Megvan a globális kereskedelmi háború első igazán nagy áldozata

2018. május 16. 13:22    
nyomtatás
 
Csak lézengtek a munkások az elmúlt napokban a világ egyik legnagyobb hálózati eszközgyártója, a kínai ZTE gyáraiban, az olcsó telefonjairól is ismert cég gyakorlatilag leállította működését, miután az Egyesült Államok úgy döntött, hogy elvágja legfontosabb amerikai beszállítóitól. Ha nem lesz megállapodás a kínaiak és az amerikaiak között, akkor könnyen lehet, hogy megszűnik a kínai óriásvállalat. Remény még van, Donald Trump azt ígéri, hogy megmenti a vállalatot, de könnyen lehet, hogy nem önzetlenségből segít, a végén még ő keres a szívességen.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Kereskedelmi háborúzik Kína és Amerika


Donald Trump amerikai elnök számtalanszor kritizálta Kínát azért, mert szerinte a két ország közötti kereskedelmi feltételek egyenlőtlenek, idén márciusban pedig robbant a bomba, és Trump importvámokat vezetett be egy sor termékre, ezzel gyakorlatilag kereskedemi háborút robbantva ki. Az acél-és alumínium termékekre kivetett importvámokkal megkezdődött a Kína elleni hadjárat, amit a technológiai és telekommunikációs szektort sújtó vámok követtek.

Kinek van igaza?

Az amerikai elnök szerint a kínaiak megsértik a Világkereskedelmi Szervezet szellemi tulajdonjogokra és a technológiai transzferekre vonatkozó szabályait, hiszen a helyi vállalatok büntetlenül lophatják el a Kínában befektető külföldi vállalkozások szellemi tulajdonát, mert az állam nem lép fel elég hatékonyan ezen gyakorlat ellen. Az egyenlőtlenségben van igazság, hiszen miközben Kína szabadon áraszthatta el exportcikkeivel a világot, addig a nyugati cégek csak komoly korlátozásokkal mehettek Kínába (vegyesvállalatokon keresztül). Állami vállalatait pedig olcsó hitelekkel segíti Kína, így azok az alacsony tőkeköltségük miatt versenyelőnybe kerülnek - mutat rá az Alapblog.


Technológiai hidegháború zajlik


Nem véletlen a két ország közötti vérre menő küzdelem. Nem csak a félvezető szektorról meg a mobilgyártókról van szó, hanem sokkal nagyobb célokról: a harc azért is folyik Amerika és Kína között, hogy ki legyen a mesterséges intelligencia és az 5G úttörője.

A háború első igazán nagy áldozata pedig a ZTE.


ZTE, a hálózati óriás

A ZTE (teljes nevén Zhongxing Telecommunications Equipment) egy részben állami tulajdonban lévő kínai technológiai vállalat, ami mobiltelefonokat, hálózati eszközöket, távközlési készülékeket és szoftvereket gyárt. Eredetileg a kínai piacra fókuszált, de a 2004-es hongkongi elsődleges részvénykibocsátásból befolyó összeget a külföldi terjeszkedésre és a külföldi terjeszkedést megalapozó kutatás-fejlesztésre fordította, így elkezdődött a nemzetközi terjeszkedés.

2006-ban már a globális CDMA-hálózatok megrendeléseinek 40 százalékát a ZTE zsebelte be, 2007-ben már a brit Vodafone, a spanyol Telefonica és az ausztrál Telstra is az ügyfele lett. Ma a világ negyedik legnagyobb távközlési eszközgyártója, Magyarországon a Telenor adott még 2010-ben megrendelést a ZTE-nek, hogy cserélje le mobilhálózatának bizonyos elemeit.

Megvan a globális kereskedelmi háború első igazán nagy áldozataA ZTE jövője azonban megkérdőjeleződött, amikor az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma áprilisban megtiltotta, hogy az amerikai vállalatok termékeket és szolgáltatásokat (beleértve az Android operációs rendszert) értékesíthessenek a ZTE-nek a következő hét évben. Ez gyakorlatilag ellehetetlenítette a kínai cég működését.


Ürügy pedig bőven akadt, bár nehéz elhinni, hogy nem a kereskedelmi háború a fő indok a ZTE büntetése mögött.

A kínai távközlési eszközüket gyártó cégek már egy ideje az amerikai kormányzat célkeresztjében voltak. 2018 februárjában a Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság, az FBI, a CIA és a Nemzeti Biztonsági Ügynökség, valamint a Védelmi Hírszerző Ügynökség vezetője az amerikai szenátus előtt azt állította, hogy a Huawei termékek potenciális biztonsági kockázatot jelent a felhasználók számára. Állításuk szerint a modemekbe és mobilokba épített kiskapuk az amerikaiak elleni kémkedésre használhatják a technológiájukat. (Azóta az amerikai védelmi minisztérium betiltotta a Huawei és a ZTE által gyártott mobilok és modemek forgalmazását a munkavállalóik számára.)

A ZTE megbüntesére mégis más indokolt talált az amerikai kereskedelmi minisztérium. Annak idején a ZTE termékeket adott el Iránnak, amikor amerikai szankciók voltak életben. (Ezért egyszer már kapott egy 1,19 milliárd dolláros büntetést a ZTE a kereskedelmi minisztériumtól.) A szankciók lényege, hogy az érintett országoknak nem adhatnak el amerikai technológiát vállalatok, ha pedig a kínai ZTE egy olyan telefont ad el Iránnak, ami nagyrészt amerikai alkatrészeket tartalmaz, akkor megsérti az embargót. Ez pedig kellő indokot szolgáltatott arra, hogy az USA elvágja amerikai beszállítóitól a kínai céget.

Tönkreteheti a ZTE-t az amerikai támadás


Nagy érvágás ez a ZTE-nek, miután az alkatrészek 25-30 százalékát amerikai vállalatoktól rendeli, arról nem is beszélve, hogy mobiltelefonjaihoz Android operációs rendszert használ, ami a Google terméke, így ettől is elesett. Persze tudna más beszállítókat találni a ZTE, hiszen nem csak amerikai partnerei gyártják a szükséges alkatrészeket, de ha beszállítót kell váltania, akkor újra kell terveznie a termékeit, ami sok fejlesztést igényelne, és valószínűleg sokáig tartana.

A ZTE-nek összesen 211 amerikai beszállítója volt 2017-ben, ezektől 2,3 milliárd dollárnyi terméket vett. Köztük volt a Qualcomm, a Broadcom, az Intel és a Texas Instruments, amelyek 100 milliós nagyságrendű bevételt zsebelhettek be a kínai vállalattól, de a ZTE nagy beszállítója a Lumentum Holdings és az Acaica Communications is.

A ZTE a kereskedelmi minisztérium rendelete következtében leállította tevékenységét, felfüggesztette az online értékesítéseket a saját oldalán és az Alibaba felületén. Az események fényében kérdéses a ZTE túlélése, a piaci pletykák már arról szólnak, hogy a ZTE eladhatja a mobilgyártást valamelyik hazai riválisának, például a Huaweinek, az Oppónak vagy a Xiaominak.

Pedig nem ment rosszul mostanában a ZTE-nek, a bevételek emelkedő tendenciát mutattak az elmúlt években és az elemzők (eddig) további növekedést prognosztizáltak.

Megvan a globális kereskedelmi háború első igazán nagy áldozata


A társaságnak ritkán volt veszteséges éve és profitnövekedéssel számoltak az elemzők a közeljövőre.

Megvan a globális kereskedelmi háború első igazán nagy áldozata


Nagy csapás lenne a világnak is a ZTE eltűnése


Az okostelefonok piacán gyakorlatilag elhanyagolható szereplő a ZTE, tavaly 46,4 millió mobiltelefont értékesített az Egyesült Államokban, amivel a hetedik legnagyobb gyártó volt az Android operációs rendszert használó telefongyártók között az IHS Markit adatai szerint. Kínában nincs az öt legnagyobb mobilgyártó között a ZTE, 2015-ben már csak 4 százalékos részesedése volt a kínai okostelefon-értékesítésekből és azóta folyamatosa csökken a részesedése. Leginkább az alsó kategóriás Androidos okostelefonjai voltak népszerűek. Viszont a Nokia, az Ericsson és a Huawei után a negyedik legnagyobb hálózati eszközöket gyártó a világon, így a cég bedőlését meg-érezné a távközlési szektor.

Megvan a globális kereskedelmi háború első igazán nagy áldozata


Trump megmenti a céget?


A ZTE elmondása szerint jelentős készpénzállománnyal rendelkeznek, vagyis még szó sincs a csődről és aktív kommunikációt folytatnak az amerikai kormányzattal, hogy megsemmisítsék a rendeletet. Úgy néz ki, hogy Donald Trump is megenyhül, a napokban már azt nyilatkozta, hogy felül fogja vizsgálni a büntetést és segít megmenteni a vállalatot. Az amerikai elnök azt ígéri, hogy segíteni fog Kínának, miután a kínai elnök amiatt panaszkodott, hogy túl sok kínai állásába kerülne a ZTE csődje. Persze ezt nem teljesen önzetlenül teszi. A ZTE 75 ezer főt foglalkoztat, ebből 30 ezer a kutatás-fejlesztésen dolgozik és Kína mellett az Egyesült Államokban, Európában, Japánban és Kanadában is van kutatóközpontja. És azt se felejtsük el, hogy az amerikai exportőröknek is fájna, ha kiesnének a kínai partnereik.

A Kína és Amerika közötti jó viszony a nyugati vállalatoknak is érdeke, hiszen Kína borsot törhet még az orruk alá. Például a Qualcomm azt tervezi, hogy felvásárolja a holland NXP chipgyártót, amit már a világ kilenc vezető szabályozó hatósága jóváhagyott, de még Kínának is rá kell bólintania. Miután Trump a Twitteren békülékenyebb hangnemet ütött meg, a kínai kereskedelmi miniszter megígérte, hogy felgyorsítják a folyamatot. A késlekedés káros a Qualcommnak, akinél így várat az autóipari áttörés. Elképzelhető lenne egy olyan megállapodás, hogy a ZTE folytathatja a működését, ha a Qualcomm megveheti az NXP-t.

De betehet Kína több amerikai vállalatnak is, például a legnagyobb amerikai cég, az Apple termékeinek nagy része Kínában készül és a bevételeiben is közel 30 százalék a kínai értékesítsek súlya.

De van egy olyan elmélet is, miszerint Donald Trump azért tett ígéretet Kínának a ZTE megmentésére, mert saját üzleti érdeke is fűződik hozzá. Sajtóértesülések szerint kínai állami intézmények 500 millió dolláros hitelt biztosítanak indonéz ingatlanfejlesztési projektekhez, amelyek között vannak Trump-hotelek és golfpályák is, vagyis ha Trump szívességet nyújtana a kínaiaknak, akkor cserébe a privát projektjeihez szerezhetne finanszírozást. Egyébként nem ez lenne az első eset, hogy a Trump Organization kínai vállalatokkal kerül kapcsolatba, korábban például voltak közös projektjeik Dubajban is.

Ha a ZTE mégis elbukna...


A versenytársak, például a Nokia és az Ericsson bizonyára nagy nyertesek lehetnének, ha a ZTE elbukna, mind a bevételeikre, mind a profit marzsokra pozitív hatással lehet, ha a kínai rivális kiesik a versenyből.

Mit csinálnak az árfolyamok?


A ZTE részvényeinek kereskedése fel van függesztve amióta a céget elvágták amerikai beszállítóitól. A versenytársak és a beszállítók részvényei azonban reagáltak a hírekre.

A hálózati eszközök piacának másik két nagy szereplője, a Nokia és az Ericsson részvényei nagyot emelkedtek a tilalom óta. A beszállítók közben vegyesen teljesítenek, a ZTE felé nagy kitettséggel rendelkező Acacia Communications és a Nextronics nagy zuhanást szenvedtek el, míg a nagyobb cégek árfolyamára kevésbé hatott a hír.

Megvan a globális kereskedelmi háború első igazán nagy áldozata


A címlapkép forrása: AFP / Fred Dufour

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium