Előfizetői tartalom

Itt a vége az Apple-sztorinak?

Már alig tudtak emelkedni az iPhone-értékesítések a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - derült ki az Apple negyedéves gyorsjelentéséből. Az október-decemberi időszakban a dollár erősödése nyomást gyakorolt a bevételekre és az elemzői konszenzust kismértékben alulteljesítette a társaság. Igazán nagy csalódást az okozott, hogy a menedzsment a folyó negyedévre 15 éve nem látott mértékű bevételcsökkenést vár. A gyorsjelentés főbb pontjai: az iPhone-eladások már csak minimálisan, 0,4 százalékkal emelkedtek év/év alapon az okostelefon-értékesítések alulmúlták az elemzői várakozásokat, de legalább nem csökkentek, mint amitől néhány elemző tartott a dollár erősödése 5 milliárd dollárral rontotta a negyedéves bevételt az Apple bevétele 1,7%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, konstans devizaárfolyamok mellett 8%-os lett volna a dinamika Kínában is lassul a növekedés, már csak 14%-kal emelkedett a bevétel az egy részvényre jutó eredmény 7%-kal nőtt a saját részvény vásárlások részvényszám-csökkentő hatásának köszönhetően a folyó negyedévre 50-53 milliárd dollár közötti bevételt jósol a menedzsment, ami azt jelenti, hogy 13 éve először könyvelhet el csökkenést a készpénzállomány 215 milliárd dollárra rúgott a negyedév végén, ennek nagy részét külföldön, valamint hosszú lejáratú értékpapírokban tartja a cég.

Jogosan aggódtak a befektetők az Apple lassulása miatt, úgy tűnik, hogy egyelőre véget ért, vagy legalábbis szünetel a növekedési sztori a cégnél - derült ki a társaság tegnap este közzétett negyedik negyedéves gyorsjelentéséből.Az iPhoneAz Apple legfontosabb terméke az iPhone, már a bevételek több mint kétharmadát adja. Így az, hogy mi történik az okostelefon piacán...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés