Üzlet

Mi ez az őrület a tőzsdéken, és meddig tart még?

Egyre masszívabb az esés a tőzsdéken, a január végi csúcs óta nagyobb kilengésekkel folyamatosan esnek a fontosabb részvénypiacok, egyelőre nem látszik hol az alja. Aggódni viszont van min, éppen kerkedelmi és hidegháború előtt állunk, és az amerikai kamatemelés negatív hatásait is csak most kezdték el beárazni a befektetők.

Globális eladási hullám

Régen látott ralival indult 2018, egy hónap alatt 5-8 százalékot emelkedtek a vezető részvényindexek, akkor azonban valami nagyon elromlott a világ tőkepiacain, azóta a vezető részvényindexek közel 10 százalékot estek, de a lejjebb került a legtöbb ipari és mezőgazdasági nyersanyag árfolyama is, kevés az olyan eszközosztály, amelyik jól teljesít a globális eladási hullámban.

Mi ez az őrület a tőzsdéken, és meddig tart még?

Miért?

Az utóbbi hetek árfolyameséseit elsősorban a világméretű kereskedelmi háborúval kapcsolatos félelmek, és a Fed kamatemelése okozta, de ezeken kívül bőven vannak még indokok, amivel az esést lehet magyarázni:

1. Kereskedelmi háború: úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborúba sodródik, miután az USA évente 60 milliárd dollár értékű kínai áru esetében vezetne be védővámokat, amire válaszul a kínaiak is megneveztek 120 amerikai terméket, amire magas vámot vetnének ki, hozzátéve, hogy nagyon rossz precedensnek tartják az amerikai lépést, de nem félnek egy esetleges kereskedelmi háborútól. A befektetők most attól tartanak, hogy a két ország közötti konfliktus tovább éleződhet, ráadásul az amerikai védővámok más országok viszonylatában precedenst jelenthetnek, amivel valóban globális jelenséggé válhat az, hogy az egyes országok a korábbinál agresszívebben védik a saját piacukat, ez pedig a világkereskedelmi forgalom visszaesését okozhatja.

2. Kamatemelés: az amerikai jegybank elkötelezett a kamatemelés mellett, a múlt héten már végrehajtott egy kamatemelést, akkor 25 bázisponttal az 1,50-1,75-ös sávba emelte az irányadó kamatrátát, és a hivatalos kommunikáció alapján a Fed elkötelezett amellett, hogy idén még két alkalommal emelje a kamatot. A kamatemelés több csatornán keresztül is negatívan hathat, egyrészt már rövid távon is megemeli a nem rögzített kamatozású hitelek, például a jelzáloghitelek, vagy autóhitelek terheit, de vállalati oldalon is van kellemetlen hatása, például az, hogy ott is megemelkednek a finanszírozási költségek, de a cégek részvényeinek az árazását is érinti a magasabb kamatráta, hiszen magasabb diszkontráta mellet alacsonyabb vállalatérték adódik, és a részvényárfolyamokat az is lefelé nyomhatja, hogy a magasabb kamatok mellett a részvényekkel szemben relatíve vonzóbbá válnak például az állampapírok.

3. Globális gazdasági lassulás: az elmúlt hetekben újra előkerültek a recessziós félelmek, egyre több piaci szereplő gondolja azt, hogy akár az amerikai gazdaságban is hamarosan recesszió köszönt be, amit részben a kereskedelmi háború okozhat, de sokan attól tartanak, hogy az elmúlt években nagyra nőtt hitelállományok okozhatnak problémát az emelkedő kamatkörnyezetben, ami összességében ahhoz vezethet, hogy a megemelkedő kamatterhek miatt a lakosság és a vállalatok is kevesebbet költenek majd a következő években.

4. Elfáradt a tech szektor: a fenti néhány érv nem lenne elég, az amerikai technológiai szektorból is érkeztek igencsak aggasztó hírek, a szektor vállalatainak a korábbinál lényegesen szigorúbb szabályozói környezetre kell felkészülniük, amire egyébként szükség is lehet, ha például a cégek adózási (adóelkerülési) praktikáit vagy (ügyfél-)adatkezelési gyakorlatában látható visszaéléseket nézzük. Az egymást érő botrányok miatt a részvénypiaci ralit korábban vezető nagy amerikai tech papírok, a FAANG-részvények (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Alphabet/Google) elég csúnyán lefordultak, ami már csak azért is veszélyes, mert mostanra a fontosabb részvényindexeknek (S&P 500, Nasdaq), és emiatt a profi befektetők portfóliójának, az ETF-eknek nagy részét ezek a papírok teszik ki.

5. Túlhúzták: sokan már nem emlékeznek rá, de az egyre sokasodó kockázatok ellenére a világ tőzsdéin nagy ralival indult az év (részben a tavaly decemberben elfogadott amerikai adóreform miatt), a fontosabb európai és amerikai részvényindexek egy hónap alatt 5-8 százalékot emelkedtek, és több index új történelmi csúcsra ugrott (sőt, a Nasdaq a január végi csúcs után március közepén új rekordszintre tudott emelkedni), szóval volt honnan esni, érett már egy korrekció.

6. Inkább drágák a részvények: több mutató alapján már inkább drágák a részvények, ráadásul az árazási szorzókhoz használt elemzői várakozások is inkább optimisták, vagyis sok esetben sérülékenyek az árazások, ilyen környezetben pedig könnyebben megremegnek a kezek. Január végén az S&P 500 előretekintő P/E rátája olyan magas volt, amilyet utoljára 2002-ben láttunk, a fejlett piaci MSCI indexnél utoljára 2004-ben, a fejlődőnél pedig 2010-ben állt olyan magasan a P/E szorzó, mint idén január végén. Az alábbi ábrán jól látszik, hogy sok részvényindex esetében az elmúlt 10 év árazási sávjának tetején állt január végén a P/E-alapú árazás.

Mi ez az őrület a tőzsdéken, és meddig tart még?
7. Lefordultak az ipari fémek: ez kicsit a tyúk vagy a tojás dilemma, de sok piaci szereplő egyfajta előretekintő indikátornak gondolja az ipari fémek árfolyamalakulását, az alapján pedig tényleg jöhet egy nagyobb globális lassulás. Az elmúlt hónapokban nagyot esett a réz, az alumínium és az acél ára, ez is nyomás alatt tarthatja a részvényárfolyamokat.

8. Politikai kockázatok: geopolitikai feszültségek gyakorlatilag mindig vannak, de az Egyesült Államok, vagy úgy általában a nyugati országok (legújabban az Angliában megmérgezett kém ügye miatt a britek) és Oroszország közötti, újabb hidegháborúval fenyegető elhidegülés miatt is aggódnak a befektetők.

Meddig eshetnek még a tőzsdék?

Az elmúlt hetekben több olyan napot is láttunk, amikor masszívan emelkedtek a fontosabb részvényindexek, de ezeknél inkább csak arról volt szó, hogy a rövidtávú túladottságból pattantak fel az árfolyamok, és egyelőre nem is látszik az, hogy mitől fordulna a trend. Ha nagyon messziről nézzük, akkor régen látott, nagyon csúnya letörés látszik a Dow, az S&P vagy a DAX grafikonján, amik azonban nem példa nélküliek, a 2009 óta tartó globális rali alatt többször láttunk már hasonlót, azok alapján még akár folytatódhat is a rali, így érdemes megnézni, mi történt például 2015 őszén vagy 2016 elején. Ha az S&P 500-at vesszük alapul, akkor a tapasztalat az, hogy hogy mindkét esetben heves volt az esés, amely gyakorlatilag 2-3 hét alatt lezajlott, ezalatt 11-13 százalékot veszített az értékéből a részvényindex, és mindkét esetben egy dupla alj hozott fordulatot. A teljes képhez hozzátartozik, hogy az előbbi két példa nem tökéletes analógia, hiszen azokat a nagy korrekciókat nem előzte meg akkora rali, mint a mostani lefordulást.

2009 óta 5 hasonló korrekciót láthattunk az S&P 500-nál, azokban átlagosan 14 százalékot esett a részvényindex, és legalább 3 hónapig tartott, mire ledolgozta az esést, szóval, ha folytatódik is a rali, sokáig tart, mire új csúcsra emelkedik az index.

Mi ez az őrület a tőzsdéken, és meddig tart még?
Összességében azt mondanánk, hogy a nagy vételekkel mi egyelőre még kivárnánk, mert
  • egyelőre nem látunk olyan túladottságot, amiből masszív emelkedés jöhetne,
  • sikítóan olcsó szegmenseket vagy részvénypiacokat sem látunk,
  • ráadásul a nagy témákban (kereskedelmi háború, hidegháború stb.) is egyelőre annak adnánk nagyobb valószínűséget, hogy tovább romlik a helyzet, nem látjuk, hogy egy bezárkózó világban miért kellene német exportcégek részvényeit, a szigorodó szabályozás mellett pedig amerikai tech cégek papírjait megvenni.


Címlapkép: Shutterstock
Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
iran-teheran-irani-zaszlo