Jókora Mol- és Richter-részvénypakett cserél gazdát - Mivel járhat a változás?

2019. február 12. 17:03    
nyomtatás
 
Egyelőre várhatóan nem módosul a Mol és a Richter osztalékpolitikája annak hatására, hogy az állam a Corvinus Egyetem fenntartására létrehozott alapítvány részére 10-10 százalékos tulajdonrészt ad át a Mol-ban és a Richterben fennálló részesedéséből, a későbbiekben azonban elképzelhetők módosulások. Az alapítvány számára átadott állami részvény-csomaggal kapcsolatban a Mol és a Richter mellett elemzőket is megkérdeztünk arról, hogy a döntés hozhat-e változást a társaságoknál.

Kereskedés Mol-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Állami részvénycsomagot kap a Corvinus Egyetem


Trócsányi László igazságügyi miniszter február 11-én jelentette be, hogy a kormány egy új alapítványi formát, vagyonkezelői alapítványt hoz létre, amely a Budapesti Corvinus Egyetemet fogja fenntartani. A kormány többek között arról is határozott, hogy az egyetemet működtető alapítvány létrehozása mellett jelentős vagyont bocsát annak rendelkezésére, összesen 380 milliárd forint értékben.

Az állam a Mol-ban és a Richterben fennálló részesedéséből ad át 10-10 százalékos tulajdonrészt az alapítvány részére, az átadásra kerülő részvénycsomagok összértéke jelenleg nagyjából 380 milliárd forint, emellett az alapítvány már megkapja a két cég 2018-as esedékes osztalékát. Palkovics László a Portfolionak adott interjújában kiemelte, az alapítvány ezen vagyon hozamával gazdálkodhat, azonban az alapítói vagyont az alapítvány nem adhatja el, így biztosítható az egyetem hosszú távú finanszírozása.

Így áll össze pontosan az alapítvány számára juttatott vagyon:
  • 81 942 946 darab "A" sorozatú Mol-részvény; a részvények értéke 2019. február 4-i záróárfolyamon 270 575 607 692 forint.
  • 18 637 486 darab "C" sorozatú Richter-részvény; a részvények értéke 2019. február 4-i záróárfolyamon 109 495 230 250 forint.


A társaságok 2017-es üzleti éve után 2018-ban kifizetett osztaléka 9,4 milliárd forint volt a Mol-nál és 1,26 milliárd forint a Richternél, ezzel kapcsolatban Palkovics László elmondta, hogy ezen 10,66 milliárd forintos összeg meghaladja a Corvinus jelenlegi állami támogatását és így további fejlesztések lehetőségét biztosítja az egyetem számára. Az innovációs miniszter hozzátette, hogy az alapítvány alapító okirata kiterjedt garanciarendszert tartalmaz, ami biztosítja, hogy csak meghatározott célokra lehet majd a vagyont, pontosabban a hozamát fordítani, a vagyon védelméről pedig befektetési szabályzat fog rendelkezni. Az alapító vagyon semmilyen módon nem veszélyeztethető, így eladás, vagy spekulációs célú kölcsönadás sem lehetséges.

Nem várnak jelentős változást az elemzők


A Corvinus Egyetem alapítványa számára átadott állami részvény-csomaggal kapcsolatban megkérdeztük a Molt és a Richtert is, hogy a döntés hozhat-e változást a társaságok osztalékpolitikájában. Mindemellett elemzőket is megkérdeztünk, hogy a bejelentés után számítanak-e változásra a Mol vagy a Richter osztalékfizetése esetében.

Mol


A Mol nem kommentálta a hírt, így azt a kérdést sem, hogy változhat-e a társaság osztalékpolitikája a történtek hatására.

Az olajtársaság osztalékpolitikájára várhatóan nem lesz hatással a 10 százalékos részvénypakett vagyonkezelői alapítványnak történő átadása - véli Pletser Tamás, az Erste elemzője. A 10 százalékos szavazati korlátra tekintettel a lépés elvileg azt jelentheti, hogy az állam mint tulajdonos egy újabb, második szavazathoz jut, ezáltal érdekérvényesítő ereje megkettőződik. Az állam azonban 2011-es részesedésszerzése óta nem volt aktív részvényes, így a szavazati erő megduplázódásának nincs különösebb jelentősége Pletser szerint. Összehasonlítva a lengyelországi gyakorlattal a magyar kormány e téren jóval passzívabban mutatkozik, mint a varsói kabinet a PKN Orlen esetében, a magyar modell társasági szempontból az elemző szerint előnyösebb.

A lépésről állítólag a társaságokat nem értesítette előzetesen a kormány, és bár elvileg ilyen kötelezettsége nincs, egy ilyen nagyságrendű döntés esetében ez némileg furcsának hat - fogalmazott.

Szintén nem számít nagy változásokra az olajtársaság osztalékpolitikájának alakulásában Wolf Martin, a KBC Equitas elemzője. Opcióként esetleg felmerülhet a most átadott részvények törzsrészvényekből osztalékelsőbbségi papírokká történő átalakításának elméleti lehetősége is. Ez egyrészt garantált osztalékot jelenthetne az egyetemnek osztalékmentes években is, másrészt ebben az esetben a szavazatok kérdése is megoldódna, mivel az esetleges átalakítással az átadásra került részvénycsomag tulajdonosának szavazati joga megszűnne. Egyelőre azonban nincs szó róla, hogy ezt vagy bármilyen egyéb változtatást terveznének a társaságnál a lépés hatására. Wolf Martin értékelése szerint a 10 százalékos pakett átadásának összességében semleges hatása van a társaságra.

Jókora Mol- és Richter-részvénypakett cserél gazdát - Mivel járhat a változás?Richter


A döntéssel kapcsolatban megkerestük a Richtert, a társaság PR és kormányzati kapcsolatok osztálya kérdésünkre azt a tájékoztatást adta, hogy nem változik a Richter osztalékpolitikája.

Cinkotai Norbert sem számít változásra a Richter osztalékpolitikájában, a KBC vezető elemzője mindemellett azt is hozzátette, hogy bár elméletben a Richter készpénzállománya mindezt lehetővé tenné, ugyanakkor furcsa lenne, ha a társaság a bejelentés után az osztalék emeléséről határozna. Cinkotai Norbert szerint a cégnek az akvizíciókra kellene fókuszálnia, és az Esmyaval kapcsolatos problémák után a Richternek a nőgyógyászati portfoliójának erősítésre kellene koncentrálnia.

Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője szerint az alapítvány kisebbségi tulajdonosként az osztalékfifizetés maximalizálására törekedhet majd, bár szerinte a döntés nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a Richter változtatna az osztalékpolitikáján. Vágó Attila azonban kompromisszumos megoldásként el tudja képzelni, hogy a Richter menedzsmentje hajlandó lesz arra, hogy növelje a kifizetési hányadot a későbbiekben.

Jókora Mol- és Richter-részvénypakett cserél gazdát - Mivel járhat a változás?Címlapkép forrása: MTI / Illyés Tibor

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Elemző
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium