Okostelefonon támadnak az uzsorások

2018. november 6. 10:07    
nyomtatás
 
Az okostelefonokon keresztül működő, alkalmazásalapú hitelezők sok olyan embernek is kölcsönt nyújthatnak, akikkel a bankok nem állnak szóba, de néhány ilyen app szabályosan uzsorásként működik: hatalmas kamatokkal hiteleznek és akár öngyilkosságig zaklatják azokat, akik nem tudnak időben fizetni.


A kevésbé vagyonosak gyakran nem jutnak banki kölcsönökhöz, viszont számukra is elérhető a világon egyre népszerűbb személyek közti (P2P) hitelezés. Az ilyen rendszerek gyakran telefonos alkalmazásokon keresztül érhetők el, kisebb összegű kölcsönöket kínálnak magasabb kamatozás mellett, némely ezek közül viszont nem sokban különbözik egy egyszerű uzsorástól.

A Jakarta Post ír egy kínai hitelezési appról, amely 20%-kal növeli ügyfelei tartozását 14 naponta, ha pedig nem fizetnek, szabályosan tönkre teszi az életüket. Egy indonéz család 500 ezer rúpia kölcsönt (kb. 9500 forint) vett fel az alkalmazáson keresztül, de nem tudták visszafizetni, így ez nagyon rövid időn belül 15 millió rúpiára (kb. 285 ezer forint) hízott. Az uzsorásapp nem volt hajlandó részletfizetést elfogadni, egyben követelték vissza a kamatostul hatalmasra hízott kölcsönt, a családot pedig addig zaklatták telefonon és SMS-ekben, hogy az adós megpróbált öngyilkos lenni.

Egy másik indonéz ügyfél 1 millió rúpia kölcsönt nem tudott visszafizetni, a hitelezői hozzáférést nyertek a telefonon tárolt kapcsolataihoz, aztán a főnökét kezdték el zaklatni, aki kirúgta az alkalmazottat.

Indonéziában egyébként nem ritkák az ilyen esetek: 283 bejelentést kapott a pénzügyi felügyelet, amiért hitelezők zaklatták a nem fizető adósokat, még olyan esett is előfordult, hogy valakit szexuálisan zaklattak.

Magyarországon még nem elterjedtek széles körben az app-only, peer-to-peer hitelezők, de érdemes az ilyen esetekből tanulni és körültekintően eljárni, mielőtt akár kisebb kölcsönöket felveszünk ködös hátterű, agresszív hitelezési szolgáltatóktól.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium