Michelin-csillag és munkaerőhiány: a vállalkozó nagykövetek is keresik a megoldást - Videó

Portfolio.hu
2018. november 20. 11:00    
nyomtatás
 
Az OTP Nagykövet Programsorozat második eseményén hamar kiderült, miért érte meg banki nagykövetté avanzsálnia a vállalkozásoknak. Az előadások utáni csoportos foglalkozásokon egyértelművé vált, hogy azonos problémákkal küszködnek, így az erre adott válaszaik mindenki számára tanulságosak voltak: kiderült, ki, hogyan birkózik meg a munkaerőhiánnyal, a munkavállalói kiválasztással, hogyan tartja meg a legjobb dolgozóit. De nemcsak egymás tapasztalataiból gazdagodtak a résztvevők, volt olyan vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó cég, amely már az első alkalom után is több ügyfelet szerzett magának.


A 2018 őszén indult program azzal a céllal jött létre, hogy a pénzintézet ügyfeleivel közösen tekintse át az aktuális piaci folyamatokat, így jobban megismerve a vállalkozók igényeit, problémáit, hogy a későbbiekben ezekhez igazíthassa, finomíthassa szolgáltatásait. A vállalkozások pedig ezzel aktívan alakíthatják a banki folyamatokat, de egymástól és a meghívott előadóktól is tanulhatnak. A novemberi rendezvény sztárvendégei Széll Tamás, Michelin-csillagos séf és Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke voltak, előbbi hamar rá is tapintott az egyik legégetőbb, majd minden vállalkozást érintő problémára:

Nincs még egy ilyen szakma, ami ennyire a humán erőforrásnak van kitéve

- mondta a sztárséf, és bár a cégvezetők a legkülönfélébb szektorokból érkeztek, át tudták érezni a helyzetet.

Ez a kiscsoportos workshopok során még egyértelműbbé vált, ahol bár az elismerések és díjak szerepének megvitatása volt napirenden, hamar a munkaerőhiányra, az alkalmazottak "vadászására" és megtartására terelődött a beszélgetés, illetve arra, hogyan lehet a legtöbbet kihozni egy alkalmazottból.Egy informatikai cég vezetői például arról számoltak be, hogy a cég és a létszám növekedésével eljutottak oda, hogy rendszeres havi értékelő meetingeket kellett bevezetniük, miután már nem láttak rá szervezetük minden tagjára.

De hogy ne kedvetlenítsék el a dolgozókat, az első meetingen, mindenkinek csak a vele kapcsolatos pozitívumokat emelték ki, vagyis mindenkit megdicsértek. Ennek az lett az eredménye, hogy mindenki kiemelkedően teljesített, mert érezték, hogy megbecsülik a munkájukat.


Egy másik cég példájából azonban az is kiderült, hogy nem mindig eredményes a "jófejkedés". Egy kisebb biotechnológia cégnél például olyan nehéz szakképzett munkavállalót találni, hogy az állásinterjúk gyakorlatilag megfordultak, már nem a jelölt győzködi a céget a megfelelőségéről, hanem a cég igyekszik eladni magát, hogy ott érdemes dolgozni. Ennek azonban az lett a hátránya, hogy sok új kolléga felmondott, amikor valamit nem megfelelően végzett el vagy hibázott és kiderült, hogy a "jófej főnök" bizony számon is tud kérni.

Egy specialty kávézókat üzemeltető cég ügyvezetője pedig arról számolt be, hogy náluk már úgy hívják be interjúra a jelölteket, hogy egyből ott is maradnak próbanapra, hogy kiderüljön az alkalmasságuk. "A legijesztőbb az, hogy az országban működő 130 specilaty kávézóból 80-ban a mi egykori alkalmazottainkkal találkozom, akiket vagy átcsábították, vagy mi küldtük el őket, mert nem voltak alkalmasak." A csoportos beszélgetésen résztvevők nemcsak tapasztalatokat tudtak cserélni, de konkrét javaslatokat is adtak egymásnak a különböző problémák orvoslására, és a networking a workshop után is folytatódott.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

Az OTP Business Nagykövet Program médiatámogatója a Portfolio Csoport.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Az ügyfélközpontú innovátoroké a jövő (x)

Értékes tudással is támogatja a jövőbe mutató ötleteket az MVM. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium