Megvan a spekik új kedvence a magyar tőzsdén

2018. október 12. 14:11    
nyomtatás
 
Tegnap este jelentették be, hogy az egyik hazai tőzsdei cég, az OTT-ONE hosszútávú stratégiai szerződést kötött a TV2-vel, ennek első elemeként közösen fejlesztenek streaming alkalmazást. A kis magyar tőzsdei cég árfolyama 13 százalékot ugrott a hírre, megnéztük, mit érdemes tudni az OTT-ről.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Jönnek mennek a sztorik


2012 és 2017 között több mint 5 éven keresztül nagyjából 50 forint alatt kereskedtek az OTT, korábban HybridBox papírjaival. Azt azért nem lehet mondani, hogy ne lett volna mozgás a részvényekben, hiszen 2014-ben még 2 forint alá is benézett az árfolyam, 2016-ra pedig már 40 forint közelébe emelkedett, de a vállalat piaci értéke és a részvények forgalma alapján marginális szereplője volt a magyar tőzsdének.

Tavaly októberben azonban érkezett egy hír, ami alaposan megmozgatta a befektetők fantáziáját: az OTT és partnere, az iSRV szerződést kötött egy kolumbiai biztonságtechnikai céggel, az ESU-val, amelynek keretében vénaszkenneres biztonságtechnikai megoldásokat értékesítenek kolumbiai nagyvárosokban, ráadásul a magyar cégek tárgyaltak a kolumbiai hadsereg tulajdonában álló innovációs központtal arról, hogy közös projekteket indítsanak. A dél-amerikai kapcsolat hírére az OTT árfolyama meredeken emelkedett, miközben október elején még csak 45 forinton, november közepén már 320 forint felett álltak a jegyzések, vagyis az esetleges dél-amerikai terjeszkedés hírére másfél hónap alatt több mint hétszeresére emelkedett az árfolyam.

Azóta érdekes hírek jelentek meg a cégről, hiszen úgy tűnik, mint ha a cég tevékenységi köre is folyton változna, hol a biometrikus azonosításon van a fő fókusz, hol CNC-gép fejlesztésén és az ipar 4.0-án van a hangsúly, most pedig a TV2-vel kötött megállapodás és a streaming szolgáltatás a fantázia a papírokban. Nehéz mit gondolni az OTT-ről, látszik, a befektetők sem tudják hová tenni a céget, idén 186 és 323 forinton is álltak a jegyzések.

Megvan a spekik új kedvence a magyar tőzsdén


Nagyot nőtt az OTT


Az OTT iránt finoman szólva sem nagyon érdeklődtek a befektetők egészen 2017-ig, akkor azonban felrobbant a cég árfolyama, amely tavaly október-novemberben közel hétszeresére emelkedett, ezzel a vállalat piaci kapitalizációja szabad szemmel is jól látható lett, tavaly a csúcson több mint 9 milliárd forint volt, de még most is 7,6 milliárd forinton áll.

Megvan a spekik új kedvence a magyar tőzsdén


Az OTT-ONE papírjait a BÉT T kategóriájában jegyzik, az itt szereplő papírokban általában nem magas a forgalom, mondjuk úgy, nincsenek a befektetők fókuszában, viszont, ha sztori van bennük, akkor gyorsan rávetik magukat a kisbefektetők, ilyenkor meredeken megugrik a tőzsdei forgalom is. Ezt láthattuk az OTT-nél tavaly és idén év végén, amikor több százmillió forintos napi forgalom mellett kereskedtek a vállalat papírjaival, de a szórás nagy, vannak 1-2 millió forintos forgalmú napok, azokat váltják a több tízmilliósak. Idén egyébként 52 millió forint a napi átlagforgalom a vállalat papírjaiban.

Megvan a spekik új kedvence a magyar tőzsdénT kategória

A BÉT lehetőséget biztosít azon közepes és kis kapitalizációjú cégek számára is, amelyek a bevezetéskor nem hajtanak végre nyilvános tranzakciót, azaz technikai bevezetéssel lépnek a piacra. Ezáltal ez a kategória a szabályozott piaci megjelenés első fokozatának számít. A tőzsde a T kategóriára vonatkozóan a törvényekben a szabályozott piacra való bevezetés esetén előírtakon túlmenően nem támaszt egyéb követelményeket.


OTT-ONE: a techstartup


A szoftverfejlesztéssel foglalkozó technológiai startupot 2010-ben alapította Bencsik Attila, az EcoNet korábbi ügyvezető igazgatója, Reisz Attila, aki a Microsoft ügyvezető igazgatójaként is dolgozott, Lázár Lajos Csaba, aki a Synergon elődjétől csatlakozott az alapítókhoz, valamint Poczkodi Gábor. A cég HybridBox néven kezdte a tőzsdei pályafutását a BÉT-en.

Első termékük egy olyan program, illetve a hozzá tartozó hardver volt, amit a televízió és az internet összekötésére terveztek, lehetővé téve a streaming média szolgáltatást. A kezdeti tervek között az szerepelt, hogy csak az első fázisban támaszkodnak a hardver értékesítésekre, a fő termék hosszú távon inkább a szoftver lesz és közben felveszik tartalomszolgáltatókkal is a kapcsolatot, hogy minél több videóhoz és adáshoz férjenek hozzá.

A cégnek most három fő üzletága van:
  • Streaming: az üzletág kulcsrakész megoldásokat kínál video-on-demand és élő TV kiszolgálásra, bármilyen platformon akár 90 nap alatt
  • Esport: hosszú távú fejlődési lehetőséget lát a társaság a gaming iparágban, ezen belül az esportban, ezért 2016 óta nemzetközi szinten is foglalkoznak a területtel
  • Biztonságtechnika: közepes-és nagyméretű vállalatok számára kínál az OTT-ONE komplex biztonságtechnikai megoldásokat, amelyekhez nem kell lecserélniük a meglévő rendszereket, mert a jelenleg használt eszközök teljes skálásával kompatibilisek.


Az OTT-ONE nagyobb ügyfelei között találjuk például a Telenort, amellyel a Telenor MyTV szolgáltatást fejlesztik, egy kolumbiai biztonságtechnikai cég, az ESU és a kolumbiai védelmi minisztérium tulajdonában lévő CODALTEC-kel is közösen fejlesztenek.

Mit mutatnak a számok?


A 2010-es tőzsdére lépés olyan időszakban történt, amikor felfutóban voltak a bevételek. Még nem volt stabilan nyereséges a cég, a nullszaldó körül ingadozott évekig, de egy gyors növekedésű startupnál még nem is "elvárás" a vastag profit a tőzsdei befektetők részéről. A bevételek és a profitabilitás tekintetében 2012-ben kezdődött egy erőteljes lejtmenet, azt követően, hogy a portfoliótisztítás jegyében több leányvállalatát is értékesítette.

Megvan a spekik új kedvence a magyar tőzsdén


A 2013-as és a 2014-es év hatalmas veszteségeket hozott a cégnek, de 2014-től ismét növekedésnek indultak a bevételek és ezzel párhuzamosan javult a profitabilitás is. 2009 és 2017 között a bevételek éves átlagos növekedési üteme 83,8 százalék volt. Az utóbbi két évet, a 2016 és a 2017 decemberével végződő pénzügyi évet már nyereséggel zárta a cég a nettó eredmény szintjén. Tavaly 27 százalékos bevételnövekedés mellett 46 százalékkal ugrott meg a profit.

Megvan a spekik új kedvence a magyar tőzsdén


A legutóbbi gyorsjelentés szerint 2018 első félévében folytatódott a növekedés az OTT-ONE-nál: bevétele 1,12 milliárd forint volt, ami a háromszorosa a bázisidőszaki értéknek, EBITDA-és üzemi eredmény szinten pedig több mint négyszerezni tudott a cég, ha az árbevételt és az adózott eredményt nézzük, akkor a cég idén az első félévben közel akkora eredményt ért el, mint tavaly egész évben.

Megvan a spekik új kedvence a magyar tőzsdénCímlapkép: BÉT

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Tematikus cikk

Egy év alatt több mint 200 új munkatárs a pécsi Hauniban (x)

Története legnagyobb létszámbővítését hajtotta végre a gépgyár. 

Hatvan milliárdból fejleszthetnek a hazai kkv-k (x)

Ingyen hitel a kisvállalkozások versenyképességének fejlesztésére. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium