szerző

Új világ jön a fizetéseknél: pár ezres korlátlan csomagokra számíthatunk

2018. december 15. 06:40    
nyomtatás
 
Január 1-től a GIRO Zrt. csomagárazásra tér át az átutalásoknál: a bankok előző egy éves időszakban forgalmazott tranzakció-darabszámuk alapján fizetnek fix rendszerhasználati díjat, havi részletekben. Jövőre emellett a lakossági átutalások 20 ezer forintig illetékmentesek lesznek, ezzel a két lépéssel már minden adott ahhoz, hogy a bankok csomagárazásra álljanak át a lakossági átutalásoknál. Nagy szükség is volna erre, már ha a bankok versenyképes készpénzkímélő fizetési szolgáltatásokat akarnak bevezetni a jövőre induló azonnali fizetési rendszerre épülve.


2017-ben 504 milliárd forintos bevételt tettek zsebre a bankok pénzforgalmi szolgáltatásokból, 2017-ben 217 milliárd forintot befizettek a központi költségvetésbe tranzakciós illeték címen, így a pénzforgalmi szolgáltatás tisztított bevétele 287 milliárd forint volt. Ezen belül átutalásokból közel 124 milliárd forintos bevételük volt. Ezt az összeget kellene másképpen, méghozzá a tranzakciószámot ösztönző módon begyűjteniük az ügyfelektől, ha valóban versenyképes fizetési szolgáltatásokat terveznek a jövőre induló azonnali fizetési rendszerre épülve.

Ezeknél az új szolgáltatásoknál - például a személyek közötti vagy az azonnalira épülő bolti mobilfizetésnél - a tranzakció alapú árazás a rendszer használata ellen ösztönöz. Ez könnyen belátható, hiszen senki sem szeretne egy 300 forintos kávét 50-100 forintos átutalással kifizetni, vagy a hónapban még hátralévő díjmentes átutalásai számát számolgatni.

A kézenfekvő megoldás szerintünk (és piaci vélemények szerint is) az lenne, hogy az átutalásokat a bankok korlátlan csomagban árazzák az ügyfeleknek (havi vagy éves díjfizetéssel). A szabályozók már meg is tették az ezt támogató lépéseket:
  • 2019. január 1-jétől változik a pénzügyi tranzakciós illeték szabályozása: 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül az eddigi 0,3%-os pénzügyi tranzakciós illeték alól.
  • A központi tranzakciós infrastruktúra bankok által fizetendő költségét január 1-jétől a GIRO átalakítja csomagárazásra. A bankok előző egy éves időszakban forgalmazott tranzakció-darabszámuk alapján éves fix rendszerhasználati díjat fizetnek a GIRO-nak havi részletekben.

Új világ jön a fizetéseknél: pár ezres korlátlan csomagokra számíthatunk


A bankok által Magyarországon ma használt tranzakció alapú árazás egyébként igazi hungarikum, az MNB elemzése szerint az átutalásokat a számlavezetési díj tartalmazza a legtöbb európai banknál, és ezek a csomagok nem drágábbak, mint a magyar számlavezetési díjak.

Új világ jön a fizetéseknél: pár ezres korlátlan csomagokra számíthatunk


Az elektronikus fizetések leginkább elterjedt formájánál, a bankkártyás fizetésnél az ügyfél oldalán egyetlen díjat, a bankkártyás éves díjat kell megfizetni, ez tartalmazza a tranzakciós illetéket is. Tranzakciónkénti jutalékot nem az ügyfél, hanem a kereskedő fizet az elfogadó banknak (kereskedői jutalék), ami az ügyfél oldalán ezáltal rejtve marad (persze a közgazdasági logika szerint ezt az összeget az árakon keresztül mégis a bankkártyás ügyfelek fizetik ki végső soron).

Mennyibe kerülhet?


Mint részletes elemzésünkben is írtuk korábban, egy korlátlan átutalási csomag évi közel 6 ezer forintból jöhetne ki az ügyfeleknek a még 2018-ban érvényben lévő tranzakciós illetékkel együtt. Mivel nem ismerjük a részletes átutalási adatokat és az ügyfélszokásokat, nehéz lenne megbecsülni, a tranzakciós illeték 20 ezer forintig történő eltörlése miatt mennyivel lehetnének olcsóbbak a csomagok. Csak annyit mondhatunk, érezhetően csökkenhetnének ehhez képest a csomagdíjak.

Bár a GIRO Zrt. csomagárazásra való átállása nem közvetlenül a díjak mértékét érinti, jelentősen csökkenti a bankok árazási kockázatát. Hiszen az adott évben még mindig az előző egy éves időszak tranzakciószáma alapján kell a GIRO részére rendszerhasználati díjat fizetniük, így ha például az azonnalira épülő új szolgáltatások rendszerszinten felpörgetnék az átutalásokat, a GIRO-nak fizetendő banki költségek akkor sem szállnak el az ügyfeleknek kiajánlott csomagdíjaikhoz képest. Az előre meghatározott átutalási csomagdíj gyakorlatilag kockázatmentesen képes a bank GIRO-nak fizetendő költségeit fedezni, pénzforgalmi nyereségét biztosítani.

2018.11.29 09:21 Jön az új fizetési rendszer Magyarországon - Íme a menetrend

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium