Itt a Kennedy-pánik? - Pokoli időszak várhat a tőzsdére

2018. február 12. 17:12    
nyomtatás
 
Sokan vannak, akik szeretnek párhuzamot vonni a jelenlegi tőzsdei folyamatok és a múltbeli tapasztalatok között. Az S&P 500 index hasonlóan teljesített Kennedy elnökségének elején, mint most Trump másfél éve alatt, és ha nem törik meg a korreláció, akkor bizony csúnya esés várhat ránk. De azért ne temessük az amerikai tőzsdéket!

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

John F. Kennedy és Donald Trump elnökségének első évében hasonlóan teljesítettek az amerikai tőzsdék. Az S&P 500 index hatalmas emelkedést mutatott fel mindkét időszakban, az 1961-es esztendő és Trump beiktatása óta eltelt egy év is gyakorlatilag töretlen emelkedést hozott.

Az S&P 500 index 30% feletti emelkedést mutatott mind Trump, mind JFK elnökségének kezdetén, és az már biztos, hogy - ahogy akkor sem - most sem lesz töretlen emelkedés. Sokan vontak már párhuzamot a két időszakban az S&P 500 teljesítményét tekintve, és ha a korreláció továbbra is fennmarad, akkor bizony csúnya esés következhet.

A Global Macro Monitor szerint ez a piac nagyon hasonlít az akkorira. Kennedy hatalomra kerülése előtt az USA gazdasága erős volt, a GDP dinamikusan emelkedett, amiből a piacok is profitáltak. Kennedy pedig megígérte, hogy a fellendülés folytatódni fog, a piac azonban később beomlott.

Itt a Kennedy-pánik? - Pokoli időszak várhat a tőzsdére


Forrás: Global Macro Monitor

Kennedy idején volt olyan időszak, amikor az elnök regnálása alatti teljes emelkedését letörölte az S&P 500. Halatomra kerülése előtt a piacok hosszú évek óta folyamatosan emelkedtek, így természetes korrekciónak is nevezhető az emelkedés egy részének visszaadása.

Az esésben kulcsszerepe volt a kubai rakétaválságnak, ugyanis 1962 októbere - a Kubába telepített szovjet atomrakéták nyomán - az USA és a Szovjetunió közötti hidegháborús konfliktus legsúlyosabb időszaka volt. Ekkor lehetett a legközelebb a világ egy atomháborúhoz, ami a befektetőket is megrémítette, a válság végével azonban a piacok is fordulni tudtak.

A mostani korrekció hasonló abban a tekintetben, hogy a gazdaság jelenleg is jó állapotban van, a vállaltok is kedvezően teljesítenek, emaitt a piac évek óta gyakorlatilag csak egyetlen irányt ismert, ugyanakkor - habár a geopolitikai kockázatok érzékelhetőek - az Észak-Korea és az USA közötti viszony ellenére nincs akkora kockázata egy nukleáris katasztrófának.

Az elmúlt hetekben látott korrekció azzal függ össze, hogy az amerikai tőzsdék a legtöbb indikátor szerint (pl. Shiller P/E) túlértékeltté váltak, miután évek óta töretlenül emelkedtek, a kamatemelési várakozások pedig felfelé tolják a kötvényhozamokat, ami a vállalatok szempontjából negatív lehet. De a kedvevező növekedési kilátások szempontjából nem kellene, hogy tartós esésről legyen szó, a nagyobb volatilitás időszaka azonban minden bizonnyal beköszöntött.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


  • Az inspirálók

    Történetek motiváltságról, küldetéstudatról, pozitív életszemléletről.
  • DAX spread: 0,9 pont

    Velünk az emelkedő és csökkenő hullámokat is meglovagolhatod.

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium