Leépít a Magyarországon is jelen lévő német multi

2019.05.14 10:01

Zajlik a költségcsökkentés.

Költségcsökkentésbe kezd a Magyarországon is jelenlévő autóipari beszállító, a Mahle. A negyedik legnagyobb német beszállító minden tizedik pozíciót megszünteti a stuttgarti központjában és a korábban bejelentett bővítését is felfüggeszti Bad Cannstattban. Az ok az autóipari lassulás - írja a Handelsblatt.

A Mahle összesen 380 dolgozóját bocsátja el stuttgarti központjában, ahol jelenleg 4300-an dolgoznak. A leépítésre a jövő év végéig kerül sor, de ez jellemzően nem a gyártás területét érinti majd - írja a német lap.

A Mahle világszerte 79 600 főt foglalkoztat, Magyarországon is jelen vannak egy gyárral, Balassagyarmat városában, ahol klímakompresszorokat gyártanak. Itt közel ezer főt foglalkoztatnak. Azon híreszteléseket, miszerint újabb állások lehetnek veszélyben a cégnél, Jörg Stratmann vezérigazgató spekulációnak nevezte, bár nem is zárta ki ennek lehetőségét. 2019 egy kihívásokkal teli év lesz - ennyit tett hozzá. Már egy leépítés folyamatban volt korábban, 750 ideiglenes munkahely esett áldozatul a vállalatnál Németországban.

Az autóiparban most nem a legjobb a helyzet, a kínai eladások gyengélkednek, a dízel piaci részesedése csökken és a kereskedelmi háború is bizonytalanságot okoz. A Mahle márciusban közölte, hogy költségcsökkentéseket tervez annak érdekében, hogy új területekbe tudjon beruházni és közben nyereséges maradjon.

A társaság bevételei 2018-ban 1,6 százalékkal csökkentek, részben a devizaárfolyamok kedvezőtlen irányú változásai miatt. A profitja viszont megnégyszereződött az egy évvel korábbi szintről, vállalati részesedések eladásának köszönhetően. De az év első felében valószínűleg csökkenhettek a bevételei - következtetett a Handelsblatt a cégvezető kommentárjai alapján. Stratmann korábban azt közölte, hogy örülne, ha szinten tudnák tartani a bevételeket a teljes évben. Elemzők hozzáteszik, hogy az eredmény viszont csökkenhet idén, mert idén nem lesznek olyan egyszeri tételek részesedések eladásából, mint tavaly, viszont az elbocsátások költségekkel járnak majd, a pozitív hatásaik csak később jelentkeznek majd.

A vállalat igyekszik diverzifikálni a tevékenységeit, hogy kevésbé függjön a belső égésű motoroktól, 2010-ben például beszállt a Behr nevű cégbe, ami a légkondícionálásra szakosodott autóalkatrészgyártó. Ez egy olyan alkatrész, amire az elektromos autókban is szükség van, sőt, az akkumulátorokat is kell hűteni. A magyarországi gyár például ehhez kapcsolódóan klímakompresszorokat gyárt. Az elmúlt években véghezvitt akvizíciók után már a Mahle a bevételeinek kevesebb mint 45 százaléka kapcsolódik a belső égésű motorokhoz.

Forrás: Fabian Sommer/ Getty Images

(Handelsblatt)

További ajánlataink

Itt vannak az OTT-One nagy bejelentései

Nagy megrendelést kapott a vállalat.

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF