Üzlet

Így ülhetsz át a vezetői székbe anélkül, hogy külföldön tanulnál

Októbertől közös MBA képzést indít a budapesti SEED Üzleti Iskola és a Maastricht Menedzsment Iskola - tájékoztatta a Portfolio-t a SEED. A résztvevők a program sikeres elvégzése után a holland iskola diplomáját kapják, vagyis papírjuk lesz arról, hogy a kelet-közép-európai régió legversenyképesebb szakemberei közé tartoznak. De milyen tudást adnak ezek a képzések: miket kell tudnia egy vezetőnek, és miben különbözik közép- és a felsővezetői szint? Annak is utánajártunk, hogy milyen előnyökkel jár egy régióbeli program elvégzése a hazai cégek nagy része által megfizethetetlen nyugati alternatívákkal szemben.
Az Oktatási Hivatal több hónapos előkészítés után jóváhagyta a SEED Üzleti Iskola (SEED Business School - SEED) és a holland Maastricht Menedzsment Iskola (Maastricht School of Management - MSM) együttműködését. A két intézmény közösen fejleszti a részidős MBA kurzusait és tananyagát, amely idén ősztől két helyszínen zajlik majd mindkét oktatói kar részvételével. A 18 hónapos program sikeres elvégzése után a résztvevők az MSM diplomáját kapják.

Azáltal, hogy vonzó alternatívát kínálunk az Egyesült Államok és Nyugat-Európa neves iskolái mellett, fő küldetésünk, hogy közreműködjünk a regionális versenyképesség fejlesztésében, és az MSM-el való együttműködésünk komoly lépés célunk elérésében

- mondta el a Portfolio-nak Anthony Radev, a SEED alapító igazgatója.

Új lehetőség a régió tehetségeinek

Ha megnézzük a nagy nemzetközi vállalatokat, illetve a pénzügyi világ kiemelt intézményeit, a legnagyobb tanácsadó cégeket, azt látjuk, hogy a magas profilú állások betöltőinek jelentős többsége neves üzleti iskolák valamelyikében szerzett tudást. A magyarországi vállalatok közül azonban sokan nem tudják finanszírozni az amerikai és nyugat-európai Master of Business Administration (MBA), illetve Business Leadership (vezetői) programokon való részvételt dolgozóiknak. Anthony Radev, aki korábban a McKinsey & Co. regionális vezetőjeként majdnem 25 éven át aktívan kereste és képezte a fiatal tehetségeket, épp ezért indította el a SEED üzleti iskolát a MOL és az OTP támogatásával. Az iskola a nyugati árakhoz képest jelentősen kedvezőbb feltételekkel, regionális kontextusban, regionális oktatók és mentorok bevonásával kínál üzleti képzéseket.

A kelet-közép-európai régióban nagy átlagban egy MBA képzés ára körülbelül 16-20 ezer euró (5-6 millió forint), Ausztriában már lényegesen magasabb ez az összeg, nem ritkán az 50 ezer eurót (kb. 16 millió forint) is eléri, az Egyesült Államokban pedig akár a 100 ezer eurót is meghaladhatja. A jelentős árkülönbség oka, hogy teljesen mások a viszonyok ezeken a területeken: máshogy alakul az oktatók keresete, illetve mivel az átlagkeresetek is eltérnek, a képzések ára sem érheti el a mi régiónkban a nyugati szintet.

Az üzleti képzéseknek nagyon fontos része a networking, ami a régión kívül elvégzett programok esetében gyakran elvész, így az egyébként is drága képzés veszít a hozzáadott értékéből

- véli az alapító.

A SEED által kínált képzések résztvevőinek 70%-a magyar, a többiek pedig nagyrészt a környező országokból, Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Horvátországból, Ukrajnából, Oroszországból, Bulgáriából, illetve az utóbbi időben, Görögországból, Svájcból és az Egyesült Királyságból is érkeznek, tehát valóban kezdik lefedni teljes Kelet-Közép-Európát. Hosszú távon kiemelt cél a fenti arány megfordítása a külföldi résztvevők javára, amivel az iskola még erőteljesebben növeli majd régiós jellegét.

Mit kell tudnia egy vezetőnek?

A SEED programjaira eddig több mint 70 vállalat nevezte be szakértőit és vezetőit, akik számos iparágat képviselnek az energetikától a tanácsadáson és távközlésen keresztül a bankszektorig.

A vezetői tudás komplex, illetve más területekhez hasonlóan több szintje van, amelyek mindegyikéhez más kompetenciák elsajátítása szükséges

- mondta Kárpáty András üzletfejlesztési igazgató.

A felsővezetőknek szóló Business Leadership program 3 területre fókuszál, a résztvevő a képzés keretében:
  • megtanulja, hogyan tud másokat inspirálni, motiválni, célokat megfogalmazni és ehhez követőket toborozni;
  • felismeri, hogy nem az a feladata, hogy (mikro)menedzsel másokat, hanem támogató szerepet tölt be, vagyis csapatot épít, erősíti a kollaborációt;
  • elsajátítja a stratégiai szintű gondolkodás alapjait az adott iparággal és a fogyasztókkal, ügyfelekkel kapcsolatos átfogó ismeretek felhasználásával.

A középvezetőknek szóló Foundations of Management program két fő területre koncentrál: az emberi erőforrások menedzselése és a lehető legnagyobb üzleti hatékonyság elérése. Természetesen ennek a képésnek is része, hogy hogyan lehet motiválni a csapatot, illetve, hogyan kell az erőforrásokat hatékonyan allokálni és a prioritásokat meghatározni.

A tehetséges fiatal szakértőket és középvezetőket az intézmény Master of Business Administration (MBA) programja szolgálja ki. A képzés holisztikus tudást ad - pénzügy és számviteltől kezdve a marketingig -, aminek segítségével a résztvevők a vállalat teljes működésébe betekintést nyernek. A kulcskészségek ebben az esetben a problémamegoldás és a csapatgondolkodás, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy valaki helyt tudjon állni vezetői pozícióban.

Egy ilyen képzés a nagy találkozások helye

A vezetőképző programok mindegyikére igaz, hogy a tudás megszerzése mellett nagy jelentősége van a képzéssel járó kapcsolatépítésnek, hiszen a kurzusokat elismert, nagy tudású oktatók, cégvezetők tartják, az osztálytársak pedig tehetséges szakemberek, illetve jelenlegi és leendő vezetők. A SEED-nél például többek között a University College Dublin (UCD), az European School of Management and Technology (ESMT) tanárai, illetve többek között a PwC, a McKinsey, a Wizz Air és a Vodafone vezető szakemberei oktatnak.

Olyan személyekről van szó, akiktől nem lehet csak úgy órát venni, hiszen alapvetően nincsenek jelen az oktatási piacon. Az MBA képzésen például Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója tartja a change managament kurzust, ami szintén egyedülálló lehetőség, hiszen az üzleti képzéseken legfeljebb vendégelőadóként szokott részt venni, itt pedig egy teljes kurzust ő visz végig

- hangsúlyozta Kárpáty András, aki elmondta, hogy az intézmény vezetőképző programjainak a fentieken kívül szerves részét képezi a személyes coaching és mentorálás. A képzések elején egy részletes felméréssel állapítják meg a hallgatók erősségeit és a fejlesztendő területeket, ami alapján a résztvevők vállalásokat tűznek ki célul. Ezek megvalósításában folyamatos segítséget kapnak, a coachokkal és mentorokkal folyamatosan követik a fejlődést és a program lezárását követően segítenek a tanultak hatékony beépülésében.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A cikk megjelenését a School for Executive Education and Development (SEED) támogatta.

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
DeltaTech0311