szerző

Ördögi készpénzes csapdában Magyarország, itt a kormány mentőterve

2018. augusztus 10. 06:10    
nyomtatás
 
Megjelent a kormány készpénzmentesítő terve, mely szerint a nagyvállalatoknál és állami intézményeknél a bérkifizetéseket elektronikus útra terelik, az állami intézményekbe bankkártya-terminálok kerülnek, korlátozzák a vállalatok készpénzes fizetését, a kártyás fizetést a boltok jó részében kötelezővé teszik. A nyugdíjak kötelező számlára utalása még nem került bele a kétéves tervbe, pedig ez szólhatott volna igazán nagyot. A készpénzmentesítő lépésekre óriási szükség van, mert a gazdaságunk valósággal fuldoklik a készpénzben. Megnéztük, mennyire nagy a baj, és mire készül a kormány.

Az azonnali fizetéssel és a PSD2 okozta változásokkal kiemelt helyen foglalkozunk november 19-ei Banking Technology konferenciánkon. Regisztráció itt!


2018.07.27 15:33 Itt a kormány készpénzgyilkos terve: már idén lépnek

Fuldoklunk a készpénzben

 1 2 következő oldal  >


Már eddig is sokmindent elértünk: száguld a bankkártyás fizetés, zajlik az állami kártyaterminál-telepítési program, és készül a magyar azonnali átutalási rendszer, amelyet jövő nyáron adnak át, a bankok pedig felkészülnek a PSD2-re. Talán nem is hinnénk, mekkora szükség van újabb intézkedésekre, ugyanis

miközben a nominális GDP öt év alatt harmadával nőtt, addig a forgalomban lévő készpénzállomány több mint duplájára emelkedett. Félév végére 14,5 százalék fölé emelkedett a forgalomban lévő készpénzállomány a GDP-arányában.

Ördögi készpénzes csapdában Magyarország, itt a kormány mentőterve


Nemzetközi összehasonlításban is brutálisnak számít, ahogyan az elmúlt években nőtt a forgalomban lévő készpénzállományunk. A G4S nevű készpénzszállítmányozási cég globális felmérésében szereplő 2016 végi adatok szerint

A bankválsággal és betéti korlátozással sújtott Görögország után második legnagyobb mértékben, kivételesen gyorsan nőtt a forgalomban lévő GDP-arányos készpénzállomány.


Az ultraalacsony hozamkörnyezetben a készpénztartás alternatív költsége is jóval alacsonyabb lett, így nem nagy meglepetés, hogy más országokban is nőtt a forgalomban lévő készpénzállomány.

Ördögi készpénzes csapdában Magyarország, itt a kormány mentőterve
Klikk a képre!A készpénzmentesítésnek az állami adóbevételek beszedésében is nagy szerepe van. Az online pénztárgépek, az EKÁER és az online számlázási rendszer bevezetése az OTP elemzői szerint jelentősen csökkentették az áfarést (vagyis a beszedett és a beszedhető áfamennyiség közötti különbséget). A már bevezetett digitalizációs eszközök csábító ízelítőt mutatnak arról, mennyivel lehetne hatékonyabb egy kevésbé készpénzzel terhelt gazdaságban az adóbeszedés.

Ördögi készpénzes csapdában Magyarország, itt a kormány mentőterve


Az MNB szakmai cikkében legutóbb itt írt a magyarok készpénzhasználati szokásairól.

Ha valaki nem tudná, azért nem jó nekünk a sok készpénz, mert

  • a készpénzes tranzakciók szinte láthatatlanok a hatóságok számára, készpénzzel lehet a legkönnyebben adót eltitkolni vagy illegális bevételekre szert tenni, ezért a fekete- és szürkegazdaság melegágya,
  • a készpénz szállítása, előállítása, kezelése, számolása stb. éves szinten 100 milliárd forint körüli költséget jelent a magyar társadalomnak az MNB egy becslése szerint.
  • a világ egyszerűen arrafelé halad, hogy a készpénz jelentősége marginális lesz, a transzparens, kényelmes, biztonságos elektronikus fizetési formák váltják fel idővel.


A kormány a pénzügyi tudatosságot növelő tervén belül külön foglalkozik a magyar gazdaság készpénzmentesítésével, a nemrégiben kiadott kétéves cselekvési tervben rövid határidővel szerepelnek újnak mondható lépések. A következőkben ezeket foglaljuk össze.


Ez a cikk folytatódik:

1. Fuldoklunk a készpénzben
2. A kormány mentőterve
 1 2 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium