Előfizetői tartalom

Mi történt a benzin- és dízelárakkal? A forint és az adóemelések állnak a háttérben

Csaknem pontosan egy évtizede, 2008 júliusában érte el abszolút árcsúcsát az olaj. A több mint 140 dolláros szintről az árfolyamról azóta csaknem feleződött, a magyarországi benzin- és gázolajárak azonban ennek ellenére jelenleg 20-25 százalékkal magasabbak, mint akkor voltak. A jelenség okát elsősorban a forint dollárral szembeni gyengülésében, valamint az üzemanyagot terhelők adók emelésében kell keresnünk.

Annak idején az energiahordozó szűk egy év alatt drágult a jelenlegihez hasonló szintről 140 dollár fölé, hogy aztán még 2008 vége előtt több mint 100 dollárt zuhanjon az árfolyam. A 140 dollár fölötti olajárfolyam hatása Magyarországon 315 forint fölötti benzin- és 335 forint fölötti gázolaj átlagárakban realizálódott. Most, amikor az olaj világpiaci ára körülbelül...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés