Üzlet

Kérdezzék Larry Kendricket

Láng Róbert
Néhány nappal 2015 szilvesztere előtt szállt le a Hartsfield-Jackson Nemzetközi Repülőtéren a Delta Air Lines 1256-os számú járata. A gép Gulfportból repült Atlantába, és az utasok sem tudták, hogy köztük ül az a személy, akit Kasim Reed polgármester személyesen köszönt majd az érkezésnél. Larry Kendrickról volt szó, ő volt a 1oo milliomodik utas az atlantai repülőtéren. Ezzel az amerikai létesítmény rekordot döntött, sehol a világon nem mértek még akkora légi utasforgalmat, mint 2015-ben Atlanta repterén. A második Peking több mint 10 millióval maradt el.
A fenti rekord nem csupán egy város, egy reptér helyzetére utal, hanem kifejezi az amerikai turisztikai ipar lendületes növekedését. Szinte minden mutató mellett töretlen a bővülés, mely a nemzetközi trendekbe is jól illeszkedik. A nemzetközi turizmus az érkező vendégek száma alapján közel 3 éve mutat folyamatos bővülést, a bevételeknél kis hullámzást az üzemanyagárak csökkenése, és ezzel párhuzamosan az olcsóbb repülőjegyek okoztak csak.

Kérdezzék Larry Kendricket
Forrás: travel.trade.gov
Bár a tavalyi évre részletes statisztikák még nincsenek, a nemzetközi turizmus nagységrendileg 220 milliárd dollár bevételt hozhatott az amerikai gazdaságnak. A turizmust szoros értelemben alkotó szolgáltatások a GDP 3%-át adták, azonban ha figyelembe vesszük a közvetett hatásokat, beruházásokat is, a GDP 8-9%-nál járunk. A foglalkoztatásban még jelentősebb a szerep, itt a turizmus teljes hatásával közel 14 millió alkalmazottról, az amerikai munkaerőpiac közel tizedéről beszélhetünk. Látszik tehát, hogy az egyik legfontosabb nemzetgazdasági szektorról beszélünk, melynek teljesítménye erősen meghatározó átfogó értelemben is.

Kérdezzék Larry Kendricket
Forrás: travel.trade.gov
Elképesztő hotelboom zajlik a fenti folyamatokkal illetve az építőipar beindulásával párhuzamosan. Legalább 865 hotel áll építés alatt, összességében több mint 100,000 új szoba fogadhat ezáltal vendéget 2016-ban. 2009 után az üzemeltetők alig vettek bérbe új szállodákat, ugyanakkor a kereslet érdemben felerősödött, ami kiváltotta a kínálati oldal alkalmazkodását is. Ez eredményezte a mostani hullámot is. Tavaly az 52 amerikai államból mindössze két helyen mértek relatív bevételcsökkenést a rendelkezésre álló szobaállomány után, de ez ott elsősorban a kínálat gyorsabb alkalmazkodásának volt köszönhető (sok új szálláshely került a piacra).

A hazai példa okán is érdemes pár szót ejteni az ún. sharing economy jelentőségéről: hol is tart az USA-ban az Airbnb, és mi a viszonya a piac többi szereplőjével. A Hotel News arra a megállapításra jut, hogy a hotelekre épülő szektor illetve a megosztáson alapuló forma nem megöli egymást, sokkal inkább egyfajta együttélést mutat. Ezt erősíti meg a Deutsche Bank elemzője is, aki szerint az Airbnb érdemben képes a piac méretét növelni, nem a hotelek kárára terjeszkedik feltétlenül. A nagyobb tortából tehát mindenkinek több jut. Számos esetben fordul elő, hogy egy-egy nagyobb rendezvény alkalmával a 'hagyományos" szálláshelyek szinte elfogynak, és a plusz igények kielégítésére az Airbnb kiváló eszköz. A statisztikák is azt mutatják, hogy az Airbnb-s helyek felfutása mellett is a legtöbb helyen az egy szobára jutó bevételek nem csökkentek a hotelekben. Az új szereplő a fapados járatokhoz hasonló hatást fejt ki, mely persze a piac többi részét is hatékonyságának nagymértékű javítására és a minőségi szempontok erős érvényesítésére ösztönzi. Vannak szereplők akik a két modell hibrid változatával próbálnak versenyelőnyt szerezni (Hilton).

Az alábbi ábra az Airbnb és néhány hotellánc piaci kapitalizációját mutatja 2015 december 2-i részvényárral számítva.

Kérdezzék Larry Kendricket
Forrás: hotelnews
Összességében minden adottnak tűnik a további növekedéshez az amerikai turisztikai szektorban, egyedül talán a geopolitikai kockázatok azok, melyek érdemben rajzolhatják át az emelkedő trendvonalakat. A következő évtizedre a guruk átlag 4% körüli éves növekedést jósolnak. Annak idején a 2001. szeptember 11-i események 30-40%-os piaci visszaesést hoztak, a regenerálódás körülbelül 4 éven át tartott. Ha a közel-keleti helyzet nem eszkalálódik, és a kínai gazdaság lassulása sem lesz túl látványos (elkerüli a hard landing szcenáriót), senki nem mentheti meg az amerikai turizmust egy minden korábbinál jelentősebb konjunktúraciklustól.
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
amc