Öveket becsatolni! - Vészesen közeleg a második digitális forradalom

2018. július 12. 05:33    
nyomtatás
 
Közeledik a techforradalom második hulláma, amelynek eredményeképpen az országok között áramló adatok értéke lassan meghaladhatja a fizikális exportét. A bankok és fintechcégek is készülnek a saját digitális forradalmukra, gőzerővel dolgoznak olyan technológiákon, mint a mesterséges intelligencia, a blockchain vagy az automatizáló. Egyre több bank fog össze fintechcégekkel ahelyett, hogy egymással konkurálnának: a pénzügyi intézmények vezetőinek 84%-a már úgy gondolja, hogy az együttműködésben van a jövő. Érdemes tanulni az Európa fintechközpontjaként is számontartott, nagyon kevés tőkéből gazdálkodó skandináv és balti régió sikertörténetéből.


A skandináv és balti régióban helyezkedik el az európai fintech-unikornisok (vagyis egymilliárd dollár fölötti értékeltségű pénzügyi startupok) fele. Olyan nagy cégeknek ad otthont, mint a Klarna, az Adyan vagy az iZette, de a régióból indult el a Revolut és a Transferwise is. Élen járnak a bankok is a digitalizációban: a térség többek közt olyan szereplőknek ad otthont, mint a Nordea, a Danske Bank vagy a DNB. Körükben végzett a MagnaCarta és a FintechMundi egy részletes felmérést a fintechpiac jövőjéről.

A kutatás szerint négy komponense van annak, hogy egy fintech-ökoszisztéma sikeres legyen:
 • a tőkéhez való könnyű hozzáférés - bár a skandináv startupokba áramló regionális és nemzetközi tőke megtriplázódott 2014 és 2016 közt, még mindig forráshiányban szenvednek a érett ciklusban lévő startupok,
 • az együttműködés egymással és az inkumbensekkel (vagyis a piac hagyományos szereplőivel) - ez főleg a (nemzetközi) piacszerzésben segíthet,
 • a céges kultúra, illetve a megfelelő szakemberek bevonzása a cégbe,
 • a digitális, nemzetközi gazdaság megfelelő kiaknázása.

Hiába a támogató környezet és annak ténye, hogy lényegében száműzték a készpénzt a skandináv országokból, még a legnagyobb fintechcégek is eltörpülnek a hagyományos bankszektor mérete mellett. Miközben a Nordea, a legnagyobb skandináv bank piaci értéke mintegy 40,5 milliárd dollár, az összes északi unikornis értéke együttesen alig 6,3 milliárd dollár.

Öveket becsatolni! - Vészesen közeleg a második digitális forradalom


Vagyis annak ellenére, hogy az első "fintechhullám" sikeres volt, még van hova fejlődniük a startupoknak, hogy innovatív szolgáltatásaikat széles körben is rendszeresíthessék.

A jó hír az, hogy lesz még bőven lehetőség a növekedésre. A digitálizáció következő hulláma a tanulmány szerint az országok közt áramló információk piacára épül majd, melynek teljes értéke átlépheti a fizikális termékek exportjáét pár év múlva. Annak érdekében, hogy ezt a fejlődést ki tudják aknázni a startupok, szükség van többek közt arra is, hogy egy egységes fizetési infrastruktúra jöjjön létre majd, illetve a bankok és fintechek közötti sosem látott, ökoszisztémaszerű együttműködésre. Mivel úgy tűnik, a szabályozók ilyen téren nem lépnek semmit, vélhetően a bankok maguk fogják katalizálni a szükséges változásokat.

Míg korábban a bankok és a fintechcégek főleg versenytársakként gondoltak egymásra, mára ez a helyzet megváltozott: már a bankárok 84%-a úgy véli, hogy a bank céljainak elérése végett szükség van fintechcégekkel való partnerségekre, ez a szám tavaly alig 73% volt.

Öveket becsatolni! - Vészesen közeleg a második digitális forradalom


Az együttműködés fő okaként a bankok az automatizációt jelölték meg, míg a fintechek az elismert branddel való együttműködésből fakadó hitelesség és a gyors növekedés lehetőségét. Az ilyen megállapodásokat mégis többnyire a bankok kezdeményezik, hiszen a fintechek számos olyan technológiai vívmánnyal bírnak, melyet a pénzintézetek hosszú távú versenyképességük megtartása érdekében fel tudnak használni. Most a közös projekteket főleg a PSD2 vezeti, melynek köszönhetően egyes fintechcégek nagyobb hozzáférést nyernek a bankok ügyfeleihez.

Bár a tanulmány nem említi, korábban többször is írtunk róla, hogy új kihívást jelent a nagy techcégek hódítása is, mivel az olyan vállalatok, mint a Facebook, az Alibaba vagy az Amazon sorra lépnek be a pénzügyi piacra, hatalmas ügyfélbázissal és rengeteg pénzzel feltöltve. Néhány ilyen "hódítóval" itt foglalkoztunk:
2018.06.15 05:33 Rögtön négy iparágat roppanthat össze a bankok rettegett ellensége
2018.06.28 05:33 Egymilliárd ember internetét darálták be a világ túloldalán - mi leszünk a következők?
2018.05.07 12:57 Pár év múlva már úgy fogunk befektetni, mintha filmet néznénk vagy zenét hallgatnánk

Az ilyen digitális óriások ellen már most is kezdenek összefogni a fintechek egymással, valamint a fintechek az inkumbens pénzügyi intézményekkel. Néhány ilyen együttműködésről itt írtunk:
2018.06.25 11:02 Összeáll két fintechcég - együtt szállnak szembe a bankokkal
2018.06.04 09:40 Összeborul az egyik legnagyobb francia bankkal a Transferwise

A forráshiány is komoly probléma: a befektetők (főleg a lokális és EU-s felügyeleti szervek bürokratikus útvesztői miatt) elsősorban Európa Skandinávián és a Baltikumon kívüli tagállamait célozzák meg tőkével. Bár vannak olyan országok, ahol látható változás, például Észtországban, ahol külön felkészültek a Brexit miatt Nagy-Britanniából kiáramló források és munkaerő fogadására is különféle szabályozások lazításával. Összességében viszont a tanulmány készítői szerint rugalmasabb lokális szabályozási rendszerekre és a felügyelet aktív, ösztönző részvételére van szükség.

Öveket becsatolni! - Vészesen közeleg a második digitális forradalom


A kutatás arra is kitér, hogy melyek lesznek azok a témák, amelyek a digitalizáció élvonalát jelentik majd a következő években, a "fintechforradalom" következő hullámában. A bankok és fintechcégek arra számítanak, hogy főleg a banki üzleti és kiszolgálási modellek átalakítása kerül majd előtérbe, de az automatizáció és a PSD2-alapú együttműködés is fontos lesz.

Öveket becsatolni! - Vészesen közeleg a második digitális forradalom


Különösen a PSD2-vel kapcsolatos felkészülés lehet érdekes, hiszen itt is megjelenik az, amit több másik kutatás is igazolt mostanában: hiába az elfogadott irányelv, sok cégnek még nincs stratégiai terve arra, hogy pontosan milyen módon is aknázzák ki a lazításban rejlő lehetőségeket.

Öveket becsatolni! - Vészesen közeleg a második digitális forradalom


Végül a fintechek és az inkumbensek vezetői közösen összegyűjtöttek 12 olyan pontot, amit érdemes betartani akkor, ha az ember sikeresen akarja építeni cégének fintechstratégiáját, okulva a techforradalom első fázisából, lassan belépvén a másodikba:
 • Nemzetközi terjeszkedésre fókuszáló szemléletmód kialakítása.
 • Együttműködés a piac többi szereplőjével.
 • Fókuszálás egy szegmensre, nem érdemes egyszerre mindennel foglalkozni.
 • Lehetőségként kell gondolni a "fintechveszélyre," nem pedig fenyegetésként.
 • A valódi, ügyfelek által tapasztalt problémák megoldása.
 • Az ügyfeleknek való megfelelés elsődlegessége a profittal szemben.
 • Erős partnerségek és bizonyos folyamatok kiszervezése.
 • Az egyszerűbb, könnyen értékesíthető megoldásokra való fókusz.
 • A tehetséges alkalmazottak megszerzése, megbecsülése és megtartása.
 • A határok és gátak átlépése.
 • Szabad kéz az innovációra.
 • A szabályozók ösztönző tevékenysége.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Tematikus cikk

Új rendszerben kell számlaadatokat küldeni a NAV-nak (x)

Ingyenes számlázó program is segíti a vállalkozásokat. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium