk szerint júniusban már valódi, kis értékű tranzakciókkal hajtanak végre teszteket a rendszeren, vagyis egyfajta pilot-üzemmód mindenképpen lesz, ugyanakkor a javaslat óvatossága is indokolt lehet ettől még, hiszen nyilván nagyobb a hibák kockázata, ha a teljes terhelést kapja majd az átutalási rendszer.

Az MNB természetesen szeretné tartani az évekkel korábban betervezett időpontot, de nem mindenáron, úgy fogalmaznak, figyelik a piacot, és ha kell, megteszik a szükséges lépéseket. A központi rendszer kiépítését végző GIRO Zrt. a maga részéről készen áll, a központi rendszer tesztjére már év eleje óta lehetősége van a bankoknak.

Május 31-én eldől az azonnali fizetés sorsa MagyarországonA témáról kiemelten lesz szó május 28-ai Financial IT and Disruptive Technologies konferenciánkon. Érdemes eljönni!


Kapcsolódó cikkek:
2019.05.09 13:21 Egy újabb országban vezetik be az azonnali fizetést
2019.04.22 06:20 Kivonul a Facebook a fizetésekkel Európából - Mikor jönnek így Magyarországra?
2019.04.11 18:28 Megkérdezték Matolcsy Györgyöt, csúszik-e az azonnali fizetés

A címlapkép forrása: Bloomberg / Contributor

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium