Kedvezményes hitelprogram segítheti a naperőművek telepítését

2018. január 4. 11:24    
nyomtatás
 
Több száz új napelemfarm telepítését támogatná a kormány az agrárgazdálkodók részére, valamint egy, a létesítéshez igénybe vehető kedvezményes hitelprogram bevezetését is támogathatónak tartja.


A kormány támogatja, hogy a  földművesek, a  földművesek tulajdonában álló gazdasági társaságok és mezőgazdasági vállalkozások kisteljesítményű erőművekből álló napelemfarmokat hozzanak létre legalább 600 db, legalább 300  MW összteljesítményt elérő naperőmű kiépítésével, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara koordinálása mellett, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásként - derül ki a Magyar Közlönyben megjelentekből.

A rendelet úgy fogalmaz, hogy
a kormány támogatást kíván nyújtani a napelemfarmok kiépítéséhez, valamint hálózati csatlakozásának finanszírozásához, azok működtetéséhez, továbbá támogathatónak tartja földművesek, a  földművesek tulajdonában álló gazdasági társaságok, mezőgazdasági vállalkozások részére napelemfarmok termőföldön való létesítéséhez igénybe vehető kedvezményes hitelprogram bevezetését.


A célok elérése érdekében a kormány felhívja a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy a  nemzeti fejlesztési miniszter bevonásával e hónap végéig tegyen javaslatot a földművesek, valamint a földművesek tulajdonában álló gazdasági társaságok, mezőgazdasági vállalkozások napelemes beruházásaihoz igénybe vehető támogatási keretösszegre, valamint a működési támogatási keretösszegre.

A Miniszterelnökséget vezető miniszternek a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztossal, valamint a nemzetgazdasági miniszter bevonásával gondoskodnia kell
a földművesek, a földművesek tulajdonában álló gazdasági társaságok, mezőgazdasági vállalkozások részére napelemfarmok termőföldön való létesítéséhez igénybe vehető kedvezményes hitelprogram feltételeinek kidolgozásáról is - áll a rendeletben.


A Miniszterelnökséget vezető miniszternek a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos bevonásával biztosítani szükséges a naperőművek által megtermelt áram kötelező átvételét, továbbá ezen naperőművek áramhálózatra való csatlakozásának kötelező, díjmentes kiépítését az elosztó társaságok által.

A nemzetgazdasági miniszternek gondoskodnia kell az erőművek csatlakoztatásához szükséges költségvetési forrás rendelkezésre állásáról legfeljebb 8 milliárd forint összegben, továbbá 100 millió forint költségvetési forrás biztosításáról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részére a koordinációs tevékenységének ellátásához.

A rendelet értelmében a Miniszterelnökséget vezető miniszternek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara javaslata alapján a kormány számára javasolatot kell tennie a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánítható naperőműprojektekre.

A munkákban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) is közreműködik.

Címlapkép: MTI/Vajda János

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium