szerző

Kriptodevizák? Az olyan 2017. Itt a legújabb őrület!

2018. január 3. 12:22    
nyomtatás
 
Mivel lehet egy nap alatt 125 százalékot keresni? Furcsa módon most nem a kriptodevizákról, és nem is a Mészáros-papírokról, hanem az új tőzsdei sztárokról, a kannabisz-részvényekről van szó. Idén év elején Kalifornia nagyot lépett a marihuána legalizálásában, és van esély arra, hogy idén nyáron Kanadában is lazítják a szabályozást, ez pedig megmozgatta a befektetők fantáziáját, el is szálltak a kannabisz-részvények. Úgy tűnik, a befektetőket nem zavarja, hogy a kannabisz-termesztéssel és értékesítéssel foglalkozó cégek többségének alig van bevétele, és masszívan veszteséges.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Egy nap alatt 125 százalék


Miközben a fél világ a kriptodevizákon pörög, van itt egy másik sztori, ami az elmúlt hetekben indult be igazán, és tegnap új lendületet vett. Miután idén év elejétől legális a rekreációs célú marihuána-árusítás Kaliforniában, a befektetők ráugrottak a kannabisz-részvényekre, és alaposan megtépték az árfolyamukat. A legtöbb papír árfolyama csak tegnap 10-20 százalékkal került feljebb, a legnagyobbat a Cannabis Strategic nevű cég árfolyama emelkedett, egy nap alatt 125 százalékot.

Kriptodevizák? Az olyan 2017. Itt a legújabb őrület!A sztori azonban már tavaly év végén megmozgatta a befektetők fantáziáját, az elmúlt egy hónapban a legtöbb kannabisz-papír árfolyama 30-130 százalékot emelkedett.

Kriptodevizák? Az olyan 2017. Itt a legújabb őrület!Mi a sztori?


Kannabisz-részvényekkel már évek óta lehet kereskedni a kanadai tőzsdén, a Nasdaq-on és sok esetben tőzsdén kívüli kereskedésben (OTC), ezeknek az árfolyama jellemzően emelkedett az elmúlt években, nagy lendületet azonban az adott ezeknek a papíroknak, hogy idén év elejétől legálissá vált a rekreációs célú marihuána-árusítás Kaliforniában, ami egy újabb lépés afelé, hogy az Egyesült Államok egyre nagyobb részén a legalizálás irányába tereljék a marihuána fogyasztását. A kaliforniai szabályozás úgy változott, hogy január 1-től a 21 évnél idősebbek a marihuánát árusító kaliforniai üzletekben egyszerre legfeljebb 28 gramm kannabisz tartalmú terméket vehetnek, ez pedig nagy lökést adhat azoknak a cégeknek, akik eddig nagyrészt orvosi célra árusították termékeiket, hiszen a legalizálás újabb lépcsőjével a korábbinál jóval nagyobb piac nyílhat meg előttük.

A másik katalizátor az, hogy nem csak az Egyesült Államokban, de Kanadában is várhatók további lépések, idén július 1-től ugyanis az ország egész területén engedélyezhetik a rekreációs célú marihuána-értékesítést, ami nagy lökést adhat a tőzsdén jegyzett kanadai és amerikai cégeknek.

A kannabiszpiac elemzésével foglalkozó ArcView szerint az észak-amerikai legális marihuána-piac 2016-ban 34 százalékkal 6,9 milliárd dollárra nőtt, és 2021-ig évente átlagosan 26 százalékkal bővülhet. Nagy lökést az adhat a piacnak, ha Kanadában legalizálnák a marihuanát, emiatt éves szinten akár 3,7-5 milliárd dollárral bővülhetne a piac.


Hogy fektethetünk be a nagy kannabisz-őrületbe?


Több módja is van annak, hogy részt vegyünk a kannabisz-sztoriban, többek között
  • olyan biotech cégek részvényein keresztül, amely vállalatoknak már van a piacon kannabisz-alapú készítményük
  • olyan vállalatok papírjain keresztül, amelyeknek van kitettsége a kannabisz-iparágban
  • tőzsdén kereskedett alapokon, kannabisz-etf-eken (pl.: Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF) keresztül


és persze tisztán megvehetjük a kannabisz-részvényeket, vagyis azoknak a vállalatoknak a papírjait, amelyek marihuána termesztésével, marihuána alapú készítmények gyártásával, marihuána-értékesítéssel foglalkoznak (több száz ilyen részvénnyel kereskednek a tőzsdéken, egy részletes lista itt található). Ez utóbbiak a mostani fázisban kifejezetten kockázatos befektetésnek számítanak, hiszen
  • ezek a vállalatok relatíve kicsik, néhány százmillió dolláros kapitalizációjúak,
  • a papírjaik árfolyammozgása rendkívül volatilis,
  • a részvények elemzői lefedettsége relatíve alacsony,
  • a papírokkal jellemzően tőzsdén kívül (over the counter, OTC) kereskednek,
  • a kriptoőrülethez hasonlóan ezeknél a papíroknál is bőven elég, ha a cég bármilyen módon kannabisszal foglalkozik, az árfolyam szárnyalásához nem szükséges, hogy a vállalat profitot termeljen, vagy egyáltalán, hogy bevételei növekedjenek.


Mi alapján érdemes választani a kannabisz-papírok közül?


Ha tisztán kannabisz-részvénybe fektetnénk, akkor több féle stratégiát követhetünk, ha nem akarjuk alaposan elemezni a vállalatok számait.

Egyrészt megvehetjük az iparág legnagyobb vállalatait, amelyeknek a piaci értéke az elmúlt hetek árfolyamemelkedése után már több milliárd dollár is lehet, ezzel pedig már jóval nagyobbak, mint mondjuk itthon a magyar Telekom (1,85 milliárd dollár). A nagy méret nem csak önmagában fontos, ez az, ami miatt egyre több elemzőház kezdi meg a követésüket, a magas elemzői lefedettség pedig több elérhető információt, előrejelzést is jelent, ráadásul ezeknél a cégeknél a részvények forgalma is magasabb, mint a kispapíroknál.

A cikkünk végén lévő listánkon szereplő cégek közül a három legnagyobbról néhány érdekes gondolat:

Canopy Growth
A cég önmagát a világ egyik vezető diverzifikált kannabisz-vállalatának tartja, marihuána-termesztéssel, értékesítéssel foglalkozik több márkáján (Tweed, Spectrum Cannabis, Bedrocan) keresztül. Hogy mennyire beteg árazások alakultak ki a szektorban, jól mutatja, hogy a vállalat értéke közel 6,2 milliárd kanadai dollár, miközben a tavalyi teljes árbevétele csupán 40 millió kanadai dollár volt (150 feletti P/S ráta!), az elmúlt években a cég veszteségesen működött. Az elmúlt fél évben közel ötszörösére emelkedett a Canpoy Growth részvények árfolyama.

Kriptodevizák? Az olyan 2017. Itt a legújabb őrület!


Aurora Cannabis
A kanadai marihuána-termesztő gyógyászati felhasználásra állít elő kannabiszt. A vállalat honlapján büszkén hirdeti, hogy Kanada 35 engedéllyel rendelkező marihuána-termesztője közé tartozik, de az Aurora termeszt a legalacsonyabb költségek mellett. A cég már közel 5,4 milliárd kanadai dollárt ér, miközben tavalyi árbevétele csupán 18 millió kanadai dollár volt (közel 300-as P/S ráta!), és a cég az elmúlt években masszívan veszteséges volt.

Kriptodevizák? Az olyan 2017. Itt a legújabb őrület!


Aphria
A cég szerint az Aphria a világ vezető kannabisz-termesztője, amely üvegházaiban orvosi célra állít elő különböző marihuána-készítményeket. A vállalat a legutóbbi lezárt pénzügyi évben csupán 20,4 millió dollár árbevételt ért el (150-es P/S ráta!), de az előző két vállalathoz képest legalább pozitív nettó eredménnyel zárta az elmúlt két évet, a tavalyi 4,2 millió kanadai dolláros profittal számolva közel 730-as P/E ráta adódik.

Kriptodevizák? Az olyan 2017. Itt a legújabb őrület!


Dönthetünk úgy is, hogy azokat a részvényeket választjuk, amelyekre a legoptimistábbak az elemzők. Itt nincs könnyű dolgunk, mivel egyrészt ezekre a részvényekre jellemzően vételi ajánlásokat adnak az elemzők, másrészt olyan nagy a hájp a kannabisz-részvények körül, hogy gyorsan elavulnak az elemzői ajánlások. Mindenesetre a lenti táblázatban összegyűjtöttük, hogy az egyes részvényekre hány vétel, tartás, eladás ajánlást adtak az elemzők, abból érdemes mazsolázni.

És persze a célárak alapján is válogathatunk a papírok közül, az elemzői célárak átlaga viszont jól mutatja, hogy ilyen őrült árfolyamemelkedés mellett nem csak az ajánlások, hanem a célárak is gyorsan elavulnak, a legtöbb papírnál a piaci árfolyam már most is jóval magasabb, mint az elemzői célárak átlaga, az Ianthus Capital vagy az Organigram részvényeknél azonban még van felértékelődési potenciál.

Kriptodevizák? Az olyan 2017. Itt a legújabb őrület!


A fentiek alapján tényleg csak erős idegzetűeknek érdemes belenyúlni ezekbe a papírokba, a cégek nagy része a piaci értékéhez képest minimális bevételt termel, miközben veszteséges.

Címlapkép: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium