Főleg a gyakorlati elemek hiányoznak a magyar felsőoktatásból

2018. szeptember 22. 16:15    
nyomtatás
 
A Continental jelentős beruházónak számít Magyarországon, hiszen az elmúlt években több tízmilliárd forint értékben telepített új projekteket itteni üzemeibe. Bár autóipari vállalatról van szó, a fehérgalléros munkavállalóinak többsége gazdasági területen szerzett diplomát. Markus Strothjohann, a Continental magyarországi HR-vezetője főleg a gyakorlat-orientált oktatást hiányolja a magyarországi képzésekről, de már lát ebben javulást. Szerinte a külföldön diplomát szerző szakemberek jobban tudják használni a tudásukat, és komfortosabban érzik magukat üzleti szituációkban, főleg ha angolul kell megszólalni. A pályaválasztás előtt állóknak egy ismert amerikai tévés gondolatával üzent a HR-vezető.

Kereskedés Continental-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

A magyar felsőoktatási piacon egyre erősebb a verseny, még a legnépszerűbb programok esetében is, mint a közgazdaságtudományi BA és MA kurzusok. Ön szerint általánosságban olyasmit kapnak a hallgatók, amire valóban szükségük van a munkaerőpiacon?

A technológiai változások sok új készséget hoznak a vállalatokhoz, de fontos, hogy maga az oktatás is fejlődjön. Úgy gondolom, hogy a magyar felsőoktatási intézmények törekszenek a legújabb technológiák oktatására és használatára, illetve azokkal kapcsolatos tudás megosztására. Azonban az is igaz, hogy elsősorban a tanulás és a jó gyakorlati lehetőségek kombinálásával lehet a legjobb frissdiplomás szakembereket a munkaerőpiacra küldeni.

Főleg a gyakorlati elemek hiányoznak a magyar felsőoktatásból

Markus Strothjohann, a Continental magyarországi HR-vezetője

A Contintental sokféle képzettségű szakembert alkalmaz hazánkban, hiszen többek között gyártás és fejlesztés is folyik Magyarországon? A diplomás dolgozók hány százalékának van gazdasági, pénzügyi végzettsége?

A mérnöki oldalon mindenképpen szükség van egyetemi végzettségre, legalább egy alapszintű diplomára. De a fehérgalléros munkavállalóink többsége gazdasági területen szerzett diplomát.


Tapasztalatai szerint melyek a magyar gazdasági oktatás legfőbb erősségei és gyengeségei? Hogyan lehetne fejleszteni a kurzusokat az autóipari ágazat munkaerő-szükségleteinek jobb kiszolgálása érdekében?

Úgy látjuk, hogy főleg a gyakorlat-orientált oktatási elemek hiányoznak. Az elméleti oktatás magas színvonalú, de gyakorlat nélkül az elméleti tudás kevés, de már látunk ebben fejlődést. Fontos lenne továbbá a legmodernebb technológiák használata, amely hozzájárulna a fiatal tehetségekben rejlő potenciál magasabb fokú kiaknázásához.

Gyakori kritika, hogy szorosabb együttműködésre lenne szükség a magyar egyetemek és a vállalati szféra között. A Continental ki tudott alakítani partnerkapcsolatokat, együttműködéseket a releváns felsőoktatási intézményekkel?

Abszolút nyitottak erre a magyar felsőoktatási intézmények. Kialakítottunk partneri kapcsolatokat a releváns egyetemekkel, köztük kifejezetten szoros együttműködést egy olyan intézménnyel, amely közel helyezkedik el az egyik telephelyünkhöz. Emellett vannak ösztöndíjas és gyakornoki programjaink, így azt kell mondanom, hogy jól tudunk együttműködni az egyetemekkel a jövő munkaerőpiacának alakítása érdekében.

Az Y generáció a munkaerőpiac leggyorsabban növekvő szegmense. Mit gondol ennek a korosztálynak a képzettségéről, munkához való hozzáállásról?

Nehéz kérdés, mert az én csapatomban mindössze három olyan ember van, amelyik ennek a generációnak a tagja. Úgy gondolom, fontos odafigyelni a véleményükre, mert nekik ez nagyon sokat számít. Ők alkotni akarnak, látni akarják a cselekvéseiknek és a munkájuknak hatását az életükben és a munkahelyükön is. De ha látnak maguk előtt egy célt, könnyű őket motiválni, ha pedig azonosulni tudnak a vállalati kultúrával, könnyen beilleszkednek.

Lát különbséget a magyar és a külföldi egyetemeken végzett fiatal munkavállalók hozzáállásában, munkájában?

Ahogy említettem, Magyarországon hiányzik a gyakorlat-orientált oktatás. Úgy érzem, hogy a külföldiek jobban tudják használni a tudásukat, és komfortosabban érzik magukat üzleti szituációkban. Például jobban, magabiztosabban kommunikálnak angolul, ami Magyarországon továbbra is hiánycikk.


Mennyire versenyképesek a magyarországi diplomával rendelkező (gazdasági) szakemberek a nemzetközi munkaerőpiacon?

Szerintem ez a személyiségüktől függ. A legfontosabb képességek ahhoz, hogy az ember megállja a helyét a nemzetközi munkaerőpiacon, a tanulási készség és az érzelmi intelligencia. Ha valaki ezeknek a birtokában van, és erős oktatási hátérrel rendelkezik, akkor minden felmerülő helyzetet meg tud oldani egy külföldi munkahelyen is.

Mit tanácsolna azoknak a középiskolásoknak, akik gazdasági felsőoktatásban tervezik folytatni tanulmányaikat? Hogyan válhatnak jó szakemberré?

Mindent bele, és merjenek nagyot álmodni. Lássanak világot, ismerjenek meg különböző kultúrákat, próbálják ki magukat új helyzetekben és találják meg az útjukat. A digitális világban könnyen tudnak tájékozódni Magyarország legjobb egyetemeiről, elmehetnek nyílt napokra, vagy konzultálhatnak tapasztaltabb főiskolásokkal és egyetemistákkal. Minden lehetséges fontos információt gyűjtsenek be. Ez egy nagyszerű hivatás, és mindenekelőtt az a tanácsom mindenkinek, hogy fogadja meg a következő gondolatot Ellen DeGeneres amerikai tévéstől: "Ha kockázatot vállalsz, előtt-utóbb megtanulod, hogy néha sikerrel jársz, máskor pedig elbuksz, és mindkettő ugyanannyira fontos."

Címlapkép: Balázs Attila/MTI Fotó

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium