Előfizetői tartalom

Készülnek a fordulatra az olajpiac urai

Portfolio
Ismét összegyűltek a legnagyobb olajtermelő országok energiaügyi miniszterei, hogy megvitassák a globális piaci túlkínálat leépítését és az árak megtámasztását szolgáló esetleges további közös intézkedések lehetőségét. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és más jelentős olajországok szakminiszterei várhatóan nem hoznak majd konkrét döntést a pénteki bécsi ülésen, az itt születő ajánlások azonban iránymutatóak lehetnek a novemberi, szélesebb körű találkozó számára. Általános vélemény szerint az OPEC és az együttműködő országok egyelőre a további kivárás mellett foglalnak majd állást, és amennyiben a piaci helyzet alakulása alapján szükségesnek látják, arányában és időtartamában is kiterjeszthetik olajkitermelésük visszavágását.

A teljes globális termelés több mint felét biztosító országok jelezték, pénteki találkozójukon egyelőre nem fognak további konkrét lépéseket tenni, dacára a korábbi kitermeléscsökkentési megállapodás hatásosságával kapcsolatos aggályoknak. Bár az elmúlt hónapokban az összehangolt intézkedés eredményei mutatkoznak - a globális tartalékok zsugorodtak, az olajárak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés