Üzlet

McKinsey: tombol a negyedik ipari forradalom, de túlbecsülik magukat a cégek

Portfolio
Számos cég hajlamos a világon túlbecsülni a saját digitális gyártási képességeit, emiatt az illúzió miatt pedig lemaradhatnak a negyedik ipari forradalom miatt kialakult versenyben. Valójában kevés olyan cég van, amelyek úgy tudták implementálni az újfajta gyártási technológiákat, hogy az meglátsszon a nyereségükön, pedig a Lean-módszerrel már nem lehet látványos termelékenység-növekedést elérni - hangzott el mindez a McKinsey mai sajtó-háttérbeszélgetésén.
Kadocsa András, a McKinsey partnere elmondta, hogy az Ipar 4.0 égisze alatt új ipari forradalom zajlik. Ez egy olyan ipari forradalom, hogy valójában nem is az, mivel szinte semmi olyat nem találnak fel, ami ne lett volna 15 éve, viszont ezek a dolgok olcsóbbak, flexibilisebbek lettek.

Abszurd, hogy a tizenévesek szuperszámítógépeket hordanak a zsebükben, de az gyárak még mindig fehér táblán értékelik ki a heti termelést. Egy olyan korban élünk, ahol ott a technológiai potenciál, de az ipar nem tudja megragadni. Ma már nem lehet elérni 20-30%-os termelékenység-növekedést a termelés egyszerű rendszerezésével, a Lean-módszerre való átállással, ennek fejlesztésével.

Nem egy IT-probléma az Ipar 4.0, nem elég az IT-rendszereket cserélni. Azt kell meghatározni, hogy a gyártásban mit szeretnénk elérni és csak ezután felhúzni rá a megfelelő IT-rendszereket, a transzformációt pedig legalább egy igazgatósági tagnak kell elügyelni, nem az IT-vezetőnek.

Kadocsa ismertette a McKinsey legfrissebb, 7 országban elvégzett kutatás összesítő tanulmányát (USA, Németország, Kína, India, Franciaország, Brazília, Japán) az Ipar 4.0 implementációjáról:
  • Rengeteg cég követi el azt a hibát, hogy számottevő erőforrást tesz a transzformációba, de az év végére lényegesen nem befolyásolja semmiben a cég profitját. Alig mondja valaki, hogy a nyereségességnek változást érzékelne.
  • A cégek 92%-a úgy érzi, legalább olyan szinten van mint a versenytársai digitális gyártási transzformáció tekintetében. Kadocsa szerint sok cég túlbecsüli a saját fejlettségi szintjét.
  • A szakember szerint a digitális teljesítménymenedzsmenttel kell kezdeni a transzformációt, vagyis a termelés menedzsmentjének digitalizációjával, melynek segítségével sokkal gyorsabban fel lehet térképezni a gyártás hibáit, javítani lehet ezeket. Átlagosan a digitális teljesítménymenedzsment a vállalatok 68%-ánál élvez prioritást, a felmérésben szereplő országok közül leginkább Indiában (94%), legkevésbé Japánban (31%). Az utóbbi oka vélhetően elsősorban az, hogy nagyon hatékonyan implementálták a Leant az ország gyáraiban.
  • Munkaerőhiány van a világban, Kínában bizonyos helyeken 100% feletti fluktuáció van. Amellett, hogy ebben a helyzetben megoldást kínálnak, a robotok új munkahelyeket is teremthetnek, például előfordulhat, hogy egy gépek által gyártott cipőbe végül egy ember hímzi bele a nevet. Komplexebb termékek fognak megszületni, így komplexebb emberi munkálatok is kellenek majd.
  • Miközben a világ cégeinek 62-77%-a rendelkezik már digitális gyártási pilottal, de alig 24-27%-uk használja ezeket a megoldásokat a mindennapi gyártásban. A legfejlettebb iparágak az ipari automatizációval foglalkozó cégek, a szoftvercégek és a félvezetőkkel foglalkozó cégek.
  • A sikeres transzformációhoz fel kell térképezni azt, hogy miben teremt értéket az átállás, tervezetet, roadmapet kell ehhez készíteni, meg kell határozni a kellő technológiákat és az ebben segítő partnereket, fókuszált ökoszisztémát kell létrehozni, a felső vezetés bevonásával kell lefolytatni az átállást és támogatni kell az innovációt, valamint fókuszálni a megfelelő tehetségek foglalkoztatására.
Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
esg jelentés, esg, fenntarthatósági jelentés