Nem kell igazolvány, egy szemüveg is elég a gyanúsak azonosításához

2018. május 18. 16:30    
nyomtatás
 
Amilyen természetesnek vesszük, hogy fotókat és videókat küldünk egymásnak, megosztjuk a lokációnkat vagy szinte mindent mobilalkalmazásokon keresztül intézzük, olyan nagy kihívást jelent a biztonságos és a hatékony kommunikáció a hivatalos szervek számára. A Huawei a berlini Critical Communications World kiállításon mutatta be az eLTE multimédiás kritikus kommunikációs rendszert (eLTE MCCS), mely gyorsabbá és biztonságosabbá hivatott tenni az adatátvitelt a készenléti és rendvédelmi szervek számára.


Ma a világ legtermészetesebb dolgának számít, hogy fotókat és videókat küldünk egymásnak, megosztjuk a lokációnkat vagy a napi teendőink jelentős részét mobilalkalmazásokon keresztül intézzük. Az információs és kommunikációs technológiák dinamikus fejlődése jelentősen megnövelte a lakossági és üzleti felhasználok kényelmet, ahogy az azonban lenni szokott, bizonyos állami szervek óriási lemaradásban vannak. A közbiztonságért felelős hivatalos szervek - mint a tűzoltók vagy a rendőrök - kommunikációja az estek döntő többségében továbbra is keskenysávú hálózatokon keresztül történik, ami lényegében csak a hang továbbítását teszi lehetővé.

Kell egy jobb megoldás

A Magyarországon és számos más európai országban használt TETRA rendszer ugyan a hangátvitel mellett az adatátvitelre is képes, annak sebessége inkább a tárcsázós internet korszakára emlékeztet. A fájlok küldésére ezért a készenléti szervek világszerte gyakran kénytelenek a saját telefonjukat használni, ami semmiképp nem nevezhető biztonságos és maradéktalanul megbízható megoldásnak.


A gyors reagáláshoz, a hatékonyság növeléséhez és a jobb döntéshozatalhoz ugyanakkor elengedhetetlen a gyors és megbízható információcsere, különösen olyan területeken, mint a vészhelyzetek és katasztrófák kezelése.

A Huawei által bemutatott eLTE multimédiás kritikus kommunikációs rendszer nem csak a képek és videók küldését teszi lehetővé speciális mobiltelefonokon keresztül, hanem a járművekre (autók, motorkerékpárok), drónokra vagy épp a rendfenntartók testére szerelhető szenzorok és kamerák által rögzített adatok gyors továbbítását és feldolgozását is lehetővé teszi, valamint hozzáférést biztosít a felhőben tárolt adatbázisokhoz is. Ezek a megoldások ráadásul nem csak egy esetleges vészhelyzet vagy jogsértés hatékonyabb kezelését teszik lehetővé, hanem a különböző szenzorokon keresztül a megelőzésben is fontos szerepet játszanak.

Kritikus kommunikáció a gyakorlatban

A berlini Critical Communications World kiállításon bizonyos eLTE eszközök gyakorlati felhasználását is bemutatták. Működés közben figyelhettünk meg egy olyan okosszemüveget, mely kapcsolatban áll a felhőben tárolt rendőrségi adatbázissal, a rendőröknek így elég ránézniük egy gyanúsítottra és máris azonosíthatják az előttük álló személyt.

Olyan példákat is bemutattak, ami egyáltalán nem kapcsolódik a közbiztonsághoz, de jól mutatja, hogy az, ami az egyéni felhasználók számára természetes, az intézményi felhasználókat sokszor komoly kihívások elé állítja. Meglepő volt hallani például, hogy máig akadnak olyan olajfúrótornyok, ahonnan megfelelő mobilhálózat hiányában a kitermelésre vonatkozó adatokkal napi több helikopterfordulóval szállítják el a szárazföldi központba.


A hiatalos szerveknek kínált 4.5G-s multimédiás rendszer képes együttműködni a már kiépített keskenysávú hálózatokkal, valamint lehetővé teszi azok fokozatos lecserélését. Ez azért kiemelkedően fontos, mert a szóban forgó eszközök rendkívül drágák, így nincs realitása egy teljes rendszer egy ütemben történő lecserélésének.

A Huawei eLTE kritikus kommunikációs rendszereit már több mint 230 közbiztonságért felelős hivatalos szerv használja világszerte, azt azonban egyelőre nem tudhatjuk, hogy Magyarországon mikor kerül sor a kritikus kommunikáció modernizálására. A legutóbbi hivatalos információk szerint 2025-ben lehet esedékes a TETRA cseréje, azt pedig lehetetlen előre jelezni, hogy néhány év múlva milyen új megoldások között válogathatnak majd az illetékes döntéshozók.

Címlapkép: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium