Nehéz helyzetben vannak a magyar kkv-k, hol a fény az alagút végén?

2019. április 11. 13:06    
nyomtatás
 
Magyarországon a legnagyobb cégek szinte mind külföldi tulajdonban vannak, a magyar kkv-k a munkaerőpiaci tényezők, a "one man show" attitűdöt követő vállalatvezetők, a piaci töredezettség és a forráshiány miatt sem tudnak igazán kitörni - hangzott el mindez a Portfolio Hitelezés 2019 konferenciáján.


Szendrői Gábor, a Concorde MB Partners európai alelnöke a magyar vállalatok helyzetéről beszélt. A magyar vállalatok problémája, hogy a legnagyobb Magyarországon működő cégek nem magyarok, a sikeres magyar cégek "receptjeit" nem sikerült rendszerszinten adaptálni, egyes piacokat nagyon felaprózta több, kicsi cég, illetve sokakat megrémiszt az EU-s források elapadása. Szintén probléma, hogy a magyar fiatalok nem látják vonzónak a magyar cégeket. Vannak viszont olyan területek, ahol több a sikeres magyar cég, például az ingatlanpiac, a mezőgazdaság, a logisztika területén. A magyar cégek sikerességéért mind az EU, mind a multik, mind a magyar döntéshozók, mind pedig a magyar vállalati szektor is többet tehet.
Hitelezés  2019
Hitelezés 2019 (galéria, 46 kép)

Az előadást követő panelbeszélgetésben, melyet Kozma András, a RiskCover vezérigazgatója moderált, a következő fontosabb kérdések hangzottak el:

Valóban olyan borús a magyar vállalatok helyzete? Van fény az alagút végén? Mit tehetnek a bankok?

Szerdahelyi Róbert, az Erste Bank Kis- és Középvállalati üzletágának igazgatója úgy gondolja, hogy muszáj, hogy legyen fény az alagút végén, másképp nagy probléma lesz a szektorban. A pénzügyi szolgáltatók feladata, hogy a potens, erős cégek növekedését segítsék. Toldi Balázs, a Budapest Bank vállalati üzletágvezetője elmondta, hogy 9%-os piaci részesedésük van a szektorban, számos cég erősödését tudták támogatni. Sok esetben az a baj, hogy a vállalatvezetők "one man showként" kezelik a kkv-jukat, ennek fejlődési potenciálja viszont korlátolt. Szendrői Gábor, a Concorde MB Partners európai alelnöke elmondta, hogy ha nem brandelnek a magyar vállalatok, akkor benne fogunk maradni a beszállítói ország csapdájában. Hozzátette: Magyarországon 1000 1 millió eurós EBITDA feletti, magyar tulajdonú cég van.

A bankok konszolidációja a vállalati piacon is kifizetődő cél lehet?

Marosi Bence, az UniCredit vállalati üzletfejlesztési igazgatója elmondta, hogy az UniCredit költséghatékonyságban jól áll, a vállalati üzletágak körében viszont erősebb maradhat a fragmentáció. "Egy kétmotoros repülőgép jobban tud működni" - fogalmazott Marosi. Szendrői és Szerdahelyi szerint is konszolidáció jöhet a vállalati piacon, Toldi szerint a multinacionális piacon nagyon sokan elférnek, a mikropiacon viszont lehet helye a konszolidációnak.

Mi fűti most a kkv-hitelpiacot?

Marosi szerint a historikusan alacsony kamatkörnyezet rendkívül jó lehetőséget jelent, kérdés, hogy a volumennövekedés milyen kockázatokkal jár. Szerdahelyi szerint érdemes niche-területekre koncentrálni az áttörő siker eléréséhez. Az ingatlanpiacon egyébként lehetnek szerinte kockázatok. Toldi elmondta, hogy olyan dinamizmus van a piacon, hogy kérdés, "hogyan tud a kocsis rendet tartani a lovak közt." Kérdés, hogy a következő visszaesés során milyen pozíciókban ülnek majd a bankok.

Nehéz helyzetben vannak a magyar kkv-k, hol a fény az alagút végén?


Fotó: Stiller Ákos

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium