Jó hírek jöhetnek az Alteóról - Mire érdemes figyelni?

2018. május 18. 16:43    
nyomtatás
 
A tavalyinál kedvezőbb pénzügyi eredményeket közölhet 2018 első negyedévéről az Alteo a jövő hét elején, miután a tavalyi év első negyedéve a rendkívüli hideg és a folyamatos iparági karbantartások miatt kevésbé sikerült jól. A társaság részvényei továbbra is jó befektetési lehetőséget jelenthetnek, az MKB Bank továbbra is vételi ajánlást tart érvényben a részvényre, 970 forintos célárral, ami az aktuális árfolyamhoz képest mintegy 30-35 százalékos felértékelődési potenciálra utal.


A megújuló energia hazai kilátásairól, illetve az energiaszektor előtt álló aktuális kihívásokról a Portfolio június 7-i konferenciájának résztvevői bővebben is informálódhatnak. Még nem késő jelentkezni!

Jó hírek jöhetnek az Alteóról - Mire érdemes figyelni?


Az Alteóval kapcsolatban ezekben a napokban a 2018Q1-es jelentés mellett a 2017-es osztalék jelenti a fő témát. Az Alteo a 2017-es eredmének után részvényenként 16 forint bruttó osztalékot fizet. Az osztalékfizetés kezdő időpontja május 28., az osztalékfizetés fordulónapja pedig 2018. május 18., vagyis ezen a napon kell részvénnyel rendelkezni annak, aki szeretne osztalékot kapni. Az Alteo csoport 2,25 százalékos osztalékhozama ugyan elmarad a közműszektor 3,6 százalékos átlagától, azonban a társaság továbbra is növekedési sztorit jelent, mivel a társaság az átlagnál masszívabban költ beruházásokra - kommentálta korábban Debreczeni Csaba, az MKB Bank senior tőkepiaci elemzője a társaság közgyűlésén született döntést.

Az Alteo-részvény árfolyamának alakulása:

Jó hírek jöhetnek az Alteóról - Mire érdemes figyelni?


Az Alteo az elmúlt években jelentős beruházásokat hajtott végre. A menedzsment évi 1-3 új szerződés megkötését (felvásárlások, új szolgáltatások) helyezte kilátásba korábban, a beruházások mértéke (CAPEX) a 2017-2019-es években 10-15 milliárd forint körül alakulhat. A társaság körülbelül 10-15 milliárd forintot költött el (és még folyamatban van ennek egy része) vagy a már meglévő egységek korszerűsítésére, vagy új erőművek építésére, vagy egyéb projektekre. Ennek megfelelően ma már az erőmű portfóliója szinte mindenre kiterjed.

Az új egységek azonban csak 2018 után, 2019/2020-ban fogják megkezdeni termelésüket, így akkor várható az eredményben egy szignifikáns bővülés. Ennek értelmében az MKB elemzője úgy véli, hogy a társaság most még a növekedési szakaszában van. Amennyiben a megvalósítandó beruházások/erőművek elkezdik a termelést, a társaság EBITDA-ja jelentősen emelkedhet, várhatóan 2019-2020-ban, mivel azonban a tőzsde mindig a jövőt árazza, az árfolyamban a magasabb eredménytermelő képességnek hamarabb kell megjelennie.

Az Alteó tevékenységét nem lehet egyetlen konkrét körbe sorolni, jelen van az energiatermelés és virtuális erőművek piacán, az energiakereskedelemben és energiaszolgáltatásban is - például projektek kivitelezése, karbantartás, üzemeltetés, stb. Mindezt a régióban nem sokan csinálják, így nincs teljes átfedés a versenytársakkal. A jelenlegi beruházási körben a társaság elérte azt a méretet, amelyet megcélzott, a gázüzemű erőművek mellett pedig most már a megújuló erőművek szinte minden fajtájával rendelkezik - így erősen diverzifikált energiaportfoliót tudhat magáénak. Az Alteo célja, hogy decentralizáltan, az ügyfelek felhasználási helyén biztosítsa az energiatermelést, amely aztán a virtuális erőművel "egyesíthető". Idén áprilisban pedig azt közölte a cég, hogy 25 ezer euró jegyzett tőkével új, németországi székhelyű társaság alapításáról döntött az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt., azzal a céllal, hogy Németországban is megkezdje tevékenységét.

Jó hírek jöhetnek az Alteóról - Mire érdemes figyelni?


Fókuszban a megújulók


Az Alteo márciusban újabb fotovoltaikus naperőművel gyarapította termelő kapacitásait, pontosabban akvirálta a 6,9 MW névleges kapacitású balatonberényi erőmű építési engedélyeit birtokló Péberény Ingatlanhasznosító vállalkozást. (Az erőmű várhatóan 2019 első felében áll üzembe.) Az akvizíció jól illeszkedik az Alteo kiserőművi stratégiájába, amelynek keretében a megelőző hónapokban a domaszéki és monori naperőművet is megszerezte a társaság. A cég teljes napenergia-termelő kapacitása így már meghaladja a 20 megawattot.

A KÁT rendszer keretében 25 éven át garantált, támogatott átvételi tarifával termelő naperőművek magas árrések mellett üzemelnek. Az elmúlt két évben az EBITDA-árrés 70,2% (2016) és 65,3% (2017) volt a szegmensben, (a tavalyi csökkenést két szélerőmű KÁT-rendszerből való kiesése idézte elő, ami önmagában 133 millió forinttal fogta vissza az árbevételt az elemző szerint,) a naperőművek pedig a jövőben javíthatják a szegmens jövedelmezőségét az elemző szerint.

Jó hírek jöhetnek az Alteóról - Mire érdemes figyelni?


A hazai energiaszektor előtt álló kihívásokról, a digitalizáció és a dekarbonizáció jelentette lehetőségekről, valamint a megújuló energiaforrások támogatásának aktualitásairól a Portfolio június 7-i konferenciájának résztvevői részletesen tájékozódhatnak.

Mire figyeljünk a jelentésben?


A társaság 2017-es pénzügyi éve nagy vonalakban a várakozásoknak megfelelően alakult. Az 1,806 milliárd forintos EBITDA 22 százalékos csökkenést mutat a 2016 hasonló időszakában elérthez képest (és némileg elmarad az 1,9 milliárdos elemzői várakozástól). Az adózás utáni profit 923 millió forint lett, 12 százalékkal bővülve éves összevetésben - annak ellenére, hogy a 2017 januári extrém hideg és az év eleji karbantartások rontották a nyereségességet. Mindennek ellenére az árbevétel 32 százalékkal 18,446 milliárd forintra emelkedett. Az MKB ezt követően emelte 18 százalékkal 970 forintra az Alteo-részvényre vonatkozó célárat.

Az Alteo következő negyedéves jelentése (2018 Q1) a terv szerint május 21-én jelenik meg. Az MKB Bank elemzője az előző év azonos negyedévéhez képest jobb eredményt vár, ami azért is lehetséges, mert a tavalyi év első negyedéve a rendkívüli hideg és a folyamatos iparági karbantartások miatt rosszul sikerült. Amire a jelentésben figyelni érdemes, az az új erőművek termelésének megkezdése, és hogy azok milyen eredményt érnek el, milyen mértékben növelik a profitabilitást. Ezeknek azonban nincs kőbe vésett dátuma, de a társasági kommunikációból és a negyedéves jelentésekből látni fogjuk a hatásait.

Címlapi és belső kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium