Jelentős kedvezményekkel vehetnek fel hitelt a társadalmi vállalkozások

2018. július 12. 14:33    
nyomtatás
 
Sem pénzt, sem ingatlant, sem egyéb garanciát nem kér az Erste a hitelfelvételhez azoktól az ügyfeleitől, amelyek társadalmilag hasznos tevékenységet folytatnak.


Nullától 150 milliós forintig elérhetők források, de jellemzően 50 millió forint az a felső határ, amelynél elegendő az alapító okirat egy cash flow terv, és a nullás adóigazolás és egy társadalmi hasznossági nyilatkozat a hitelfelvételhez. Nagyobb összegeknél már szükséges valamilyen szintű garancia, amiről egyedi tanácsadás keretében döntünk, de alapvetően nem célunk, hogy megnehezítsük ezeknek a szervezeteknek a működését. A cél az, hogy egy olyan réteget is forráshoz segítsünk, amely hagyományosan nem jutna banki hitelhez

- mondta Szalay Orsolya, az Erste Bank social banking területének vezetője a Bánki tó fesztiválon megtartott sajtótájékoztatón. A kulturális fesztiválon jellemzően magas arányban vesznek részt civil tevékenységet végző szervezetek.

Jelentős kedvezményekkel vehetnek fel hitelt a társadalmi vállalkozások

Szalay Orsolya fotó: Veres Dalma


Az Erste Csoport június közepén írt alá hét országra kiterjedő garanciamegállapodást az Európai Beruházási Alappal, amelynek révén lehetősége van a társadalmi vállalkozások és civil szervezetek számára biztosítani az alacsonyabb kamatot és kevésbé szigorú fedezeti követelményeket 50 millió eurós keretből. A bank a foglalkoztatás és a szociális innováció európai programjának (EaSI) keretében nyújtott garanciavállalás mellett a társadalmi vállalkozások akár 150 millió forintos keretösszegig kaphatnak hitelt.

A hosszútávú tervek szerint egy évben 30 szervezet juthat a kedvezményes hitelhez, amelyek között olyan társadalmi vállalkozások vannak, mint például az értelmi és mozgássérültek által működtetett szabadulószoba.


A garanciaprogram hátterében végső soron az Európai Stratégiai Beruházási Alap áll, így a továbbiakban Szalay szerint nem kizárt, hogy más bankok is követhetik a példát és hasonló csomagot dolgoznak ki. A tapasztalatok szerint a közösség számára hasznos elképzelések gyakorlati megvalósításának sokszor akadálya, hogy az ötletgazdáknak nincs tapasztalatuk egy szervezet létrehozásában, főleg annak financiálisan is fenntartható működtetésében.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Új rendszerben kell számlaadatokat küldeni a NAV-nak (x)

Ingyenes számlázó program is segíti a vállalkozásokat. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium