Mélyülő szakadékban az olaj

2018. február 13. 17:15    
nyomtatás
 
Folytatódik az olajárak csökkenése kedden, miután a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentése szerint a nem OPEC-tagok kitermelésének idei bővülése várhatóan meghaladja a majd a globális keresletnövekedést. A negatív korrekció hatására az árfolyamok már több mint 10 százalékot gyengültek legutóbbi január végi csúcsaikról.


Az okok között az élre kívánkozik az egyesült államokbeli kitermelés folyamatos emelkedése, amit az olajkutak számának növekedése is alátámaszt: az előző héten 26 egységgel 791 darabra emelkedett a tengerentúlon működő olajkutak száma. Legutóbb 2015-ben volt üzemben ennyi kút. Az amerikai energiainformációs hivatal (EIA) pedig legutóbbi előrejelzésében márciusra is a kitermelés bővülését vetítette előre. Az olajár kilátásait az idei évben az amerikai központi bank, a Fed részéről várható kamatemelések sem javítják, amennyiben azok támogatást nyújthatnak a gyengélkedő dollárnak, ez pedig elméletileg további nyomás alá helyezheti az olajárakat.

Kedden délután az árfolyamok 1 százalék körül gyengültek, így a Brent jegyzése már 62 dollár alatt állt.

Mélyülő szakadékban az olaj


A WTI hasonló mértékben veszített az árfolyamból, aminek eredményeképpen 59 dollár alatt tartózkodott.

Mélyülő szakadékban az olaj


Noha az OPEC továbbra is elkötelezettnek tűnik az árak megtámogatását illetően, az esetleges további intézkedések hatályba helyezése hónapokat is igénybe vehet. Igaz, a korábbi nyilatkozatok alapján a 60 dollár körüli szint még megfelelő lehet az olajkartell számára, a túlságosan magas árak pedig kimondottan nem kívánatosak, azonban az esetleges további árcsökkenés valószínűleg újabb lépésekre sarkallná az OPEC-et. Márpedig a szervezet szintén az amerikai olajipar termelésének gyors bővülését valószínűsíti.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium