Előfizetői tartalom

Minden átutalásunkat látja az MNB - Mi áll a háttérben?

Egy kézbe kerül a hazai átutalások legnagyobb rendszerének 10 évre visszanyúló, név szerint is rögzített tranzakciós adatbázisa. Sokan felkapták a fejüket a hírre, hogy az MNB 9,5 milliárd forintért megveszi a 2013-ban 1,7 milliárdos profitot elérő, a rendszert üzemeltető Girót. A Portfolio.hu információi szerint a jegybank nagyon határozottan lépett fel a felvásárlás ügyében, a bankok nem mertek a jegybank akaratával szembemenni. Még azt se sikerült kiharcolniuk, hogy elővásárlási jogot szerezzenek. A BAR-listaként ismert, minden hitelfelvevő adatát tartalmazó KHR-t is szerették volna saját kézben tartani, de végül ez sem jött össze. Az MNB célja egyrészt az átutalási díjak csökkentése, másrészt az azonnali átutalás bevezetése lehet.

Az elektronikus fizetésekről is szó lesz a Portfolio május 8-án megrendezésre kerülő Pénzügyi IT konferenciáján. Regisztráljon Ön is! Mire kell a Giro a jegybanknak? A Giro Zrt. üzemelteti a BKR-t, amely a belföldi forint átutalások és beszedések bankközi elszámolását végzi. Az ügyet jól ismerő banki forrásból származó információink szerint a cég megvételének...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés