Meddig tart még a pánik a tőzsdéken, és mit érdemes most venni?

2018. október 11. 14:27    
nyomtatás
 
Napok óta tartó lejtmenet után tegnap begyorsult az esés a világ tőzsdéin, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy gyorsan talpra állnának a részvénypiacok. Tőkepiaci szakértőket kérdeztünk arról, mi okozhatta az esést, ezzel elkezdődött-e a medve piac, meddig eshetnek még a tőzsdék, és ebben a környezetben mibe érdemes fektetni.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Zsiday Viktor, tőkepiaci szakember


A tőzsdei esés mögötti legfontosabb indok az, hogy kihúzták a dugót, vagyis a nagyobb jegybankok az eszközvásárlási programok kifutásával elkezdték visszaszívni a pénzt a tőkepiacokról. Az amerikai jegybank eszközvásárlási programja a portfolio balance channel mechanizmuson keresztül úgy működött, hogy a jegybank kötvényeket vásárolt, amivel a kötvénypiacról kiszorította a befektetőket, akik más eszközökbe fektettek, amely eszközöknek az árazása megemelkedett, így végső soron a jegybankárok egyszerre több piacon is eszközárbuborékot hoztak létre. Ez a folyamat azonban az elmúlt hónapokban megfordult, október elején lecsökkent az Európai Központi Bank pénznyomtatási üteme, és megnőtt az amerikai jegybank pénzvisszaszívási üteme is, vagyis a nagy jegybankok egyre nagyobb mértékben vonják ki a likviditást a piacokról, vagyis a Bernanke által emlegetett portfolio balace channel fordítva működik, ez pedig végighullámzik az összes piacon, a hatásait először például az argentin és a török tőkepiacokon láthattuk. Ez a folyamat néhány hónapos időtávon fenn fog maradni, fogy a likviditás a piacokról, amelyek ráadásul össze vannak kötve. Ezt láthatjuk a kötvénypiacokon is, az amerikai kötvényhozamok emelkedése feljebb húzta az európai, és azon belül az olasz kötvényhozamokat is, és akkor felmerül az a kérdés, hogy hogyan finanszírozza Olaszország az államháztartását.

Zsiday szerint a bear market elkezdődött, és addig fog tartani, amíg kellően sokat nem esnek a tőzsdék ahhoz, hogy megijedjenek a jegybankok, de ahhoz komolyabb problémáknak kell jelentkezni a tőkepiacokon. Amíg pénzvisszaszívás van, addig mindig fog hiányozni valamelyik tőkepiacról a pénz. Zsiday szerint a részvénypiacokon láttuk a csúcsokat, a következő egy évben nem lesznek magasabban az árfolyamok. A szakember szerint cash is king, vagyis ilyen időszakban készpénzt érdemes tartani, nincsenek igazán defenzív eszközök, például defenzív részvények sincsenek. Egészen addig érdemes likvid eszközöket tartani, amíg a fontosabb döntéshozók megijednek és reagálnak a tőkepiaci esésre. A helyzet megoldása azért nehéz, mert az amerikai gazdaságpolitika nehéz helyzetbe manőverezte magát: a munkaerőpiac évtizedek óta most a legszűkebb, a kapacitáskihasználtság magasan áll, erre érkezett meg az amerikai költségvetés stimulusa, ami nagy valószínűséggel inflációt gerjeszt, vagyis a Fednek továbbra is kamatot kellene emelnie.

Gyurcsik Attila, Accorde Alapkezelő befektetési igazgató


Elsősorban a technológiai részvényekben látható korrekció, ezek a papírok voltak az elmúlt időszak emelkedésének vezetői, most azok esése húzza lefelé a tőzsdéket. A technológiai részvények árazottsága a dotcom lufi óta nem látott szintet ért el, persze nincsenek még olyan magas árazottságok, mint amik akkor voltak, de a fontosabb árazási mutatók alapján már bőven meghaladtuk a 2008-as szintet a technológiai részvényeknél. A létező világok legjobbikát árazták a befektetők ezeknél a papíroknál, de vannak már baljós árnyak, mint például az emelkedő kamatkörnyezet, a globális kereskedelmi háború réme vagy a növekvő üzemanyagárak negatív hatásai, amik a létező legjobb világnak a biztos bekövetkezését megkérdőjelezik. Ráadásul a technológiai szektor vállalatainak részvényeiben extrém optimizmus és felülárazás alakult ki, amikor pedig egyszerre akar eladni mindenki, akkor egyszerűen szűk lesz az az ajtó, amin mindenki egyszerre szeretne kijutni.

Viszonylag ritkák mostanában a nagyobb esések a tőzsdéken, amikor pedig ilyen nagyot esnek a vezető részvényindexek, akkor ritkán állnak fel egyből, a következő időszakban magas volatilitásra érdemes felkészülni. A tegnapi esésben az is benne van, hogy a piac az elmúlt években arra tanította meg a befektetőket, hogy minden esést meg kell venni, és akik az első 4 százalékos esést megveszik, azok szépen kereshetnek rajta, most azonban néhány nap esés után nem felpattanás, hanem az esés begyorsulása következett, ez is megijeszthette a befektetőket. Gyurcsik szerint egyelőre még nincs itt a világvége, a technológiai szektor helyett lesznek majd más szektorok, amelyek érdekesek lesznek, talál majd a piac más vezetőt, lehetnek ilyenek az európai vagy a feltörekvő piacok.

Ilyen volatilis időszakban érdemes egyet hátrébb lépni, lesznek még jobb vételi lehetőségek a piacokon. A kelet-európai részvényeket a mostani esésben is alaposan megütötték, Gyurcsik szerint a régió részvénypiacai nem drágák, amikor megnyugszik a helyzet, lehet majd kifejezetten olcsó részvényeket találni akár a magyar, akár például a román részvénypiacon.

Elek Péter, Dialóg Alapkezelő portfóliómenedzser


Elek Péter szerint a nagy szerdai után érdemes lehet néhány napot várni, hogy kiderüljön, az esés egy piaci korrekció csupán vagy egy esetleges trendforduló kezdete. A Dialóg Alapkezelő portfóliómenedzsere kiemelte, hogy az amerikai részvénypiacokon februárban láthattunk utoljára jelentősebb korrekciót és az év eleji esés sem múlt el egyetlen nap alatt. Elek Péter véleménye szerint nem érdemes a piac alját keresni és egyelőre érdemes kivárni a vételi pozíciók felvételével.

Az esést kiváltó lehetséges okokkal kapcsolatban Elek Péter úgy véli, hogy az esést okozó szikrát az amerikai állampapír hozamok emelkedése válthatta ki, mindemellett azonban a szakértő úgy vélte, hogy az esés mögötti valódi okot az USA által folytatott kereskedelmi háború jelentette. Elek Péter szerint a Trump-adminisztráció gazdaságpolitikája az amerikai cégekre is negatív hatást gyakorol majd, és a befektetők egy része valószínűleg az elmúlt időszak folyamán átértékelte a kereskedelmi konfliktussal kapcsolatos várakozásait, azonban a globális egyensúlytalanságokat nem lehet kereskedelmi háborúval feloldani, a problémákat tárgyalásokkal szükséges rendezni.

Elek Péter szerint a februári korrekciót követően folyamatosan emelkedtek a tengerentúli tőzsdék, a szerdai esés pedig egy szükséges korrekciót jelenthet az elmúlt hónapok masszív emelkedése után. A szakértő szerint a fundamentumok jók, a vállalati eredményvárakozások kedvezőek, ezért összességében lehet még tér az amerikai részvénypiacok további emelkedése előtt, abban az esetben, ha a kereskedelmi háborús feszültség érdemben mérséklődni tudna.

Bár Elek Péter arra számít, hogy részvénypiacok hamarosan megnyugodhatnak, és nem hiszi, hogy a hosszú távú kilátások elromlanának, azonban, ha mégis egy trendforduló kezdetét látnánk, akkor a későbbiekben Elek Péter szerint részvények helyett inkább készpénzt érdemes majd tartani.

Pallag Róbert, Generali Alapkezelő, befektetésekért felelős vezető


A tegnapi napon egy hirtelen begyorsuló, február elejéhez hasonló erős korrekció indult el az amerikai részvénypiacokon, ezzel pedig az utolsó igazán jól teljesítő, iránymutatást tekintve pedig a legfontosabbnak tartott indexben is megkezdték az elmúlt időszakban sokasodó kockázati tényezők beárazását a befektetők. Az érett bikapiacokon a növekvő volatilitás természetes jelenség, ennek emelkedésére lehet számítani a jövőben.

A hosszú időszakon keresztül jelentős támogatást nyújtó jegybanki mérlegfőösszegek leépítésének megkezdése miatt a dollár likviditás elkezdett csökkenni a globális tőkepiacokon. Mindez a feltörekvő piacokon idén már nagyon komoly átárazódással járt: az MSCI Emerging részvény indexben az esés nagyságrendje a januári csúcshoz képest immár elérte a 25%-os zuhanást. Szintén probléma, hogy számos régióban az eladósodottság mértéke jelentősen emelkedett a 2008-as válsághoz képest.
Ráadásul a Fed és a többi vezető jegybank várható monetáris szigorítását politikai kockázatok tovább tetézik: a kereskedelmi háború további eszkalálódásának veszélye, a feszült kínai-amerikai viszony máris lassulást okoz a világgazdasági növekedésben, és bizonyos szektorok, cégek profitabilitására is érdemben hat. Ezek a gyorsjelentési szezon előtt érkező negatív bejelentések is szerepet játszottak a kockázatos pozíciók elmúlt hetekben látott további leépítésében.

Mindemellett a 2018-ban tapasztalt agresszív amerikai hozamemelkedéssel a kötvénypiaci hosszabb lejáratok immár valós alternatívát jelentenek reálhozam elérésére, miközben a magasabb értékeltség mellett forgó amerikai részvénypiacokon az emelkedési potenciál érezhetően alacsonyabb, mint ami az előző éveket jellemezte. Ez alacsonyabb kockázatvállalási hajlandóságot eredményezhet a globális portfóliókban a jövőre nézve.

A Generali Alapkezelő stratégiája a jól diverzifikált, aktívan menedzselt alapokra épít. Bizonyos részvénypiaci régiókban - kihasználva az eseményjellegű, ún. event-riskek jelentette átárazódást időről időre érdemes belépési pontokat keresésére kihasználni a reálisan várható szcenáriókat elemezve. Bizonyos európai és feltörekvő piacokon szelektíven már most is jó beszállási szinteket lehet látni a magasabb kockázatvállalási hajlandósággal rendelkező befektetőknek.


Címlapkép: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Tematikus cikk

Hatvan milliárdból fejleszthetnek a hazai kkv-k (x)

Ingyen hitel a kisvállalkozások versenyképességének fejlesztésére. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium