Pozitív példákra van szükségük a kisvállalatoknak a digitalizáció elkezdéséhez

2018. október 9. 13:00    
nyomtatás
 
Sok pozitív példát kell megismertetni a kkv-kkal ahhoz, hogy sikeres digitalizációs stratégiát alkothassanak - ez a legfőbb tanulsága a Factory Experience roadshow rendezvénynek, amit néhány napja Miskolctapolcán tartottak.


A GyártásTrend Magazin iparszakmai roadshowja a digitalizációs megoldásokra, az innovatív gondolkodásra és a stratégiai szemléletre igyekszik felhívni a kkv-k figyelmét.

A miskolctapolcai rendezvényen Tordai Balázs, az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt szakmai vezetője, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) szakértője hangsúlyozta: létezik egy jól bejárható digitalizációs út, amelyet a GINOP 1.1.3. mintaprojekt lehetővé tesz a hazai kkv-k számára. Az IVSZ-nél ezt a felkészítő munkát kezdték meg azzal, hogy az ország teljes területét bejárták és beszélgettek a kkv-k tulajdonosaival a digitalizációról. Összegyűjtötték a vállalkozók ellenérveit és panaszait, amelyek miatt nem tudnak berobbanni a negyedik ipari forradalomba, vagyis nem látnak neki a digitalizációnak.

A válaszok között megjelent az értékes munkaerő hiánya, az időhiány, de az is kiderült: a válaszadók közül sokan várják, hogy a digitalizáció megtérülését bizonyítsa számukra valaki még a befektetés megkezdése előtt.


A borsodi cégvezetők kérdéseire szakértők (Jungheinrich, IVSZ, Kürt Akadémia, az IBCS, MTA SZTAKI, Robot-X, Budapest Bank, S&T Consulting) válaszoltak. Itt többek olyan kérdések merültek fel, hogy mi a különbség a robotok és a kollaboratív robotok között, hogy van-e lehetőség valós ipari környezetben tesztelni a robotokat, mielőtt beruházna egy vállalat a fejlesztésbe, vagy, hogy milyen befektetés kell ahhoz, hogy a termelés folyamán keletkezett adatokat össze lehessen gyűjteni.

A személyes beszélgetésekből jól látszik, hogy a rengeteg eszköz, lehetőség és fel nem fedezett technológia óriási kihívást okoz a kkv-k döntéshozóinak abban a tekintetben, hogy hogyan lássanak hozzá ezek bevezetéséhez, egyáltalán, melyik eszközhöz nyúljanak.


Sokkal több gyakorlati példát, konkrét esetet és jó gyakorlatot kell megismerniük a cégvezetőknek ahhoz, hogy saját vállalkozásukkal kapcsolatban digitális koncepciót tudjanak alkotni.

A Factory Experience roadshow november 8-án Győrben folytatódik.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A Portfolio Csoport a GyártásTrend Magazin által szervezett Év Gyára versenykiemelt médiatámogatója.


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium