Üzlet

Miért halnak el a jó innovációs ötletek a magyar bankoknál?

Portfolio
Idén az azonnali fizetési rendszer indulása és a PSD2 szabályozás köti le a bankok IT-részlegeinek figyelmét. Rengeteg a jó ötlet a szektorban, a megvalósításuk azonban már komoly gondot okoz. Ebben segíthetnek a usage-based alapú technológiák, ahol az IT-költések használat alapúak, és egy-egy innovációs projekt külön cégbe szervezése is jól működő gyakorlatnak számít. Ezek a startupként funkcionáló cégek nem pusztán agilis szervezeti felépítéssel rendelkeznek, hanem agilis folyamatok mentén működnek, így egy ötlet piacra lépése jócskán lerövidül - véli Matek Kamill, a Qualysoft business development managere.
Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio május 28-ai Financial IT and Disruptive Technologies konferenciáján. Érdemes eljönni!



Melyek lesznek a közeljövőben a legfontosabb változások, amelyek a banki IT-részlegeket is érintik?

Az IT részlegek mindennapjait az azonnali átutalás hozta változások határozzák meg leginkább. Mindemellett az üzletmenetben korántsem ez lesz a legnagyobb változás, hanem a PSD2 szabályozás hozta API alapú nyitás. 2019. szeptember 14-től a pénzintézetek kötelesek megnyitni informatikai rendszerüket, amely nem pusztán versenyt szül a meglévő és a jövőbeli szolgáltatóknál, hanem szerves táptalajként szolgál az új ötletek számára.

Hogyan készülhetnek fel erre a versenyre a bankok?

Számosúj ötletet látunk ügyfeleinknél, de ezek megvalósítása komoly gondot okoz. Az ötletek mindössze elenyésző része állja meg helyét üzleti tervként, hiszen a hatalmas IT-beruházások mellé általában alacsony bevétel, illetve bizonytalan piaci felvevőképesség társul. Az ötletgazdák számára továbbra is olykor ismeretlenek vagy kevéssé használtak a usage based alapú technológiák, ahol az IT-költések használat alapúak, így egy-egy új szolgáltatás, ötlet megvalósítása rentábilissá válhat. Lehetőségünk nyílik egy-egy időközben kevésbé jónak bizonyuló ötlet elvetésére, hiszen egy on-premise megoldással szemben a kezdeti beruházás és az üzemeltetési költségek töredékét használtuk fel. Ugyanakkor olyan ötletek is megvalósulhatnak, ahol a piac megszondázása a cél, hiszen mindezt rendkívül alacsony költségek mellett tehetjük meg.

Milyen jó gyakorlatokat látni a magyar piacon az ötletek megvalósítására?

Jó gyakorlatnak látjuk, nem pusztán pénzintézeteknél, hanem egyre több iparágba tartozó nagyvállalatnál, hogy különálló gazdasági társaságba szervezi egy-egy innovációs projektjét. Ezek a startupként funkcionáló cégek nem pusztán agilis szervezeti felépítéssel rendelkeznek, hanem agilis folyamatok mentén működnek, így egy-egy ötlet piacra lépése jócskán lerövidül. Nyilvánvalóan jól működik ez a modell, így a következő kérdés számomra, hogy az itt kialakult agilitás mikor fog visszagyűrűzni a pénzintézetek IT szervezeteibe, illetve mekkora lesz azon piaci szereplők térvesztése, akik ezt nem tudják meglépni.

Miért ennyire hot topic az agilis módszertan most a bankoknál, és mit jelent ez a gyakorlatban?

Minden szervezetnél másképpen definiálják az agilitást, de az igény mindig ugyanaz. Gyors és pontos reakció a piaci igényekre. Az agilitás egy keret, amelyet az adott szervezet tölt fel tartalommal. Mi abban látjuk szerepünket, hogy a Qualysoft csoport az elmúlt 20 évben, 7 országban összegyűjtött fejlesztői tapasztalatát használva iránytűként szolgálunk ügyfeleinknek az agilis eszközök és folyamatok széles tárházában. Tapasztalataink szerint az egyik leglátványosabb terület a szoftvertesztelés automatizálása, amely lehetővé teszi az alacsony költségű és gyors tesztelést, ezzel teret adva a fejlesztés közbeni teszteknek. Az ilyen típusú automatizált QA (quality assurance) folyamatok alkalmazásával elkerülhető, hogy hónapok munkája menjen kárba egy hibás fejlesztési vonal miatt.

A külföldi fintech fejlesztések közül melyik az, ahol az üzleti innováció látványosan jól sikerült?

Az egyik ilyen izgalmas terület a peer-to-peer (P2P) hitelezés. A P2P platformok egy hagyományos pénzügyi szolgáltatóhoz képest vékonyabb IT rétegen keresztül teszik lehetővé a hitelezést, egy új befektetői körnek. Ez a piac az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában szabályozott körülmények között, nagy forgalommal működik. Amerikában persze megkönnyíti a P2P platformok helyzetét a FICO minősítés (egységes adósminősítési besorolása) adottsága. A P2P platformok esetében mindig fennáll a kockázat, hogy míg egy bank támaszaként ott áll a betétbiztosító társaság, Amerikában az FDIC, addig a Lending Club - a legnagyobb amerikai P2P hitelezési platform - mögött nincs ilyen garancia. Nagy felfutásra számíthatunk, ha egy ehhez hasonló betétvédelmi típusú garancia jelenik meg ezen a piacon.


Matek Kamill

Business Development Manager

Qualysoft

Felsőfokú végzettségét a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán szerezte, melyet évekkel később a Wharton Executive program keretein belül szerzett oklevél követett.Karrierje 2004-ben a T-Systems Magyarország jogelődjénél... Tovább »

Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio május 28-ai Financial IT and Disruptive Technologies konferenciáján. Érdemes eljönni!

A cikk megjelenésének támogatója a Qualysoft.

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tőzsde