Nagy események előtt a Richter

2018. május 16. 12:40    
nyomtatás
 
Egyre izgalmasabb a Richter grafikonja, a részvény kiemelt technikai szint áttörése után visszajött egy fontos sávba, ahol sokáig tartózkodott az árfolyam, ráadásul nagyon fontos dátum közeledik a Richter legfontosabb készítményével, az Esmyával kapcsolatban, amely rövid távon meghatározza majd az irányt a részvények számára. Összeszedtük mire érdemes figyelnie a befektetőknek.

Kereskedés Richter-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Izgalmas a Richter grafikonja


 • Egyre izgalmasabb a Richter grafikonja, ezért érdemes azt megvizsgálni közelebből is. A gyógyszergyártó részvényei januártól március végéig majdnem 25 százalékot estek, miután rossz hírek érkeztek a Richter fontos készítményével, az Esmyával kapcsolatban. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilanciai Kockázat Elemző Bizottsága (PRAC) vizsgálatot, és átmeneti intézkedéseket kezdeményezett az Esmyával kapcsolatban, a vizsgálat azonban hamarosan lezárulhat, ezzel jelentős bizonytalansági faktort tudhatna maga mögött a vállalat.
 • A zuhanás után az árfolyam korábban fontos sávba tért vissza februártól március végéig, majd az esés folytatódott, a sávból lefelé kitörő Richter pedig új lokális mélypontra került márciusban. Ezt követően többször próbált visszatérni a sávba, az 5500 forintos szintet azonban sokáig nem sikerült visszafoglalnia az árfolyamnak.
 • Hétfőn a Richternek sikerült áttörnie az 5500-as ellenállást, és a papír visszaugrott a sávba. Amennyiben a részvény sikeresen meg tud kapaszkodni az 5500-as szint felett, abban az esetben további emelkedés következhet a későbbiekben.

Nagy események előtt a RichterSok pozitívum van, ami felfelé segítheti az árfolyamot:


 • A legfontosabb dátum május 18-a, az Európai Gyógyszerügynökség bizottsága, a PRAC előreláthatólag ekkor teszi közzé az Emberi Felhasználásra Szánt Gyógyszerek Bizottságának (CHMP) az Esmyára vonatkozó ajánlását. Elképzelhető, hogy az emelkedés ennek szól, a piaci szereplők kedvező döntésre számítanak és a befektetők ennek megfelelően pozícionálják magukat.
 • A Richter részvényei januártól március végéig majdnem 25 százalékot estek, majd ezután heteken át tartó oldalazás következett. Az árfolyam azonban ismét emelkedni kezdett, és hétfőn áttörte a kiemelten fontos, 5500 forintos ellenállást, amely megnyitotta az utat a további emelkedés előtt.
 • A Richter árazása is kedvezőnek mondható, az előretekintő eredményvárakozások alapján a gyógyszergyártó részvényei egyáltalán nem tekinthetők drágának.

Nagy események előtt a Richter


Nagy események előtt a Richter


Érdemes azonban megemlíteni a kockázatokat is:


 • A fontos, 5500 forintos ellenállást nem nagy erővel törte át a Richter, az árfolyam továbbra is a fontos szint közelében billeg, amennyiben ismét az eladók ragadják magukhoz az irányítást, az 5500-as szint alatt újra a márciusi lokális mélypontot vehetné célba az árfolyam.
 • Amennyiben az emelkedés folytatódik, a részvény nemsokára túlvetté válhat, az RSI indikátor hamarosan a 70-es szint fölé kerülhet.
 • Az Esmyával kapcsolatos bizonytalanság rövid távon nyomás alatt tarthatja az árfolyamot, a PRAC előreláthatólag pénteken teszi közzé ajánlását, azonban elképzelhető, hogy a CHMP végső döntésére és az Európai Bizottság jóváhagyására még egy ideig várni kell. A döntés elhúzódása és a vizsgálat lezárásával kapcsolatos bizonytalanság összességében inkább negatív hatású.
 • A Richter menedzsmentje alapvetően pesszimista az idei évre vonatkozóan, a társaság első negyedéves gyorsjelentést követő sajtótájékoztatón Orbán Gábor nehéz évet várt, az Esmya esetében a második, és a harmadik negyedévben jelentős mértékben visszaeső értékesítéseket vetített előre a társaság vezérigazgatója, míg Orbán szerint mindemellett a devizaárfolyamok gyengülése is fokozott kockázatot jelent. Az első negyedévben az euróval szemben gyengülő rubel 11,7 százalékkal vetette vissza a gyógyszergyártó Oroszországban realizált bevételeit, a korábbi év hasonló időszakához képest.


Mire figyeljünk most?


 • A Richter jelentős év eleji zuhanása, majd az azt követő oldalazás után az árfolyam többször is tesztelte az 5500 forintos szintet, áttörnie azt azonban csak hétfőn sikerült. Egyelőre inkább pozitívnak mondható az összkép, amennyiben masszívan visszatér a sávba, folytatódhat az emelkedés, ebben az esetben a sáv tetejére, a 6250 forintos ellenállásra érdemes figyelni.
 • A helyzet azonban ingatag, az 5500-as szint közelében billeg a Richter, amennyiben lefordul a sáv aljáról, a korábbi lokális mélypontra és az alatta húzódó támaszra érdemes majd fókuszálni.
 • Lefelé kiemelt támaszokat a márciusi és áprilisi mélypontok által kijelölt, 5100-5200 forint közötti támasz zóna és alatta a 4800-as szint jelenti a Richter számára.

Nagy események előtt a Richter


Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Senior portfólió-menedzser
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium