Megúszhatja a Bayer a gyomirtóügyet - Kilőtt az árfolyam

2018. október 11. 11:37    
nyomtatás
 
Új eljárás indulhat a német Bayer AG vegyipari vállalat által megvásárolt amerikai Monsanto tengerentúli gyomirtó-ügyében egy szerdai bírósági döntés értelmében. A hírre jelentősen emelkedik a Bayer-részvény árfolyama.

Kereskedés Bayer-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

A Monsantót még augusztusban ítélte egy amerikai bíróság összesen 289 millió dolláros kártérítés megfizetésre. A bíróság akkori ítélete szerint a társaság által gyártott, glifozátot tartalmazó Roundup gyomirtó rákkeltő, a társaság pedig eszerint abban is bűnös, hogy nem tájékoztatta vásárlóit a szer használatának lehetséges következményeiről, bár tisztában volt a termék használatával járó egészségügyi kockázatokkal. A Monsanto, illetve a Bayer már az első ítélet meghozatala után tagadta, hogy a gyomirtói rákbetegséget okoznának, egyúttal közölve, hogy fellebez a döntés ellen.

A Monsanto szeptember 18-i keresetében azzal a kéréssel fordult a bírósághoz, hogy helyezze hatályon kívül az első döntést, vagy mérsékelje a büntetést, avagy indítson új bizonyítási eljárást. A San Francisco-i fellebviteli bíróságnak a szerdai meghallgatást követően hozott ítélete értelmében új bizonyítási eljárás indulhat a büntető kártérítés ügyében. A fellebviteli bírósági mostani döntése szerint Dewayne Johnson felperes, aki limfómája kialakulásáért a gyomirtót tette felelőssé, nem nyújtott be tiszta és meggyőző bizonyítékokat. Johnson még 2016-ban nyújtotta be keresetét, amelyben azt állította, rákos megbetegedését a Ranger pro és a Roundup nevű, szintén a Monstanto által gyártott, glifozát tartalmú gyomirtók okozták.

A Bayer 63 milliárd dollárért szerezte meg a Monsantót 2018-ban, mostanra pedig máris több mint 8000 hasonló per van folyamatban ellene az Államokban a Reuters szerint. A legutóbbi híreket egyértelműen kedvezően fogadták a befektetők, úgy értékelve, hogy azok akár fordulatot is hozhatnak az ügyben. A Jefferies szerint a perújrafelvétel jó esélyt kínál a Bayernek arra, hogy megnyerje az ügyet. A várakozások szerint az új fejlemények tükrében a büntetés jelentősen mérséklődhet. A pozitív hírek hatására a Bayer-részvény árfolyama 4 százalék körül erősödik. Az augusztusi döntés kihirdetését követően a Bayer részvényeinek árfolyama élesen estek, közel hatéves mélypontra, és még jelenleg is mintegy 20 százalékkal a döntés előtti szintje alatt forognak.

Megúszhatja a Bayer a gyomirtóügyet - Kilőtt az árfolyam


A glifozát megítélése ellentmondásos: míg az amerikai környezetvédelmi ügynökség 2017-es állásfoglalása szerint a vegyszer valószínűleg nem rákkeltő, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonban 2015-ben mint valószínű rákkeltő anyagot határozta meg.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Egy év alatt több mint 200 új munkatárs a pécsi Hauniban (x)

Története legnagyobb létszámbővítését hajtotta végre a gépgyár. 

Hatvan milliárdból fejleszthetnek a hazai kkv-k (x)

Ingyen hitel a kisvállalkozások versenyképességének fejlesztésére. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium