Meddig emelkedhet még a Nyomda?

2018. május 17. 17:02    
nyomtatás
 
Izgalmas az ANY Biztonsági Nyomda grafikonja, a részvény hosszú oldalazás után májusban ismét emelkedni kezdett, amelyben szerepet játszhatott a vállalat erős első negyedéves gyorsjelentése és a menedzsment optimizmusa is, ráadásul az árfolyam egy kiemelt ellenállás közelébe érkezett meg, amely korábban többször is megálljt parancsolt az emelkedésnek. Összeszedtük mire érdemes figyelnie a befektetőknek.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Izgalmas a Nyomda grafikonja


 • Az ANY Biztonsági Nyomda grafikonján valami érdekeset vettünk észre, a részvény az elmúlt hetekben ismét emelkedni kezdett, a heti bázisú grafikont megvizsgálva szembetűnő az egészséges emelkedő trend, azonban az is látható, hogy a részvény kiemelt ellenállási szint közelébe érkezett meg.
 • Az elmúlt hetek fontos momentumát jelentette a vállalat első negyedéves gyorsjelentése is, a társaság kedvező számokat tett közzé, és a menedzsment várakozásai is optimisták.
 • A Nyomda részvényei 2017 januárjától idén májusig több mint 26 százalékkal kerültek feljebb, a trend felfelé mutat, a részvény pedig újra az 1448-as ellenállás közelébe emelkedett, amelyről tavaly nyáron az árfolyam lefordult, a csúcstámadást akkor esés, majd hónapokon át tartó oldalazás követte, az árfolyam azonban hamarosan ismét megpróbálkozhat az 1448 forintnál található ellenállás áttörésével.

Meddig emelkedhet még a Nyomda?


Erősen sikerült az első negyedév


 • Hosszú oldalazás után májusban ismét emelkedni kezdtek az ANY Biztonsági Nyomda részvényei, amelyben jelentős szerepet játszhatott a vállalat nemrég közzétett beszámolója. Az első negyedév pedig jól sikerült a Nyomdánál, a vállalat árbevétele 38 százalékkal 7,7 milliárd forintra emelkedett, az árbevétel szegmensek szerinti lebontását vizsgálva a biztonsági termékek és megoldások szállították a legmagasabb növekedést, a szegmens árbevétele 87 százalékkal nőtt a bázisidőszakhoz képest. Mindemellett szintén nagyot bővült a kártyagyártás és a megszemélyesítés szegmens árbevétele is, amely 68 százalékkal emelkedett a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva.
 • A Nyomda export árbevétele 7 százalékkal 2,6 milliárd forintra emelkedett a bázisidőszakkal összehasonlítva, az export bővülése a megújuló szerződések mellett a vállalat új afrikai piacainak volt köszönhető. Az export aránya 33 százalékos súlyt képviselt a teljes árbevételhez képest.
 • A konszolidált tárgyévi eredmény 29,6 százalékkal 318,48 millió forintra nőtt az idei első negyedévben.
 • A gyorsjelentés után a vállalat is optimista volt, a menedzsment a beszámolóban kiemelte, hogy a cég minden gyártási területen jól teljesített, az export bővül, a vállalat okmánybiztonsági fejlesztései közül a legújabb a penta-fluoreszcens nyomdafesték a cég szerint a nemzetközi piacokon is sikerekre számíthat.
 • Bár a bevételek az első negyedévben szépen bővültek, az üzemi eredmény és az EBITDA szerényebb ütemű növekedésről számolt be, miután az emelkedő költségek miatt romlott a profitabilitás. Az üzemi eredmény 7,7 százalékkal 461 millióra bővült, a konszolidált EBITDA 8,5 százalékkal 747 millió forintra emelkedett, az EBITDA-marzs pedig 2,6 százalékponttal 9,68 százalékra csökkent a bázisidőszakhoz képest.
 • A profitabilitás romlása mögött a költségtételek között legnagyobb súlyt képviselő, anyagjellegű költségek emelkedése húzódott meg, amelyek az árbevétel növekedésénél nagyobb mértékben, 48,1 százalékkal 5,5 milliárd forintra emelkedtek az első negyedévben, amely a vállalat szerint a forgalom növekedésének volt betudható. Emellett 48,6 százalékkal 1,7 milliárd forintra emelkedtek a személy jellegű ráfordítások, ezt a megnövekedett forgalom miatti túlórákkal, bérfejlesztések és a teljesítmény alapú jutalékok növekedésével indokolta a cég.

Nem olcsók a Nyomda részvényei


 • A Nyomda első negyedéves beszámolóját követő kommentárjában a Wood elemzője az erős árbevétel növekedés és az emelkedő költségek miatt romló jövedelmezőség hatásait összességében semlegesnek értékelte, az elemzés mindemellett kockázatként kiemelte a digitalizációt, amely hosszú távon veszélyt jelent az iparágra. A Wood tartásra javasolja a részvényt, 1406 forintos célárfolyam mellett, amely 2,3 százalékkal volt alacsonyabb részvény csütörtöki árfolyamánál.
 • Az árazást megvizsgálva láható, hogy a vállalat részvényei nem tekinthetők kifejezetten olcsónak a szektortársakkal összehasonlítva, a részvény 12-havi visszatekintő P/E rátája közel 18-szoros.

Meddig emelkedhet még a Nyomda?


Mit mutat a technika?


 • Az ANY Biztonsági Nyomda technikai képe meglehetősen izgalmas, a havi bázisú grafikont megvizsgálva látható, hogy a papír immár öt éve emelkedő trendben mozog, és a részvény az elmúlt időszak erősödése után közel tízéves csúcsa közelébe emelkedett.
 • A Nyomda előtt több kiemelt ellenállás is tornyosul. Az 1448 forintnál található csúcs már többször megálljt parancsolt a vevőknek, a 2008 után 2017 nyarán sem tudta áttörni az ellenállást az árfolyam, a tavalyi sikertelen csúcstámadást akkor esés, majd hónapokon át tartó oldalazás követte.
 • A hosszú távú emelkedő trend azonban nem sérült, és 2018 májusára a részvény ismét az 1448-as kulcsszint közelébe kapaszkodott vissza. A Nyomda papírjai az 1448-as ellenállást áttörve az 1523-1553 forint közötti ellenállási zónát vehetnék célba.
 • Az árfolyam az elmúlt években sokat emelkedett, az RSI indikátor havi bázison túlvett tartományba érkezett meg, amely óvatosságra int. Amennyiben nem sikerül az 1448-as szint fölé kerülnie, a papír ismét dél felé vehetné az irányt, ebben az esetben az 1375 forint közelében található, emelkedő trendvonalra érdemes majd figyelni a későbbiekben, amely kiemelt támaszként funkcionál.

Meddig emelkedhet még a Nyomda?


Címlapkép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Senior portfólió-menedzser
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium