Üzlet

Világhódító útra készül az első magyar robottanácsadó

Portfolio
Az online vagyonkezelés egyik nagy újdonsága, hogy személyi bankárok helyett egyre komolyabb algoritmusok - ha úgy tetszik, robotok - segítik az ügyfelek pénzét befektetni. Ráadásul ez a szolgáltatás olcsóbb, mint amennyibe általában a személyes tanácsadás kerül. A külföldön egyre jobban terjedő befektetési formának már van magyar példája is, az ígéretes fintech startupokat összegyűjtő Fintech 25-be is bekerült Blueopesnak köszönhetően ez a technológia itthon is megvetheti a lábát.
Faluvégi Balázs is előadást tart a Portfolio Pénzügyi IT 2017 konferencián, május 30-án. Regisztráljon!

Külföldön már tarolnak

A Betterment és a Wealthfront két igazi sikersztorinak számít a robottanácsadás területén, ez a két amerikai cég már most dollármilliárdokat kezel, értékeltségük pedig szintén a milliárd dolláros nagyságrendhez közelít (a Bettermentet és a Wealthfrontot egyaránt 700 millió dollárra értékelték a legutóbbi forrásbevonási körben).

A robottanácsadás koncepciója a gyakorlatban úgy működik, hogy az ügyfél különböző kérdésekre válaszolva megadja, hogy mekkora kockázatot képes elviselni, a program pedig a válaszok alapján megmondja, hogyan lehet számára a lehető legmagasabb hozamot elérni, mindezt a hagyományos pénzügyi tanácsadók által kért jutalékok és díjak töredékéért.

Az algoritmusok összeállítanak egy különböző eszköztípusokból álló portfóliót, amelyben az ügyfél által megadott adatok alapján alakulnak a súlyok. Az ügyfél nem válogat részvények, indexek, kötvények között, készen kapja azt, amit személyes tanácsadás esetén egy tanácsadó ajánlott volna neki a kockázati étvágya és a hozamelvárása alapján.

Magyarországon megjelent az első fecske

A Blueopes projektje tavalyelőtt nyáron indult, a céget négyen alapították: Faluvégi Balázs korábban befektetési tanácsadóként dolgozott, Kovács Miklós az ő ügyfele volt, Szalai Ferenc és Szántó Gergely pedig az IT-oldalról érkeztek a céghez. Faluvégi Balázs szerint egy átlagos befektetési tanácsadó 30-50 ügyféllel tud érdemben foglalkozni, ez a szám elmehet akár 100-ig, de ehhez már elképesztő munkabírás szükséges. A személyes tanácsadás alapvetően drága, és csak nagy vagyonnal rendelkező ügyfeleknél lehet ezt vagyonarányosan marginális költségnek mondani.

Mindeközben az ügyfélakvizíció költsége nagyon magas, Magyarországon a banki lakossági ügyfelek esetében ez 80-100 ezer forint, befektetési szolgáltatóknál 200-250 ezer forint is lehet.

Ez a szint - egyébként külföldi szolgáltatóknál is - olyan magas, hogy némely esetben az ügyfél teljes (szolgáltatónál töltött) életciklusának összes bevételét is meghaladja az akvizíciós költség. Üzleti oldalról ez és a külföldi sikeres példák motiválták az alapítókat arra, hogy készítsenek egy robottanácsadós megoldást.

Így néz ki az üzleti modell

A Blueopes egyrészt a hagyományos szereplőkkel kötött partnerségi kapcsolatokat keresi (az MKB fintech programjában már zajlik a közös munka), másrészt ezzel párhuzamosan B2C modellben is dolgozni fognak, vagyis saját brand alatt nyújtják majd a szolgáltatást. Faluvégi szerint a roboadvisorok külföldön is egyre inkább egy hibrid modellt vesznek fel, és a saját ügyfélszerzésen túl tanácsadó cégekkel, bankokkal kezdenek el együttműködni.

A portfóliók személyes értékpreferenciákhoz rendelt kialakításához tíz kategóriát határoztak meg, mint pl. tiszta energia, vagy erdők védelme, női egyenjogúság, vagy e-mobilitás stb. Ezek fontosságát lehet rangsorolni, és ezután az algoritmus minden más tényezőt is figyelembe véve összeállítja a portfóliót.


Világhódító útra készül az első magyar robottanácsadó

A portfóliókba főként részvények kerülnek, és minden egyes ügyfél portfóliója egyedi, nincs két ugyanolyan. Ha valaki nekünk megadja az alapadatokat, megközelítőleg 30 milliárd különböző portfóliót kaphat

- mondta Faluvégi Balázs.

De persze a rendszer mögé nem csak részvények tehetőek, akár kötvények, ETF-ek, ez a piaci igényektől függ. Az ügyfél egyébként bármikor megváltoztathatja az input adatokat, illetve bizonyos időközönként - nagyjából negyedévente - történik a rebalancing, amikor a részvények árfolyamváltozása, valamint a befektetési időtáv változása miatt az eszközök súlyát - jellemzően enyhe mértékben - módosítják. Mivel ezt egyszerre sok ügyfélnél hajtják végre, ennek költségét nagyon alacsonyra le lehet szorítani. A Blueopesnál is vagyonarányos díjjal dolgoznak, ahogyan az a robottanácsadóknál megszokott.

Tavaly ősszel a Blueopest a szakmai zsűri beválasztotta a legígéretesebb 25 magyar fintech cég közé, idén januárban a cég bekerült a PWC közép-kelet-európai programjába, ahova a nagy növekedési lehetőségű fintech választottak be. A programon keresztül többek között lengyel cégekkel tárgyalnak, de az Egyesült Királyságban, a DACH-régióban és a skandináv országokban is terjeszkednének.

A megjelenés támogatója a T-Systems Magyarország.

Faluvégi Balázs is előadást tart a Portfolio Pénzügyi IT 2017 konferencián, május 30-án. Regisztráljon!
Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tőzsde