Üzlet

Nem véletlenül öntenek hatalmas összegeket pont ide a nagy iparvállalatok

Portfolio
Rengeteg pénzt költenek már most a világ iparvállalatai arra, hogy a működésüket a dolgok internete (Internet of Things - IoT) megatrendbe illő megoldással tegyék még hatékonyabbá: az IDC becslése szerint IoT megoldásokra 2013-ban 42,2 milliárd dollárt költöttek, 2018-ra ez a szám közel 100 milliárd dollárra nőhet. Hogy mégis miért áldoznak ilyen hatalmas összegeket hálózatba kapcsolt szenzorokra és az ezekből nyert adatokat elemző szoftverekbe? Egyszerű a válasz: profitért.
Jelenleg mintegy 23 milliárd eszköz van valamilyen formában hálózatra kötve, 2020-ra ezek száma meghaladja majd az 50 milliárdot. A gépekben, eszközökben, a végpontokon elhelyezett szenzorokból kinyert adatok egy rendszerbe kötve olyan új információkat biztosítanak többek között az iparvállalatoknak, amelyek segítenek javítani a hatékonyságukat.

Nem véletlenül öntenek hatalmas összegeket pont ide a nagy iparvállalatok
Forrás: World Economic Forum
Mindez pedig pénzben mérhető értéket teremt:
  • A világ egyik legnagyobb iparvállalata, a GE például úgy becsli, hogy 20 év alatt az ipari internet 10-15 ezer milliárd (!) dollárral járul hozzá a GDP-hez. Ez azt jelenti, hogy ennyivel lenne szegényebb a világ, ha ez nem lenne.
  • A McKinsey előrejelzésében pedig az szerepel, hogy 10 év alatt az IoT 6,2 ezer milliárd (!) dollárnyi értéket teremt a világon, és ez tízszer több, mint amennyit például a 3D nyomtatás előretörésétől várnak.


Nem véletlenül öntenek hatalmas összegeket pont ide a nagy iparvállalatok
A Thyssenkruppnál minden liftbe belekerülnek a szenzorok. Forrás: Europress/Getty
A világ legnagyobb lifteket gyártó és üzemeltető cége, a német Thyssenkrupp is szenzorokat épített a liftekbe, hogy ezzel megtalálja vagy előre jelezze az üzemzavarokat, így jelentősen csökkentették a meghibásodások miatti leállásokat és a felesleges liftjavítási kiszállásokat.

Az amerikai UPS csomagküldő szolgálat - saját területén szintén a legnagyobb szereplő - a szállítási eszközeik alkatrészein elhelyezett szenzorok és mérőeszközök által gyűjtött adatokat elemzi algoritmusok segítségével. Így az alkatrészekről már azelőtt kiderül, hogy le kell cserélni, mielőtt meghibásodnának. Ezzel jóval biztosabban tudják eljuttatni a csomagokat a címzettekhez, és a működési költségeiken is sokat faragnak.

Léteznek olyan ezekhez hasonló "smart" megoldások, amelyek a készletezés optimalizálására szolgálnak. Például az összeszerelő munkahelyeken lévő tároló berendezések automatikusan képesek érzékelni (akár a munkahelyen felhasznált mennyiségek, akár súly alapján), hogy mikor szükséges az utánpótlást megrendelni. Ezek a rendszerek az aktuális gyártási utasításokat, készletszinteket, kiszállítási időket, folyamatban lévő feladatokat, és a rendelkezésre álló erőforrásokat is képesek figyelni, így a készlethiány és a túlkészletezés is megelőzhető.

A témában eddig megjelent cikkeink:

A cikk megjelenését a T-Systems Magyarország támogatta.

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nő tőzsde